«Ο Ομπάμα κληρονόμησε 242 κρατουμένους στη βάση Γκουαντάναμο όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009…Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν 4 ακόμα κρατουμένους στη Σ. Αραβία τις επόμενες 24 ώρες-τελευταία ώθηση Ομπάμα να κατεβάσει τον αριθμό των κρατουμένων, παρά την πίεση από τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο Τραμπ να σταματήσει αυτές τις μεταφορές. Πριν την ορκωμοσία Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου θα στείλει 19 τουλάχιστον φυλακισμένους σε 4 χώρες, περιλαμβανομένων της Ιταλίας, του Ομάν και των Η.Α. Εμιράτων. Αυτή θα είναι η τελευταία μεταφορά σύμφωνα με το σχέδιο. Μόνο 40 φυλακισμένοι θα παραμείνουν στην Γκουαντάναμο, παρά την υπόσχεση Ομπάμα να κλείσει τις αμφιλεγόμενες εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση στην Κούβα… Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να κρατήσει τη στρατιωτική φυλακή ανοικτή, και (να είναι) γεμάτη «από μερικά κακά παιδιά…όλοι αυτοί που κρατούνται εκεί, πρέπει να παραμείνουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν νέες μετακινήσεις από το Γκουαντάναμο. Αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι και δεν πρέπει να τους επιτραπεί να γυρίσουν πίσω στο πολεμικό πεδίο».
Πάμε από την αρχή. H Διεθνής Αμνηστία επέκρινε στο παρελθόν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο ως εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες τούς αρνούνται το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου και δεν τους παρέχουν τις πλέον στοιχειώδεις προστασίες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων» (http://news.in.gr ,16/1/2002)
Ο Ρομπ Φρίερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ δήλωσε ότι «το Γουαντάναμο συμβολίζει τη 10ετή συστηματική αποτυχία των ΗΠΑ να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την αντίδρασή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγνόησε τα ανθρώπινα δικαιώματα από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι κρατήσεις στο Γουαντάναμο. Καθώς προχωρούμε στο 11ο έτος λειτουργίας του κέντρου κράτησης, η αποτυχία συνεχίζεται» (http://tvxs.gr/news, 11/1/2012)
Οι συνθήκες κράτησης, οι συνθήκες απομόνωσης, οι διεθνείς καταγγελίες για βασανισμούς, οι φυλακίσεις χωρίς δίκη, οδήγησαν τον Ομπάμα να υποσχεθεί το 2008 το κλείσιμο της φυλακής, ώστε να απαλλάξει τη χώρα του από ένα διεθνές πολιτικό και νομικό στίγμα. Οι κρίσιμοι αριθμοί: Ο Ομπάμα «κληρονόμησε 242», σήμερα παραμένουν «μόνο 40 φυλακισμένοι στην Γκουαντάναμο». Σαφώς ο Ομπάμα δεν ολοκλήρωσε την υπόσχεσή του. Πήγε, όμως, αρκετά καλά αν κρίνουμε με βάση την άρνηση συνεργασίας που αντιμετώπισε στο Κογκρέσσο, τη συνεχή υπονόμευση της προσπάθειάς του από τους Ρεπουπλικάνους και το γεγονός ότι μερίδα των Δημοκρατικών παρέμεινε μέχρι τέλους επιφυλακτική στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς του. Ο Μ. Ομπάμα έδειξε θέληση, προσπάθησε ακόμα και την τελευταία περίοδο της προεδρίας του να αφαιρέσει κρατούμενους από τη συνολική λίστα, μετρά αυτό στα θετικά της προεδρίας του, ωστόσο, οι εναπομείναντες σαράντα αφαιρούν πόντους από το συνολικό αποτέλεσμα.