γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος.
Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία στα μουσουλμανικά τεμένη από τον Αυστραλό εξτρεμιστή είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς αντιγράφει φανατικές τζιχαντιστικές τακτικές και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σύγκρουσης των δύο κόσμων, Δύσης και Ισλάμ. Αλλά ας δούμε την μεγαλύτερη εικόνα για να κατανοήσουμε τις εξελίξεις.
Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Μπήκαμε στη φάση της σύγκρουσης των πολιτισμών όπως ορθώς είχε προβλέψει ο Σάμουελ Χάντινγκτον στο ομώνυμο βιβλίο του. Η ισλαμική τρομοκρατία χτύπησε στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στην τρομοκρατία (war on terror). Η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια έγινε πλέον παντού το ζητούμενο, καθώς κανείς δεν ένιωθε πουθενά ασφαλής πλέον. Όλα αυτά το χρόνια είχαμε πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα. Η αύξηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις πλέον. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έκανε τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια παραβιάζοντας ενίοτε και κάποιες ελευθερίες των πολιτών.
Ταυτόχρονα, έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς παντού στη Δύση με εξτρεμιστικές δολοφονικές επιθέσεις όπως έγινε στη Νορβηγία το 2011 και τώρα στη Νέα Ζηλανδία. Στην ΕΕ ανεβαίνουν τα φασιστικά κόμματα με κίνδυνο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου να αποκτήσουν πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτή την άνοδο της ακροδεξιάς βεβαίως έχει συμβάλλει και η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση η οποία έχει φέρει και ορισμένα ακραία ισλαμικά στοιχεία εντός Ευρώπης.
Αυτά τα φαινόμενα ανόδου της ακροδεξιάς και της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι βραδυφλεγείς βόμβες που, αν εκραγούν, θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο. Η άνοδος των άκρων καθώς και η απότομη συγχώνευση διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων στη Δύση είναι άκρως επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Επίσης, η οικονομική κρίση αυξάνει την άνοδο των ακραίων κομμάτων τα οποία με έναν διχαστικό λόγο αυξάνουν τα ποσοστά τους όπως στη Βρετανία, όπου ο Φάρατζ εκμεταλλεύθηκε την ανεργία και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, για να ρίξει το φταίξιμο στην ΕΕ με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή η Βρετανία να βρίσκεται με το ένα πόδι εντός ΕΕ και με το άλλο εκτός, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το αν και πότε θα ολοκληρωθεί το Brexit.
Κατά την άποψη μου, το τρομοκρατικό χτύπημα του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας δεν μπορεί να ειδωθεί αυτόνομα και αποκομμένο από το γενικότερο κλίμα σύγκρουσης των δύο πολιτισμών. Η λύση είναι οι πολίτες της Δύσης να μην ενδίδουν στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ακραίων λύσεων στα προβλήματα τους διότι έτσι δίνουν άλλοθι στους εξτρεμιστές να ασκούν τυφλή βία.