Πολιτικός Αναλυτής, Αρθρογράφος & Σύμβουλος Επικοινωνίας MSc, PhD

Ποιος είπε ότι ο Καραμανλής δεν μιλάει τόσο καιρό;

του Βασίλη Βρανά.


Αθήνα 26 Ιουνίου 1979

«Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κύριος Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει τον λόγο

Πρόκειται για μία από τις πλέον ιστορικές συνεδριάσεις στην ιστορία της Βουλής, όπου λαμβάνει χώρα η συζήτηση του νομοσχεδίου περί κυρώσεως της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.

Κατά την συνεδρίαση αυτή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχειρηματολογεί υπέρ της ένταξης μας στην ΕΟ.Κ. και παράλληλα απαντά στην θέση του ΠΑΣΟΚ για την μη προσχώρηση της Ελλάδας. Η ρητορική που ακολούθησε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου επιτρέψτε μου να πω παρουσιάζει τρομακτική ομοιότητα με την σημερινή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Φράσεις του Παπανδρέου όπως: «Δημοψήφισμα», «Οι Ευρωπαίοι θέλουν να καταβροχθίσουν της Ελλάδα», «Εθνική Υποτέλεια», «Όχι στα Μονοπώλια και τις Ξένες Επενδύσεις» και «Θέλουμε μία Ευρώπη των Λαών και Όχι των Κατεστημένων» θυμίζουν ανατριχιαστικά την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, μια ρητορική που τον έφερε στην εξουσία και που φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας…

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Καραμανλής το 1979 υπό το πρίσμα αυτό της ταύτισης Τσίπρα – Παπανδρέου θα μπορούσαν να είναι απαντήσεις στο σήμερα…

Συνοψίζοντας τις απαντήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η απάντηση στον εθνικολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λιτή με επίκληση στο αυτονόητο. Δανείζομαι λοιπόν τα επιχειρήματα του Εθνάρχη, από την ιστορική εκείνη συνεδρίαση: «Εάν η συμμετοχή στην Κοινότητα και ο σεβασμός των κανόνων οδηγεί σε εθνική υποτέλεια, θα πρέπει να δεχτούμε ότι υπεβλήθησαν οικειοθελώς σ’ αυτή την εθνική υποτέλεια, όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες οι οποίες μετέχουν στην Κοινότητα.» «Δια της εντάξεως θα σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η Δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά και για την παραμονή σε αυτή.» «Την ανεξαρτησία του δε τη χάνει κανείς όταν ανήκει ισότιμα σε μία μεγάλη οικογένεια. Την χάνει όταν είναι μόνος και αδύναμος.» «Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έναντι των Κοινοτικών είναι τόσο μικρά, ώστε να μην εμπνέουν τον πειρασμό της εκμεταλλεύσεως.» Και κάτι ακόμα… «Γιατί καμία από τις χώρες που εντάχθηκαν στην Κοινότητα δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει, εάν πράγματι η ένταξη στην Κοινότητα είναι επιβλαβής για τα συμφέροντά της;»

Αθήνα Μάρτιος 2015

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει τον λόγο…

…για να απαντήσει στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και να θυμίσει τα αυτονόητα! Ποιος είπε ότι ο Καραμανλής δεν μιλάει τόσο καιρό..;