Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (PhD στο  London School of Economics and Social Science) είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., Διοικητής του Ι.Κ.Α., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος "Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων".


http://theodore-katsanevas.blogspot.gr/


Το άλμα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη και η καταστροφή της χώρας μας

γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας.


Το Ιστόγραμμα που παραθέτουμε εδώ αποδεικνύει ότι, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελληνικής οικονομίας δημιουργήθηκε στα χρόνια της ευρωζώνης και συνεχίζει να αυξάνεται. Χωρίς ελπίδα αναστροφής.Από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που απεικονίζονται στο Ιστόγραμμα 1, καταρρίπτετα ο κορυφαίος όσο και δόλιος μύθος, ότι το σημερινό τεράστιο ελληνικό χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1980.  Στην πραγματικότητα, το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%. 

 

 

Διαχρονική εξέλιξη της πορείας του χρέους της ελληνικής οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ

 

 

 

Πηγή : Eurostat

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% ,σε 75% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σε περίπου 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας.   Όμως, το τεράστιο άλμα του χρέους σε  επίπεδα του 180%, έγινε μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα ξεπερνάει αισίως το 210%  του ΑΕΠ, γεγονός που αποκρύπτεται από τα κατοχικά ΜΜΕ.

 

Μέσα στα χρόνια της ευρωζώνης, το χρέος συνέχισε  να αυξάνεται και θα αυξάνεται παρ’ όλη την ανακεφαλαιοποίηση ή  το κούρεμα του PSI το 2012, με αφαίμαξη των ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και Ελλήνων πολιτών,την κλοπή και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών το 2015, το αυθαίρετο ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη ληστρική συρρίκνωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας, τη μείωση συντάξεων και μισθών κλπ. 

 

Από το 2002, με την ένταξή  στην ευρωζώνη και την παραχώρηση του δικαιώματος για την έκδοση χρήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στην Φραγκφούρτη, η χώρα έχασε την εθνική της κυριαρχία και προσφεύγει συνέχεια στους δανειστές για νέα δάνεια με σκοπό την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Πρόκειται για  ενα σπιράλ συνεχούς ανόδου των δανείων που αυτοτροφοτούνται από τα τοκοχρεωλύσια. 

 

Μηνιαίες δανειακές υποχρεώσεις  μας για την αποπληρωμή χρεών Απρ.2016-Δεκ. 2017


 

Πηγή : Bloomberg


Και ενώ σήμερα το γενικό ισοζύγιο πληρωμών είναι πλέον πλεονασματικό σε επίπεδα της τάξης των 0,8-2 δις λόγω κυρίως της μείωσης της τιμής των εισαγόμενων υγρών καυσίμων, οι δανειακές μας υποχρεώσεις σε τοκοχρεωλύσια, απαιτούν ετήσιες δόσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον 19 δις, που αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ. ( Βλέπε Ιστόγραμμα 2). Το τεράστιο αυτό ποσό είναι φυσικά αδύνατο να συγκεντρωθεί από μια οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Γι’ αυτό και επιβάλονται συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε συρίκνωση του οικονομικού κύκλου και σε σπιράλ ύφεσης. Η ελληνική τραγωδία με΄σα στην ευρωζώνη δεν έχει τέλος.

 

Και όμως η ΠΦΑ και το μνημονιακό τόξο των κοινοβουλευτικών κομάτων επιμένει στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Το ευρώ, το μνημόνιο, τα ευρωμνημονιακά κόμματα, έχουν τον ίδιο παρονομαστή: την καταστροφή της χώρας μας και την παράδοση της στους ξένους επιβουλείς από το βορρά και την ανατολή. 

Αν θέλετε να διαβάσετε το "Δέντρο της προσφυγιάς", ένα βιβλίο των Κατερίνας Χαρίση, Gordana Mudri,  Σία Πέρρου και Νατάσα Τσιτσιριδάκη πατήστε εδώ!