Guest, slideshow-2

Τα ψέματα για την Ακρόπολη

parthenonas-athina-akropoli

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος.

 

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας καμιά αξιοπιστία στο πολιτικό σκηνικό, μη έχοντας καν σοβαρές προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας ή αντιμετώπισης των μεγάλων κρίσεων, επιχειρεί να διαβρώσει την κυβέρνηση με ψέματα και  fake news.

Έτσι λοιπόν, το τελευταίο διάστημα διασπείρονται ψέματα ότι τάχα …τσιμεντώνεται η Ακρόπολη!!! Τα ψέματα αυτά φρόντισαν τα φιλικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ να τα αναπαραγάγουν και να φτάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κάτι δεδομένο. Με τα γνωστά… αναθέματα εγκαθέτων ή όσων έχουν άγνοια του τι συμβαίνει.

Είναι σαφές ότι όλοι αυτοί οι τύποι έχουν πολλές δεκαετίες να ανέβουν στον Ιερό βράχο ή μπορεί να μην έχουν ανέβει ποτέ. Αν το είχαν κάνει θα ήξεραν ότι τσιμεντένιοι διάδρομοι υπάρχουν εδώ κι εξήντα χρόνια στην Ακρόπολη κι ειδικά εκεί που κινείται η πλειονότητα των επισκεπτών. Διαφορετικά, αν δεν υπήρχαν, θα είχαμε θρηνήσει ακόμη και θύματα ή θα είχαμε περιθάλψει αμέτρητα κατάγματα, λόγω της ολισθηρότητας του βραχώδους της Ακρόπολης. Επιπλέον, αν δεν υπήρχαν οι διάδρομοι δεν θα είχαν διασωθεί μικρά και μεγάλα αρχαία ίχνη (βάθρων, θεμελίων κλπ) αφού θα πατούσαν επάνω τους οι επισκέπτες.

Η αλήθεια είναι ότι με τις εργασίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ακρόπολη  (μεταξύ των οποίων κι ο υπέροχος φωτισμός) ανακατασκευάζεται κι ο διάδρομος  για να μετακινούνται με ασφάλεια οι ΑμΕΑ αλλά και το μεγάλο πλήθος επισκεπτών.

Μια άλλη αλήθεια είναι ότι βασικές και σωτήριες για την Ακρόπολη παρεμβάσεις σε σχέση με τους επισκέπτες, έγιναν τελευταία φορά το 1978 κι ύστερα το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες.  Το 1978 (με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπουργό Πολιτισμού τον Δημήτριο Νιάνια κι υπουργό Προεδρίας τον Κωστή Στεφανόπουλο , που ανεβοκατέβαινε καθημερινά στον «βράχο») έγινε η μεγάλη παρέμβαση με την βελτίωση των διαδρόμων που ήταν στρωμένοι με σκυρόδεμα από τα Προπύλαια μέχρι τον Παρθενώνα. Το δε 2004 έγιναν ειδικές επιστρωμένες (με σκυρόδεμα πάντοτε) διαδρομές, αφού λόγω του αναβατορίου έπρεπε να βρεθεί τρόπος σωστής μετακίνησης των ΑμεΑ.

Προσέξτε: Το σκυρόδεμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικά η τοποθέτησή του είναι απολύτως αναστρέψιμη, οποιαδήποτε στιγμή.

Την τωρινή παρέμβαση δεν την έκανε καμιά Μενδώνη που αδίκως κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις παραφυάδες του.  Την έκαναν οι συντηρητές επιστήμονες,  Απλά ο λαϊκισμός ρίχνει ντουφεκιές με άσφαιρα αφού αδυνατεί να παράξει πολιτική.

Να πούμε κι αυτό, όπως το αναφέρουν οι επιστήμονες αρχαιολόγοι που ασχολούνται επισταμένως με την Ακρόπολη. Η Ακρόπολη όταν κατασκευάστηκε στα χρόνια του Περικλή, δεν διέθετε φυσικό έδαφος κι έγιναν τεράστια χωματουργικά έργα προκειμένου ν’ ανεγερθούν οι ναοί. Όμως, με το πέρασμα των αιώνων τα εδάφη  έχουν «ξεπλυθεί» κι υποχωρήσει και μικρές κορυφές βράχων έχουν βγει στην επιφάνεια, ειδικά ανάμεσα  στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια. Εκεί, λοιπόν, γλιστράει πολύ και χωρίς τους διαδρόμους (ό,τι παπούτσια κι αν φορά ο επισκέπτης) είναι ο μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων…

Κάτι τελευταίο:  Σκυρόδεμα  υπάρχει και στους διαδρόμους των Μυκηνών και των Δελφών και στην Κνωσό. Για τους ίδιους λόγους αλλά και προστασίας των αρχαίων χαρακτηριστικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.

Τα ψέματα για την Ακρόπολη

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος.   Η ιστορία είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας καμιά αξιοπιστία στο πολιτικό σκηνικό, μη