Guest

Οι εκλογές έρχονται

Μετά την αποδοχή του τρίτου μνημονίου από τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν μπορούσε να το αποφύγει με κανέναν τρόπο, ήταν επόμενο να επέλθει η ρήξη στο κόμμα, αφού το κόμμα αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από κάποιες συνιστώσες, με πρώτη και κύρια αυτή της κομμουνιστικής πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη να πρωταγωνιστεί σε όλες τις εσωκομματικές συγκρούσεις. Έτσι, όπως όλα έδειχναν, σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές που έγιναν στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

“Το μεγάλο ΟΧΙ θα το λέμε μέχρι τέλους…” τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην συγκέντρωση στον “Πανελλήνιο” κάνοντας επίδειξη ισχύος. Μαζί του φυσικά όλο το επιτελείο των “αντιθέτων” Μανώλης Γλέζος, Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννη Μηλιός και φυσικά τους ακολουθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή που ο Τσίπρας φρόντισε να την αναδείξει σε τρίτο θεσμό της Δημοκρατίας.

Μετά την πρώτη καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον Λαφαζάνη και όλους τους δικούς του, τριανταοκτώ βουλευτές του κόμματος διαχώρησαν τη θέση τους και η ρήξη πλέον είναι ένα γεγονός. Η κυβέρνηση απέμεινε να στηρίζεται στην διάθεση του Καμμένου με όλα όσα αυτή μπορεί να επιφέρει κάποια στιγμή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλύτερα από τον καθένα και υπολογίζει την κάθε του κίνηση.Έτσι έφτασε στο σημείο να χρήσει υπουργό τον Παύλο Χαϊκάλη μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την συμπαράσταση των ΑΝΕΛ, όσο τους χρειάζεται. Πόσο όμως μπορεί να κρατήσουν αυτές οι “κουτσές ισορροπίες”; Και πόσο μπορεί να στηρίζεται σε αυτές μια κυβέρνηση που βρίσκεται πνιγμένη σε ασφυκτικές πιέσεις από του εταίρους; Όλα δείχνουν λοιπόν ότι οι εκλογές πλησιάζουν κι αυτό θα είναι μια κάποια λύση. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει. “ Χωρίς τη δεδηλωμένη οι εκλογές είναι αναπόφευκτές”. Και φυσικά “δεδηλωμένη” δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αυτή την περίοδο περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η εκλογική αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο τίποτε άλλο. Όμως όλα δείχνουν πως για την ώρα δεν μπορεί να εξασφαλισθεί. Εκείνο που βασικά μετράει για τις επερχόμενες εκλογές είναι να μπορέσει ο Τσίπρας να συγκεντρώσει ένα ικανό αριθμό άξιων υποψηφίων αφού είναι πολλοί αυτοί από τους παλαιούς που δεν θα πρέπει να υπάρχουν στο νέο ψηφοδέλτιο. Σημαντικά τα στελέχη που θα απουσιάζουν και που θα πρέπει να μείνουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν άλλοι ικανοί να τους αντικαταστήσουν;

Παρ΄όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του κόμματος αλλά και του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση ποσοστών. Έτσι όλα δείχνουν ότι οι εκλογές που οπωσδήποτε θα γίνουν θα δώσουν και πάλι τη νίκη στον Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του και μάλιστα ίσως αυτή τη φορά να του δώσουν και την αυτοδυναμία, απαλλάσοντας τον έτσι από την παρουσία του Πάνου Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που ζημίωνε τις κινήσεις της κυβέρνησής του.

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Γεννήκηκα στην Πάτρα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα και όλα τα Εφτάνησα.</p

Πρώτη μου εμφάνιση συνεργασία με παιδικά περιοδικά στα νεανικά μου χρόνια.

Ένα μαθητικό γεγονός με έφερε στο χώρο της δημοσιογραφίας όπου την υπηρέτησα για 45 χρόνια. Το 1969 βρέθηκα στις ΗΠΑ. Εργάστηκα στην ημερήσια ΠΡΩΙΝΗ, στα περιοδικά GREEK - AMERICAN REVIEW και ESTIATOR ως αρχισυντάκτης και συνεργάστηκα με τις εφημερίδες "Παροικιακός Λόγος" του Σικάγου, "Hellenic American News της Πενσυλβάνια, "Πατρίδες" του Καναδά και για αρκετά χρόνια ήμουν ανταποκριτής της "Αλήθειας" Χίου.

Επίσης για μια 10/ετία 1950 - 60 εργάστηκα και στον ελληνικό κινηματογράφο σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Έχω συγγράψει και εκδόσει τέσσερα βιβλία. "Οι Άγκυρες", "Στα χρόνια της Δόξας", "Η Γειτονιά του Κάστρου" και "Οι Αντίθετοι".

Οι εκλογές έρχονται

του Διονύση Ε. Κονταρίνη.

Ήμουν από τους ελάχιστους του δημοσιογραφικού χώρου που προεκλογικά δεν υποστήριξα τον Αλέξη Τσίπρα μόνο και μόνο διότι δεν έκρινα σωστά τα όσα υπόσχονταν στον ελληνικό λαό, αλλά τα έβλεπα έξω από κάθε πιθανότητα να τα κάμει ένα έργο μετά τις εκλογές. Υποσχέσεις που δεν ήταν δυνατόν ποτέ και με τίποτα να γίνουν μια πραγματικότητα. Σκίσιμο μνημονίου, κατάργηση της Τρόικας, εξαφάνιση του ΔΝΤ, αχρήστευση του ΕΝΦΙΑ και άλλα. Ήξερε ότι, όχι μόνο τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν μια πραγματικότητα, αλλά αντίθετα είχε να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα αν κέρδιζε τις εκλογές. Όπως και έγινε. Μετά από έξη μηνών αγώνες η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι πριν τις εκλογές.