Guest

Πως ο Αλέξης έπεσε τον λάκκο με τα φίδια

 

Στην τελευταία συνέντευξη του στην ΕΡΤ  το βράδυ της 14ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε τη δική του ερμηνεία γιατί η χώρα ήταν αδύνατον να πάει σε  Grexit και επιχείρηση να πείσει ότι είναι αστήρικτες οι εικασίες για τη δυνατότητα έκδοσης εθνικού νομίσματος με βοήθεια από την Ρωσία και την Αμερική. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η μια επιλογή είναι αυτό που έγινε με κριτήριο το συμφέρον του λαού και ότι φέρω εγώ την ευθύνη. Η άλλη είχε ρίσκο. Είναι η άτακτη χρεοκοπία. Συναλλαγματικά όμως αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα δεν έχουμε. Εγώ πήγα και στην Ρωσία και στην Αμερική στον κύριο Ομπάμα και στην Κίνα. Κανείς δεν είπε «προχώρα, εγώ είμαι εδώ να σε βοηθήσω»!

 

 

Ο Πρωθυπουργός αντιπαρήλθε το ατυχές γεγονός ότι σε όλο το διάστημα των μακρόσυρτων εξαμηνιαίων διαπραγματεύσεων, στραγγίστηκε η χώρα από συναλλαγματικά διαθέσιμα, αφού καταβάλλαμε ανελλιπώς όλες τις δανειακές μας υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους δανειστές μας που τις αθέτησαν από πέρυσι το καλοκαίρι. Και επιπλέον παρακράτησαν στην ΕΚΤ κέρδη από ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 3 δις, όπως και ποσό 1,5 δις. που μεταβιβάστηκαν στην ΕΚΤ  υπό περίεργες συνθήκες για τις οποίες πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας ή αρπάχτηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Η τρίτη επιλογή ανέφερε ο Πρωθυπουργός ήταν η συναινετική χρεοκοπία. Μια απ’ αυτές αφορούσε την επιλογή Σόιμπλε και αυτό το έμαθα από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Του είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Πες στον Τσίπρα ότι εάν δεν συμφωνήσει, θα πάμε σε συναινετική έξοδος από το ευρώ. «Ήξερα από τον Μάρτιο ότι αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Και έδωσα τη μάχη με τον ελληνικό λαό για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Plan B δεν είχαμε. Η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε ήταν το Plan B».

 

Και συμπλήρωσε: «Πήρα στα χέρια μου μία μελέτη με τις επιπτώσεις GREXIT και όταν τη διάβασα, απέκλεισα το ενδεχόμενο. Αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου να φύγω από το ευρώ. Αντίθετα, ήθελα να δημιουργήσω πιο δίκαιες συνθήκες παρουσίας μας στο ευρώ»! Έτσι έπεσε στην παγίδα της διαπραγμάτευσης του μονόδρομου, ομολογώντας ότι δεν είχε Plan B. Έπαιξε πόκερ με ανοιχτά χαρτιά 

 

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί για το σχέδιο φιλικής και προσωρινής εξόδου από το ευρώ, πιθανώς από τον ίδιο τον Σόιμπλε. Και σίγουρα από τον συνεργάτη του τελευταίου οικονομολόγο Τόμας Μάγερ που επισκέφτηκε για το σκοπό αυτό την Ελλάδα πριν  το δημοψήφισμα και συνάντησε τον Πρωθυπουργό. Αλλά ο τελευταίος είχε πεισθεί ότι η μετάβαση στη δραχμή θα μας φέρει στη λίθινη εποχή όπως υποστήριζε σε άρθρα, δηλώσει και ομιλίες του, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο οποίος τώρα μετά εορτής, ποντάρει στο χαρτί της δραχμής !

 

Αναρωτιόμαστε ποια μελέτη είδε ο Αλέξης και φρικίασε για το εθνικό νόμισμα. Ενώ φαίνεται να θεωρεί λιγότερο κακή την τραγωδία που ζούμε μέσα στο ευρώ και τα επακόλουθα από το φρικτότερο όλων τρίτο «αριστερό» μνημόνιο που υπέγραψε. Προφανώς δεν υπάρχει καμιά τέτοια σοβαρή μελέτη. Αν υπήρχε θα τη γνωρίζαμε. Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός προσέφυγε σε τύπους σαν τον κύριο Στουρνάρα για να του φτιάξουν μια μελέτη στα μέτρα τους.

 

Θα όφειλε πάντως να γνωρίζει ότι, υπάρχουν πολλές και σοβαρές δικές μας και διεθνείς μελέτες και αναλύσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο. Και ότι οι μεγαλύτεροι σοβαροί οικονομολόγοι διεθνώς υποστηρίζουν διάφορες παραλλαγές της αναγκαίας, προσωρινής ή μόνιμης συγκροτημένης μετάβασης στη δραχμή για να ανακτηθεί η αναγωνιστικότητα της οικονομία και να υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές.

 

Πέρα από μελέτες, ο Αλέξης, αν μη τι άλλο, θα όφειλε να σκεφτεί ορισμένα πράγματα. Να θυμηθεί πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε τώρα με το ευρώ. Να σκεφτεί, πως γίνεται σχεδόν οι περισσότερες χώρες του κόσμου να έχουν συνέλθει με το εθνικό τους νόμισμα από την κρίση και να αναπτύσσονται γοργά και εμείς εδώ μαζί με όλη τη νότια ευρωζώνη, να ζούμε «επτά ολόκληρα χρόνια ατέλειωτης γρουσουζιάς και φτώχειας»

 

Ειλικρινά λυπούμαστε γιατί  ο πρώτη φορά αριστερός Πρωθυπουργός, έχει κωλύσει μυωπικά στο ιερό δισκοπότηρο του ευρώ πάση θυσία. Και επιμένει πεισματικά ακόμα και ύστερα από τις τρομερές πληγές που του άνοιξαν οι  Εταίροι και Εταίρες στις Βρυξέλες. Αρνείται να δει την αλήθεια που υποστηρίζει ότι υπηρετεί. Την αλήθεια της απτής πραγματικότητας, που καταδεικνύει πως το σκληρό ευρώ σε συνδυασμό με την ακραία νεοφιλελεύθερη υφεσιακή πολιτική του Βερολίνου,  σκοτώνει την ελληνική οικονομία. 

 

Ο Αλέξης έπεσε μέσα στο λάκκο με τα φίδια του ευρώ πάση θυσία που έσκαψε μόνος του. Ως ευφυής άνθρωπος, όφειλε να γνωρίζει ότι καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Παγιδεύτηκε στην εξωφρενική αντίληψη του ευρώ πάση θυσία, παρ’ όλο που το βροντερό όχι του δημοψηφίσματος άλλα του διαμήνυσε. Και δυναμίτισε  την πολλά υποσχόμενη πολιτική του καριέρα, στην οποία και εμείς είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για την ανάσταση της πατρίδας.


Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (PhD στο  London School of Economics and Social Science) είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., Διοικητής του Ι.Κ.Α., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος "Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων".


http://theodore-katsanevas.blogspot.gr/


Πως ο Αλέξης έπεσε τον λάκκο με τα φίδια

του Θεόδωρου Κατσανέβα.

 

Η συνέντευξη του Αλέξη, ο μονόδρομος της διαπραγμάτευση και η εμμονική αποστροφή για τη δραχμή που τον έριξε στο λάκκο με τα φίδια