γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) δημοσίευσε πρόσφατα, τις τρεις προτάσεις κανονισμών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2021-2027, παράλληλα με την πρόταση για το αντίστοιχο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).
Οι νομοθετικές αυτές προτάσεις που παρουσιάστηκαν ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες βασίστηκαν σε αντίστοιχη ανακοίνωση της ΕΕ που αφορούσε «Στο μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας». Σε αυτές θα βασιστούν και οι διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα πάλι σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων της ΕΕ και θα διαμορφώσουν τη μελλοντική ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί στα κράτη μέλη στο διάστημα 2021-2027.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία και επίδραση θα έχουν δύο παράγοντες. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας και τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου.
Συνεπώς, η πορεία των διαπραγματεύσεων προς τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ επηρεάζεται από το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα, αλλά και στο άμεσο μέλλον, ο Ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας, όπως:
- Η απλούστευση της ΚΑΠ.
- Η επαρκής παραγωγή τροφίμων.
- Η αύξηση της παραγωγικότητας και η παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής.
- Η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
- Η βελτίωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιδόσεων της ΚΑΠ.
- Η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.
- Η αντιμετώπιση των προκλήσεων των διεθνών αγορών και της αστάθειας των τιμών.
- Η αυξανόμενη σημασία του παγκόσμιου εμπορίου και η έμφαση σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
- Η ενίσχυση της πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες, καινοτομία, γνώση και γεωργικές συμβουλές.
- Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα.
- Το έντονο μεταναστευτικό κύμα.
- Οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ.
Επιπλέον, ο επόμενος γύρος των κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθοριστικών ως προς τον προσανατολισμό και τα δομικά στοιχεία της επόμενης ΚΑΠ, θα συνεχιστούν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, από τα νέα κοινοτικά όργανα της ΕΕ. Από τους Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, από τη δύναμη των Ευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρό της.
Αυτό αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου για τον αγροτικό τομέα!
Γιατί μας αφορά έντονα η συζήτηση που γίνεται για τη νέα ΚΑΠ, καθώς θα διαμορφώσει τους πόρους που θα πάρουν οι αγρότες μας, αλλά και τα διαθέσιμα εργαλεία που θα βοηθήσουν να γίνει ο πρωτογενής μας τομέα ανταγωνιστικός και εξωστρεφής.
Γιατί μία ισχυρή παρουσία της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μεγάλο δηλαδή αριθμό Ευρωβουλευτών, θα αποτελεί δυναμική φωνή στο πλαίσιο στήριξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Γιατί δυνατό ΕΛΚ σημαίνει πιο ισχυρή επιρροή στην Ευρώπη, με σύμμαχο στο πλευρό μας τον Μάνφρεντ Βέμπερ, σαν επόμενο Πρόεδρο της ΕΕ.
Γιατί αυτό συνεπάγεται τελικά, ισχυρότερες συνεργασίες και μεγαλύτερο ρόλο στη προώθηση των Ελληνικών αγροτικών συμφερόντων.
Για αυτό αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη!
Επειδή οι αγρότες μας αξίζουν και μπορούν καλύτερα. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη!