Guest

Τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας μέσα από τη δράση της ΕΛΙΞ

 

Βασικός της στόχος είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας αποτελεί για έναν εθελοντή μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, να συνεργαστεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να βιώσει αξίες, όπως η ειρήνη, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη. Προσφέροντας εθελοντική εργασία, δεν συμβάλει απλώς στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος, αλλά έρχεται σε επαφή με τοπικές κοινωνίες διαφόρων χωρών, γνωρίζει νέους τόπους και τρόπους ζωής και μαθαίνει τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης παραδοσιακών κτισμάτων, σ’ ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την πραγματοποίηση των δράσεων της, η οργάνωση συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρίες, Ιδρύματα, καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of European Voluntary Service Organizations, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον.

Για ένα Δήμο ή έναν φορέα, η υλοποίηση ενός προγράμματος εθελοντικής εργασίας εκτός από τα άμεσα, απτά και μετρήσιμα οφέλη που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες ως αποτέλεσμα της εργασίας των εθελοντών, δίνει στους κατοίκους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες χώρες, να μοιραστούν μαζί τους τα έθιμα και τις συνήθειές τους και να εξοικειωθούν με το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς.

Κάποιοι από τους εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προσφέροντας βοήθεια και χαρίζοντας απλόχερα όλη τη θετική τους ενέργεια, «ζωγραφίζοντας» πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη, μοιράζονται μαζί μας την αξέχαστη εμπειρία τους, που μπορεί να μοιάζει με σενάριο ακριβής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από τη δική τους πραγματικότητα, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα όλων, φτάνει να το θελήσει κανείς.

«Η θέληση, μοναδικό απαιτούμενο εφόδιο»

Ο Τάσος Γαβριηλίδης συμμετείχε μέχρι τώρα σε τρία προγράμματα της ΕΛΙΞ στην Ελλάδα, παράλληλα με τις σπουδές του στην Αθήνα.

«Το πρώτο ήταν στην Εύβοια το 1999, όταν ήμουν είκοσι χρονών, στον Έντυπο ένα πρότυπο οικισμό που προωθούσε το πνεύμα της ολιστικής διαβίωσης», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η διατροφή μας ήταν χορτοφαγική, για ντουζιέρες χρησιμοποιούσαμε κάποιες μαύρες νεροσακούλες από χοντρό πλαστικό που ‘χαν στην άκρη μια μικρή κάνουλα. Δεθήκαμε πολύ ως ομάδα, αν αναλογιστώ τα όσα γράμματα ανταλλάξαμε από τότε».

Ο λόγος που είπα να μοιραστώ και εγώ την εμπειρία μου είναι μόνο και μόνο για να δείξω στον κόσμο πόσα πολύ αξίζει να κάνει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι, όπου τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής, είναι η θέληση και τίποτα άλλο.

 

«Κατάφερα να εκτιμήσω κάποια πράγματα που θεωρούσα δεδομένα»

Από την πλευρά του, ο 23χρονος Στάθης, τελειώνοντας τις σπουδές του πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και σκεπτόμενος πως θα περάσει το καλοκαίρι του 2012, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό απ’ ότι συνηθίζει να κάνει ο περισσότερος κόσμος το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

«Γι’ αυτό αποφάσισα να πάρω μέρος σ’ ένα από τα workcamps της ΕΛΙΞ. Δεν σας κρύβω ότι πάντα ήθελα να επισκεφθώ την Αφρική και να γνωρίσω – ως ταξιδιώτης και όχι ως τουρίστας – τα πάμπολλα μυστικά που κρύβει αυτή η ήπειρος. Χωρίς πολλές καθυστερήσεις και έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (εμβόλια, κλπ.) ξεκίνησα το πολλά υποσχόμενο ταξίδι μου», εξομολογείται ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα, με ποιόν τρόπο πρόσφερε τις εθελοντικές του εργασίες: «Καλλιέργεια και συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, σίτιση ορφανών παιδιών, επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής, καθώς και σε αυτόνομες κοινότητες γυναικών, αποτέλεσαν μερικές από τις καθημερινές μας ασχολίες. Βέβαια, οι συνθήκες διαβίωσης σε ένα μικρό χωριό της Κένυας φαντάζουν μάλλον δύσκολες, δεδομένου ότι κοιμόμασταν με υπνόσακους στο πάτωμα και δεν είχαμε πρόσβαση σε ρεύμα και τρεχούμενο νερό, αλλά από την άλλη, όχι μόνο μου επέτρεψαν να αισθανθώ ένα με τη φύση, αλλά και να εκτιμήσω με το παραπάνω κάποια πράγματα που λανθασμένα θεωρούσα δεδομένα».

«Δυνατή εμπειρία να συζητάς με ανθρώπους φορείς HIV»

Η Γιώτα, 29 ετών πήρε μέρος και φέτος, σε ένα WorkCamp της ΕΛΙΞ στην ορεινή περιοχή του Kilimanjaro στην Τανζανία.

«Μέναμε σε ένα μικρό χωριό σε υψόμετρο 1800 μ, όπου το κλίμα ήταν παρόμοιο με ενός αντίστοιχου ελληνικού χωριού στο ίδιο υψόμετρο το καλοκαίρι. Τουτέστιν, ευχάριστο. Ευτυχώς, λόγω υψομέτρου γλιτώσαμε και τα κουνούπια και την πιθανή ελονοσία! Το τοπίο καταπράσινο, γεμάτο μπανανιές, δέντρα καφέ, δέντρα avocado και βουκαμβίλιες. Από την αυλή του σπιτιού που μέναμε είχαμε θέα τις χιονισμένες κορυφές του Kilimanjaro!», δηλώνει εκστασιασμένα, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει ακόμα η Γιώτα αυτό που της συνέβη και προσθέτει: Η δουλειά μας ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Γυαλοχαρτίσαμε και βάψαμε 2 αίθουσες του σχολείου τους, φυτέψαμε κάποια δέντρα στις παρυφές του Kilimanjaro και κάναμε εκστρατείες για το AIDS. Στο πλαίσιο αυτού του τελευταίου συζητήσαμε με ανθρώπους φορείς HIV (πολύ δυνατή εμπειρία), παίξαμε θέατρο στην τοπική αγορά, τραγουδήσαμε στα Swahili (ναι, στα Swahili!!) στην εκκλησία τους, και κάναμε συζητήσεις και παιχνίδια με μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω στο θέμα του AIDS. Επίσης, παίξαμε και με παιδιά».

Μάθε πώς θα πάρεις και εσύ μέρος στα WorkCamps της ΕΛΙΞ

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης, τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας πραγματοποιούνται όλη τη χρονιά, κυρίως όμως, το καλοκαίρι. Κάθε πρόγραμμα φιλοξενεί 15-20 εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται 5 μέρες τη βδομάδα για 6 ώρες τη μέρα. Υπεύθυνοι για το συντονισμό τους είναι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι ομαδάρχες.

Μια από τις προϋποθέσεις είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, εκτός αν αναφέρεται διαφορετική γλώσσα. Μαζί με την αίτηση, καταβάλλεται ένα ποσό συμμετοχής που διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες καλύπτονται από το συμμετέχοντα, ενώ η οργάνωση του παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οργανώνονται ειδικά προγράμματα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σημείωσε την ημερομηνία: 15 Μαρτίου 2013

Τα περισσότερα θερινά προγράμματα για το 2013 θα ανέβουν στην Μηχανή Αναζήτησης στις 15 Μαρτίου 2013. Για χρησιμοποιήσει καλύτερα ο εν δυνάμει συμμετέχοντας την παραπάνω Μηχανή Αναζήτησης Εθελοντικών Προγραμμάτων Μικρής Διάρκειας – WorkCamp 15 ημερών και Μέσης Διάρκειας – MTV 1-3 μήνες, θα πρέπει να έχει καταλήξει στα παρακάτω, ώστε να βρει το πρόγραμμα που επιθυμεί: τη χώρα που θέλει να πάει και τον τύπο δουλειάς που θα ήθελε να προσφέρει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων συντονιστών της οργάνωσης, τόσο σε θέματα διαβίωσης, όσο και σε θέματα εργασίας, οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, όπως:

  1. προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εργασίες σε προστατευόμενες περιοχές, χάραξη, οριοθέτηση και σηματοδότηση μονοπατιών, ξυλοκατασκευές, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός βλάστησης
  2. διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, εργασίες σε παραδοσιακά κτίσματα, αποκατάσταση τοιχοποιίας, λιθόστρωτα και ξερολιθιές, επιμέλεια και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων, εργασίες σε πολιτιστικά κέντρα
  3. κοινωνική προσφορά, απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, εργασίες σε σχολεία και παιδικές χαρές, στήριξη ατόμων με αναπηρία
  4. την προώθηση του πολιτισμού συμμετοχή σε φεστιβάλ, τοπικές εορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ερευνητικές ομάδες.
Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, με κατεύθυνση τη δημοσιογραφία. Επταετής ενασχόληση με τα έντυπα μέσα και κυρίως, το ελεύθερο ρεπορτάζ.

Τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας μέσα από τη δράση της ΕΛΙΞ

της Εύης Χρήστου.

Σε μια κοινωνία, όπου οι λέξεις «προσφορά» και «ανιδιοτέλεια» ηχούν μάλλον αχνά, τουλάχιστον στα αυτιά των περισσοτέρων, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία ΕΛΙΞ έρχεται για να κάνει τη διαφορά…

Από το 1987, η ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά, μέσα από διεθνείς εθελοντικές δράσεις, ή αλλιώς προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps), μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.