Απαιτείται σύγχρονος σχεδιασμός και ταχύτατοι ελιγμοί που θα ενισχύουν την οικονομική διπλωματία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση και επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε: «Το Επενδυτικό σχέδιο αποτελεί την εμβληματική πολιτική μας. Έχει ήδη δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αφουγκραστήκαμε τους εμπλεκόμενους παράγοντες και διδαχθήκαμε από τις πρώτες εμπειρίες. Η ανατροφοδότηση που λάβαμε συνάδει με την πρότασή μας για περαιτέρω βελτίωση, επέκταση και ενίσχυση του Σχεδίου».
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι το Επενδυτικό Σχέδιο φέρνει απτά αποτελέσματα και έχει ήδη ωφελήσει άτομα και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Τα έργα που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, έχουν κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 154 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουν πάνω από 380.000 ΜΜΕ.
Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και η πατρίδα μας οφείλει να ανταποκριθεί στις υψηλές προκλήσεις με επιτυχία και αποφασιστικότητα.
Για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις – ο τρίτος πυλώνας του Επενδυτικού Σχεδίου – η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Οι στρατηγικές σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, την Ενιαία Αγορά και την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, καθώς και η δέσμη μέτρων για την Κυκλική Οικονομία, περιλαμβάνουν όλες συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν πλήρως, θα εξαλείψουν τα εμπόδια, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να συνεχίσουν να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, σε τομείς όπως η αφερεγγυότητα, οι δημόσιες συμβάσεις, τα δικαστικά συστήματα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης ή οι τομεακοί κανονισμοί.
Οι προκλήσεις δημιουργούν αισιοδοξία, αλλά απαιτούν σκληρή και επίπονη εργασία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να αξιοποιήσει η χώρα μας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και προχωρήσει ταχύτατα στην κατάστρωση ενός ελληνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση.
Η έξοδος από τα μνημόνια δε μπορεί να είναι θεωρητική άσκηση εργασίας, αλλά καθημερινή προσήλωση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τα όσα φιλοδοξεί, αρκεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αντιληφθεί τη κρισιμότητα των καταστάσεων.
Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!