Για ποιο λόγο το ΚΜΟΠ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα;
Στη διάρκεια της λειτουργίας του, το ΚΜΟΠ έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων σε συνεργασία τόσο με διεθνείς και Ευρωπαϊκούς όσο και με εθνικούς φορείς. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το ΚΜΟΠ, αναφέρονται σε πολλούς τομείς, όπως ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, νέοι και εκπαίδευση, ισότητα των δύο φύλλων, επιχειρηματικότητα, κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνική οικονομία. Το ΚΜΟΠ δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση που συμβαδίζει με τις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
Η πρόσφατη χρηματοοικονομική αναταραχή στην Ελλάδα προκαλεί δυσμενής εξελίξεις και στην αγορά εργασίας. Το ΚΜΟΠ, δεδομένης της δύσκολης αυτής συγκυρίας, επικεντρώνεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών θέματα εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης. Σε αυτό το πλαίσιο υπάγεται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “LLL–VG: Προώθηση στρατηγικών Διά Βίου Μάθησης σε κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες” που υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα «LLL–VG: Προώθηση στρατηγικών Διά Βίου Μάθησης σε κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες» συντονίζεται από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), ενώ εταίρος είναι το ΚΕΚ EUROTraining.
Το πρόγραμμα «LLL–VG: Προώθηση στρατηγικών Διά Βίου Μάθησης σε κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες» στοχεύει στη διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και την καταγραφή των υπαρχουσών στρατηγικών Διά Βίου Μάθησης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνδυάζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες με τις υπάρχουσες στρατηγικές Δια Βίου Μάθησης θα αποτυπωθεί ο βαθμός ικανοποίησης των αναγκών από τις στρατηγικές. Ταυτόχρονα η ομάδα-στόχος θα ενημερωθεί για την ύπαρξη εκείνων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που θα βοηθήσουν στην απόκτηση ή/και στον επαναπροσδιορισμό των απαραίτητων κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων για τη διατήρηση ή/και ένταξη στον εργασιακό χώρο.
Και με τι είδους δράσεις θα επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι;
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων έχουν προγραμματιστεί, κατά τη 12μηνη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σεμινάρια, συνέδρια, και λοιπές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των πολιτών σε τρείς διαφορετικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο). Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτής προέλευσης για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να επαναπροσδιορίσει τις επαγγελματικές του δεξιότητες και να ενημερωθεί για προγράμματα Διά Βίου Μάθησης.
Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί;
Βεβαίως, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “LLL-VG: Προώθηση στρατηγικών Διά Βίου Μάθησης σε κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες” το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με το ΚΕΚ EUROTraining οργάνωσαν 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα «Ενημέρωση για στρατηγικές Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Συγκεκριμένα, στα τρία (3) πρώτα σεμινάρια συμμετείχαν εκπαιδευτές, δάσκαλοι και γενικά σε όσοι ασχολούνται με προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στόχος των σεμιναρίων αυτών ήταν η συνεχής ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις στρατηγικές της Διά Βίου Μάθησης. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές ώστε να εμπλουτίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιούν.
Στα τρία (3) σεμινάρια που ακολούθησαν συμμετείχαν άνεργοι, σπουδαστές, ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική ή/και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλπ. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν τόσο για προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που υλοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση τους όσον αφορά στη σύνδεση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν μετανάστες και παλιννοστούντες οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους, για τις συναλλαγές τους με την ελληνική δημόσια διοίκηση και για τα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες, όπως το πρόγραμμα «Οδυσσέας».
Αναμένονται να πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις;
Φυσικά, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται να υλοποιηθούν άλλα έξι (6) σεμινάρια και δύο (2) συνέδρια. Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τρεις ημερήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες πόλεις με στόχο την προώθηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ενώ παράλληλα θα διανεμηθεί και έντυπο πληροφοριακό υλικό.
Από πού μπορεί κάποιος να πάρει παραπάνω πληροφορίες για τα πρόγραμμα και να δηλώσει συμμετοχή στις δραστηριότητές του;
Πολύ εύκολα, είτε μέσω του επίσημου site του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.llstrategies.org, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο european_projects@kmop.gr, είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 210 3637547.
Φυσικά, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί και στα κάτωθι Κέντρα Επαγγελματική Κατάρτισης όπου μπορεί να ενημερωθεί και για ποικίλα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης:
- Αθήνα: Βερανζέρου 1, τηλ: 210 33 06 086
- Θεσσαλονίκη: Χ.Πίψου 7 τηλ: 2310 508410-11
- Βόλος: Στρ. Καλλέργη τηλ: 27 24210 91390
Η κα Τορρένς είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος με πολύχρονη εμπειρία ως Γενική Διευθύντρια της Μ.Κ.Ο. Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και επιστημονικά υπεύθυνη των μονάδων ψυχικής υγείας Αλκυονίς και Καλυψώ που λειτουργεί ο φορέας.