γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Γερμανίας ανέδειξαν έναν νέο νικητή. Αυτός ήταν ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, ο Όλαφ Σολτς. Ένας πολιτικός ήπιος, μετριοπαθής και κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσει τις εκλογές στο νήμα.
Ο Σολτς αντέγραψε την μεθοδικότητα της Μέρκελ, αφού ήταν Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή της, που σχηματίστηκε το 2017. Ο Σολτς είχε ως στόχο την μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα. Υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα από το 9,8 που είναι τώρα, θέλει μεγαλύτερη φορολογία και θέλει επίσης να αναβαθμίσει τις υποδομές της Γερμανίας που είναι απαρχαιωμένες.
Πρόκειται για έναν πολιτικό που τον παρομοίαζαν οι περισσότεροι με ρομπότ -τον προσφώνιζαν ως «Scholzomat», δηλαδή ρομπο-Σολτς. Τώρα θα προσπαθήσει να ηγηθεί μίας νέας Γερμανίας και μίας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης.
Οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά και αυτό θα το χρεωθεί ο Αρμιν Λάσετ με τις γκάφες του, αλλά και η Μέρκελ που δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα του οποίου ηγήθηκε δεκαέξι χρόνια, αλλά δούλευε πολύ για την υστεροφημία της. Τώρα στο CDU θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για συνέδριο για να αλλάξει η ηγεσία, δηλαδή να αλλάξει ο Λάσετ και να φύγει όσο γρηγορότερα γίνεται, ίσως και από το «παράθυρο».
Νικητές των εκλογών είναι τα μικρά κόμματα, Οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, που ναι μεν δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την εκλογική κούρσα λόγω των παλινωδιών της Μπέρμποκ, αλλά με το ποσοστό τους έγιναν καθοριστικοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία.
Όλοι δεσμεύτηκαν ότι κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Οι Πράσινοι θα αποκτήσουν κυβερνητική εμπειρία -αυτό που τους λείπει και διακαώς επιθυμούν- θέλουν ενεργειακή μετάβαση στην Γερμανία, είναι σκληροί προς την Τουρκία, αλλά και προς την Ρωσία και έχουν ασκήσει κριτική και για τον Nord Stream2, τον αγωγό αερίου που συνδέει Γερμανία καιΡωσία παρακάμπτωντας την Ουκρανία.
Οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ είναι πιο αυστηροί στους δημοσιονομικούς κανόνες, θέλουν επιστροφή στο ΣΣΑ (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και δεν θέλουν αύξηση των φόρων. Ο Λίντνερ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση το 2017 και αυτό τον ενίσχυσε πολιτικά.
Η Γερμανία αποχαιρετάει την Μέρκελ σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο χρόνος που θα πάρει να σχηματιστεί θα καθορίσει πολλά για την ΕΕ και την Γερμανία…
Μία πιο ευρωπαϊκή Γερμανία που θα ηγηθεί της ΕΕ θα είναι μία καλή πρώτη κίνηση προς τα μπροστά για όλους. Το εμπόριο θα είναι βασικός άξονας στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας και ο Μερκαντιλισμός μάλλον θα συνεχιστεί.
Το ερώτημα είναι Quo Vadis Γερμανία, μετά από δεκαέξι χρόνια Άνγκελας Μέρκελ;