Guest, slideshow-4

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: μοχλός για την αναπτυξιακή πορεία και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας

Ελένη Δουνδουλάκη

γράφει η Ελένη Δουνδουλάκη. 

Αν και έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την θεσμοθέτηση των αιρετών Περιφερειών, αν και βρισκόμαστε μπροστά στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση για τις ηγεσίες τους, αυτές εξακολουθούν να αποτελούν ένα σχετικά «αχαρτογράφητο» πεδίο για τους πολίτες, τόσο ως προς τη θεσμική σημασία και τις αρμοδιότητές τους, όσο και ως προς τη μεγάλη δυναμική που μπορούν εισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους είναι εξαιρετικά ευρύ και σημαντικό και αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών σχετικών με το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων κάθε περιοχής. Από τον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας μέχρι τον συντονισμό και την υλοποίηση υπερ-τοπικών δράσεων για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, οι αρμοδιότητες αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα και ορίζουν την ποιότητα της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Για την υλοποίησή τους, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής, διαθέτουν ισχυρό προϋπολογισμό και διαχειρίζονται μεγάλα κονδύλια, πολλά εκ των οποίων προέρχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κονδύλια αυτά, ωστόσο, πρέπει να αξιοποιούνται στρατηγικά, στοχευμένα και έγκαιρα προκειμένου να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητο είναι να αντιληφθούμε, ιδιαίτερα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, ότι ο θεσμός της Περιφέρειας δεν είναι ένας απρόσωπος διοικητικός μηχανισμός. Η κάθε Περιφέρεια είναι οι άνθρωποί της: ο/η Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι· όλα, δηλαδή, τα αιρετά πρόσωπα, τα οποία θα προέλθουν από την ψήφο μας. Οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν κρίσιμες ευθύνες και να λάβουν καίριες αποφάσεις, που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον του συνόλου της κοινωνίας που θα εκπροσωπούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, και πριν φτάσουμε στην κάλπη, οφείλουμε να επιλέξουμε με προσοχή τους υποψηφίους και τις υποψήφιες που έχουν αποδεδειγμένα τις ικανότητες, τις εξειδικευμένες γνώσεις, την εμπειρία, την ευαισθησία και τη διάθεση να προσφέρουν, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας χρειαζόμαστε εκείνους και εκείνες που πραγματικά θέλουν, γνωρίζουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές δυνατότητες του θεσμού των Περιφερειών.

Εν κατακλείδι, οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξουμε, μέσω των προσώπων που εμείς θα επιλέξουμε, τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και τη συμβολή τους, τόσο στη χάραξη μίας νέας αναπτυξιακής πορείας, όσο και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής· στοιχεία τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Η Ελένη Δουνδουλάκη είναι Δρ. Θεατρολόγος - Σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής & Διαχείρισης.

Είναι επίσης υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική» και τον Γιώργο Πατούλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: μοχλός για την αναπτυξιακή πορεία και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας

γράφει η Ελένη Δουνδουλάκη.  Αν και έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την θεσμοθέτηση των αιρετών Περιφερειών, αν και βρισκόμαστε