Guest, slideshow-3

Σπουδάζοντας την αβεβαιότητα

syntagma-aspromavri

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρότυπο στην διαχείριση της πανδημίας και ο Μητσοτάκης έγινε θέμα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης για το πώς αντιμετώπισε τον κορωνοϊό μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Από τις 4 Μαΐου η Ελλάδα «ζει με τον ιό», το «Μένουμε Σπίτι» αντικαταστάθηκε από το «Μένουμε ασφαλείς.» Οι επιδημιολόγοι λένε ότι το R0 είναι πολύ κάτω από το 1, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται τώρσ λήψη νέων μέτρων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα «ξεγράφουμε» όλα και προχωράμε χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα οι Έλληνες πήγαν στις θάλασσες για να κάνουν τις πρώτες τους βουτιές και αυτό έγινε το πρώτο θέμα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης. Που να το φανταζόταν η Ελλάδα που πριν από δέκα χρόνια ήταν το κακό παιδί και δεν συμμορφωνόταν!  Τώρα όμως οι πρώην επικριτές μας θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές.

Φυσικά και όλοι οι κλάδοι θα δεχτούν πλήγμα από τον τουρισμό, την εργασία και γενικά την οικονομία. Για αυτό και ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης για την οικονομία, κάνει ένα «σινιάλο» στις επιχειρήσεις ότι ανοίξτε και θα σας στηρίξουμε. Γιατί αντιλαμβάνεται και ίδιος ότι η οικονομία θα είναι σημαντική για τη νέα αποκατάσταση της τάξης στην Ελλάδα και την νέα επανεκκίνηση που θέλει ο ίδιος να κάνει και που έχει ως στόχο.

Το μπαλάκι για τον τουρισμό το έχει η ίδια Ελλάδα, συζητά διμερείς συμφωνίες με χώρες των Βαλκανίων όπως είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία. Ακόμη αποφάσεις με την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία δεν υπάρχουν και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι χώρες ανανεώνουν συνεχώς τις ταξιδιωτικές οδηγίες και προτρέπουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Το άλλο δίλλημα που έχει ο Μητσοτάκης είναι εάν θα κάνει εκλογές ή ανασχηματισμό, αλλά όχι δομικό και με πολλές αλλαγές.  Απέρριψε και τα δύο ενδεχόμενα την Κυριακή σε συνεργάτες του στο Μαξίμου. Αλλά ως συνήθως ο ανασχηματισμός και οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, απλώς ανακοινώνονται.

Μία καλή διαχείριση του  καλοκαιριού χωρίς πολλά κρούσματα και εάν τα «μπάνια της καραντίνας» πάνε καλά, ίσως τότε θα είναι ωραίο προεκλογικό αφήγημα ότι τα έχουμε πάει άριστα, ώρα να τα εξαργυρώσουμε σε ζεστές ψήφους.  Αλλά έχει και πολλούς κινδύνους μία τέτοια διαδικασία.

Ευθύνη του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει, να προσπαθήσει να βάλει ξανά μπροστά τη οικονομία και να κριθεί για όλα στο τέλος του κυβερνητικού κύκλου, δηλαδή την τετραετία.

Τα δύο συν τέσσερα ή τα τρία συν τέσσερα χρόνια θα τα θέλει ο Κυριάκος, αλλά για όλα αυτά θα αρχίσουν τα σχέδια αφού βρεθεί το εμβόλιο και όλα επιστρέψουν έστω και σε μία κανονική ρότα.

Τώρα όλοι μας σπουδάζουμε την αβεβαιότητα. 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι είναι απόφοιτος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα και μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τακτικός αρθρογράφος στην καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής "ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σπουδάζοντας την αβεβαιότητα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης. Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρότυπο στην διαχείριση της πανδημίας και ο Μητσοτάκης έγινε θέμα σε πολλά ξένα