γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.
Δεν ξέρουμε αν ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος που ήταν γνωστός για τις ιδέες του περί συνεχούς αλλαγής στο σύμπαν- φιλοσοφία που συμπυκνώνεται στην πλατωνική ρήση «τα πάντα ρει»- στην έννοια της ρευστότητας συμπεριελάμβανε και την πολιτική, αλλά είναι βέβαιο ότι η πολιτική όντας μέρος της φύσης του ανθρώπου, η ρευστότητα ισχύει και γι΄ αυτή. Βέβαια ίσως σε συνθήκες κρίσης η ρήση αυτή και η συγκεκριμένη φιλοσοφία περί ρευστότητας, ισχύει κυρίως για την πολιτική. Και το έχουμε βιώσει πολλές φορές στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τη ρευστότητα στην πολιτική ζωή της χώρας πυροδότησαν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογή Ανδρουλάκη. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τις διαδικασίες ρευστότητας και την κινητικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, πυροδότησε, κυρίως, η νεκρική αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Τσίπρας ασκούσε πραγματική αντιπολίτευση και όχι αντιπολίτευση «μαθητικού συμβουλίου», όπως εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στον «Alpha 98,9″, τότε δεν θα είχε αφήσει κενό για να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης. Η φύση και η ζωή, απεχθάνονται τα κενά. Και η πολιτική, είπαμε, είναι μέρος της ζωής και της φύσης του ανθρώπου. Άλλωστε πρόκειται για μια εξέλιξη που την έχουμε ξαναζήσει όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν αντίστροφους ρόλους στην πολιτική σκηνή.
Περίπου δυόμισι χρόνια μετά την ήττα του ο κ. Τσίπρας δεν λέει να συνέλθει. Είναι, μέχρι στιγμής, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης ενός κόμματος που πιθανότατα ήδη δεν ελέγχει. Κι αν ο ίδιος, χαμένος μέσα στις κομματικές κολακείες της «αυλής» του δυσκολεύεται να καταλάβει την πραγματικότητα, δεν ακούει; Δεν βλέπει; Δεν διαβάζει;
Όσο κι αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δημιουργούν κλίμα και δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, κανείς επαγγελματίας δεν θα διακύβευε τη φήμη και την αξιοπιστία της εταιρείας του – η οποία τελεί υπό συνεχή έλεγχο, όπως όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων- για να πάει κόντρα στον κ. Τσίπρα και να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος του.
Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» είναι, ίσως, η απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα κόμμα που τυχαία γεγονότα το έφεραν στην εξουσία, αλλά τα λάθη και η ανικανότητά του να οργανωθεί ως κόμμα, του τη στέρησαν. Μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα που θα στερηθεί και τη δεύτερη θέση και, πιθανόν, περιοριστεί σε έναν ρόλο ενός κόμματος διαμαρτυρίας, ρόλος που ταιριάζει καλύτερα στον κ. Τσίπρα και στους συν αυτώ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της με 33%, αλλά ο κ. Τσίπρας κάνει βουτιά στο 19,2% με το ΠΑΣΟΚ να εκτινάσσεται στο 15,2%, το ΚΚΕ στο 5,3% και την Ελληνική Λύση στο 4,6%. Το Μέρα25 με το 2,1% μένει εκτός Βουλής, που σημαίνει ότι μια πεντακομματική Βουλή, σε επαναληπτικές εκλογές, εξασφαλίζει αυτοδυναμία, η οποία επίσης μπορεί να επιτευχθεί, κάτω από ορισμένες συνθήκες και με απλή αναλογική.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας είναι ότι η κοινωνία αλλάζει. Αλλάζει προς μια κατεύθυνση που ο ίδιος αδυνατεί να ακολουθήσει επειδή η άνοδός του στην εξουσία στηρίχθηκε πάνω σε ψευδεπίγραφα συνθήματα και σε μια μορφή λαϊκισμού που η κοινωνία, στην πλειοψηφία της, πλέον απεχθάνεται.
Δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία δεν μπορεί να εμπιστευθεί έναν κόμμα που λέει όχι στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, που κάνει πολιτική με τους νεκρούς, που κάνει πολιτική έχοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά και διαγράφει τον έναν βουλευτή επειδή αποκάλεσε δολοφόνους τους συναδέλφους του στη ΝΔ αλλά ανοίγει την αγκαλιά του στον άλλο βουλευτή επειδή είναι προσωπικός φίλος του αρχηγού.
Δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι Έλληνες, πλέον, βρίσκονται σε μια φάση που θέλουν να ξέρουν την αλήθεια, γιατί μέσα στην αβεβαιότητα της κρίσης θέλουν να ξέρουν πού πατάνε και πού βρίσκονται.
Και το κυριότερο, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να καταλάβει πως στην πολιτική όταν αρχίσει η κατηφόρα, δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.