Guest

Ο Βαλεντίνος των μεταναστών

 

 

Αλλά πριν φτάσω στους υποψηφίους θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω λίγο για μια «διαφωνία» που είχα πριν από μια δεκαετία περίπου στη Φιλανδία με μερικούς συμπατριώτες μας.

 

Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, οι ευρώ-εκλογες γίνονται ταυτόχρονα ή περίπου ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μελή.Παραμονές λοιπόν ευρώ-εκλογων παίρνω ένα τηλεφωνικό μήνυμα, αν θυμάμαι καλά, που σε περίληψη λέει ότι η χωρά μου με χρειάζεται και πρέπει να κατέβω Ελλάδα για να ψηφίσω. Μάλιστα υπάρχει και η πληροφορία πως θα πάω από Ελσίνκι στη Στοκχόλμη που θα έχει ναυλωθεί αεροπλάνο για τους Έλληνες που θέλουν νε ψηφίσουν στην Ελλάδα με έξοδα κόμματος.

 

Παρενθετικά και για να μην κουραστείτε στη σκέψη, για χρόνια και τα δυο μεγάλα κόμματα ναύλωναν αεροπλάνα για να φέρουν στην Ελλάδα από Στοκχόλμη έλληνες ψηφοφόρους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές, ευρωπαϊκές ή βουλευτικές. Πάει η ολυμπιακή αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 

Επειδή παράλληλα υπήρξε και μια διαδικτυακή συζήτηση με το θέμα που είχε μάλιστα ανάψει σε επίπεδο κομματικό, θεώρησα σωστό, ο ανόητος, να επέμβω.

 

Το επιχείρημα μου ήταν ότι αφού ζούμε εδώ, τα προβλήματα μας είναι εδώ γιατί να ψηφίσουμε στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο κάνοντας την παρουσία μας αισθητή στο εκλογικό σώμα θα μπορούσαμε να προωθήσουμε και να πιέσουμε σε θέματα που αφορούν και πονάνε την Ελλάδα από εδώ. Για να μην πω τα θέματα που μας αφορούν σαν μετανάστες που πολλές φορές ενώ απαιτούν να πληρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις όταν έρχεται η ώρα για δικαιώματα γινόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

Αυτό που λένε στα αγγλικά, να κάναμε lobbying. Για φανταστείτε στις συζητήσεις για το κυπριακό ή το σκοπιανό και πολύ περισσότερο τώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη κάθε μορφής υποστήριξη αν υπήρχε ένας Φιλανδός ευρώ-βουλευτης που θα θεωρούσε υποχρέωση του να πάρει θέση μετά από πίεση των ψηφοφόρων του. Φωνή βοώ εν τη έρημοκαι το πιο λογικό επιχείρημα που άκουσα ήταν «γιατί να μην πάω στην Ελλάδα τσάμπα να κάνω διακοπές να δω και τους δικούς μου;» Για το τσάμπα το είπαμε και παρά πάνω, είναι άλλη ιστορία αλλά στο τέλος μόνο προδότη δεν με αποκάλεσαν που δεν πήγαινα στην Ελλάδα να ψηφίσω.

 

Δεν ξέρω αν με άκουσε κανένας κι αν υπήρξε κάποιος που να έμεινε εδώ για αυτούς τους λόγους. Εγώ το έκανα. Το ίδιο έκανα και στις δημοτικές στη Φιλανδία ενώ αρνήθηκα να κάνω κάτι παράλληλο με τα αεροπλάνα που πάλι μπήκαν από Στοκχόλμη για τις δημοτικές στην Ελλάδα.

 

Για τις δημοτικές δε το να πάω να ψηφίσω στην Ελλάδα μου φαίνεται απλά αδιανόητο. Τριάντα χρόνια στη Φιλανδία να πηγαίνεις δεκαπέντε μέρες το καλοκαίρι και μερικές φορές Πάσχα στο νησί και να έχεις την απαίτηση να διαμορφώνεις αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο για να μη χάσει μια ψήφο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο Σύριζα ή το ΚΚΕ μου φαίνεται απαράδεκτο. Όταν μάλιστα συνοδεύεται με την αδιαφορία για το τι συμβαίνει στη πόλη που ζεις, στη γειτονιά που μεγαλώνουν και πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά σου και στο νοσοκομείο της περιοχής σου, μου φαίνεται εγκληματικό.

 

Στη Φιλανδία όπως και στη περισσότερη Ευρώπη μετά από έξη μήνες παραμονής και έχοντας δηλωθεί στις απαραίτητες υπηρεσίες (αντίστοιχο ΙΚΑ και εφορία) δικαιούσαι να ψηφίσεις στις τοπικές εκλογές και εάν είσαι πολίτης της ΕΕ δικαιούσαι να ψηφίσεις στις Ευρωπαϊκές. Στη Φιλανδία που ξέρω με σιγουριά, όχι απλά δικαιούσαι να εκλέγεις αλλά και να εκλέγεσαι. Και αυτό δεν περιορίζεται στους ευρωπαίους μετανάστες που κάποιο λάθος θεωρούν μετανάστες πρώτης κατηγορίας, αλλά γι όλους τους μετανάστες.

 

Μέσα στο όρια της δουλειάς μου έχω γνωρίσει Σομαλό υποψήφιο που είχε έρθει στη Φιλανδία πριν από ένα χρόνο και δεν μιλούσε όπως είναι φυσικό τη γλώσσα αλλά επικοινωνούσε στα Αγγλικά. Έναν Τούρκο αρχιτέκτονα που κατέβαινε με το συντηρητικό κόμμα και ήταν στη Φιλανδία μόλις οκτώ μήνες και μια Νιγηριανή νοσοκόμα που μάλιστα κατέβαινε με το Σουηδόφωνο κόμμα και είχε στη Φιλανδία ένα χρόνο. Αυτοί ήταν άνθρωποι, μετανάστες – αν σας αρέσει νόμιμοι μετανάστες – που είχαν το δικαίωμα να βάζουν υποψηφιότητα για την πόλη που ζούσαν και τους ενδιέφερε.

 

Και υπήρξαν και Έλληνες υποψήφιοι, όχι μόνο στο Ελσίνκι αλλά σε διάφορες φιλανδικές πόλεις. Τώρα αν έβγαιναν ξένοι στα δημοτικά συμβούλευα; Και βεβαία έβγαιναν. Η Νιγηριανή νοσοκόμα και ο Σομαλός βγήκαν στο δημοτικό συμβουλεύω του Ελσίνκι. Αν βγήκαν έλληνες; Μα οι έλληνες που θα βοηθούσαν αδιαφορούσαν ή δεν ήταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σύριζα η ΚΚΕ ο υποψήφιος. Αλλά κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά. Το θέμα είναι ότι εγώ ο Έλληνας, ακόμα κι αν έχω μόνο έξη μήνες σε αυτή τη χωρά, έχω δικαίωμα του εκλέγει και εκλέγεστε.

 

Το να ψηφίζω, αν και μετανάστης στις δημοτικές εκλογές της χώρας που διαμένω, είναι δικαίωμα μου κατοχυρωμένο από την ευρωπαϊκή ένωση, παγκόσμιες συνθήκες και την ηθική που λέει ότι στη πόλη που ζεις και δραστηριοποιείσαι έχεις και το δικαίωμα λόγου. Αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι μετανάστες, είτε είναι Έλληνες, είτε Αμερικανοί, είτε Βρετανοί, είτε Σομαλοί, Ρώσοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί η Νιγηριανοί.

 

Οι βουλευτικές εκλογές είναι σαφώς διαφορετικό θέμα αν και διαφωνώ, μέχρι στιγμής σε όλες τις χώρες πρέπει να έχεις την υπηκοότητα. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι εγώ τουλάχιστον – μιλώντας πάντα για το εαυτό μου – δεν είχα καμία διάθεση να πάρω φιλανδική υπηκοότητα και διαβατήριο αλλά αφού όλες μου οι υποχρεώσεις είχαν μεταφερθεί στη Φιλανδία, συμμετέχω στα πάντα και πληρώνω τα πάντα όπως και κάθε Φιλανδός και αν είχα ζήσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια στη χώρα γιατί να μην έχω και το δικαίωμα να ψηφίζω γι αυτόν που ικανοποιεί τις προσδοκίες μου και υπερασπίζεται τα δικαιώματα μου αφού εγώ πληρώ όλες τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος;

 

Αλλά πάμε στο θέμα. Εδώ εγώ έχω αντιρρήσεις με το γεγονός ότι δεν ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές πως λέτε να ένιωθα αν μου έκοβαν το δικαίωμα να ψηφίζω ακόμα και στις τοπικές. Δηλαδή θέλεις να πληρώ όλες τις υποχρεώσεις μου αλλά μου στερείς τα δικαιώματα μου; Και μετά αποκαλείσαι δημοκρατία; Τότε γιατί με θέλεις …νόμιμο όταν εσύ δεν είσαι νόμιμος απέναντι μου; Για να σου πληρώνω εφορία, να βοηθώ τα συνταξιοδοτικά σου ιδρύματα από την καταστροφή και να κινώ το χρήμα μόνο; Ε, Αντωνάκη; Πως θα νιώθατε αν το φιλανδικό κράτος μου έκοβε αυτά τα δικαιώματα μου και απλά μου τα έπαιρνε από παντού;

 

Είδατε λοιπόν πόσο ενοχλούν ορισμένα πράγματα όταν ο μετανάστης γίνομαι εγώ ο Έλληνας και το κράτος γίνεται το φιλανδικό; Τότε ακόμα και δάκρυα χύνονται για τα δικαιώματα μου. Κι αν μάλιστα με χτυπήσουν, με χαράξουν στο μέτωπο, με αδικήσουν η με πατήσουν τα δάκρυα γίνονται οργή και όλοι μιλάμε για τα δικαιώματα του μετανάστη Έλληνα που συνέβαλλε στην ανάπτυξη αυτού του αφιλόξενου και φασιστικού κράτους.

 

Λοιπόν το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω, κάθε φορά που γίνεται κάτι στην Ελλάδα, που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια ακόμα κι ενός μετανάστη δικαιώνεται ο κάθε Φιλανδός φασίστας και ναζιστής που μου έχει επιτεθεί, μου επιτίθεται και θα μου επιτεθεί.

 

Άρνηση ψήφου στους μετανάστες έχω ακούσει μόνο από τους φασίστες ρατσιστές Αληθινούς Φιλανδούς, από την Λεπέν και τα συνεταιράκια τους σε όλη την Ευρώπη. Κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν θα τολμούσε να ζητήσει κάτι τέτοιο. Κανένας δημοκράτης πολιτικός σε όλη την Ευρώπη δεν θα φαντάζονταν ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να υπάρχει.

 

Αν περάσει λοιπόν νομοσχέδιο από την Ελληνική Βουλή που να στερεί από τους μετανάστες το λόγο από τις πόλεις που ζουν και συμμετέχουν ποικιλοτρόπως ακόμα και στην οικονομία της (και τώρα και στα χαράτσια της) επειδή ο Αντωνάκης φοβάται ότι οι μετανάστες θα ψηφίσουν Σύριζα, και μάλιστα με ομόφωνη υποστήριξη ελλήνων βουλευτών που έχουν ορκιστεί στο σύνταγμα να προστατεύουν τους πολίτες ανεξάρτητου καταγωγής, χρώματος και θρησκείας τότε κατά τη Ευκλείδεια λογική και με δεδομένο ότι το μπουζούκι είναι όργανο (από το γνωστό ανέκδοτο), ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι Χρυσαυγήτης. Ένας καιροσκόπος ρατσιστής, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα του και τίποτα άλλο, και είναι διατεθειμένος να κρατήσει  την καρέκλα του ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραβίαση του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Και μιας και είπαμε για φασίστες όσο αφορά την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη είναι πολύ λίγα αυτά που έχω να πω. Όποιος ψηφίσει αυτό το κοινωνικό παράσιτο, τον Κασιδιάρη και τους ομοίους του, σε όποια εκλογική αναμέτρηση από δω και πέρα, μετά από όσα έχουν ειπωθεί, γραφτεί και δειχτεί, είναι πολύ συνειδητός για την πράξη του, άρα και συνεργάτης και συμμέτοχος ενός εγκληματικού και  ρατσιστικού μορφώματος, της ίδιας κατηγορίας με τις εγκληματικές συμμορίες κλεφτών, δολοφόνων, μαστροπών και παιδεραστών.

 

Και το ίδιο θα επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί. Και γι αυτό παρακαλώ όσους κουράζονται να μου στέλνουν ανόητα απειλητικά μειλς, να μην κουράζονται. Δεν με τρομάζουν θρασύδειλα παράσιτα.

 

Για τον Αρούλη θα ήθελα να πω κάτι. Νομίζω ότι ο Αντωνάκης πραγματικά τον αδίκησε κάνοντας τον υποψήφιο στο δήμο της Αθήνας και έχει απεριόριστο δίκιο ο Κακλαμάνης να φωνάζει. Τόσο ταλέντο, τέτοια χάρη και τέτοια ομορφιά, μόνο η Μύκονος του ταίριαζε. Η αδικία είναι κατάφωρη και για τον Άρη και για τους Μυκονιάτες και θα τον συμβούλευα να αλλάξει γνώμη όσο ακόμα είναι καιρός.Ειδικά πριν βγουν τα λασπόφτιαρια, ειδικά από τον «ηθικό» Κασιδιάρη και δεν ξέρουμε που να κρυφτούμε.

 

Για τους υπόλοιπους υποψηφίους έχουμε μπροστά μας καιρό να τα πούμε. Θα έχουμε πλεόνασμα γέλιου.

 

Κατά τα άλλα θα με συγχωρέσετε ελπίζω αλλά εγώ τουλάχιστον ποτέ δεν χρειάστηκα κανένα άγιο για να δείξω τον ερώτα μου, αυτά τα αφήνω στον Αντωνάκη και τον Βαγγελάκη.

 

******************************************************************

 

Αντωνάκη πως το είχες πει;  Θα βγουν οι κουκούλες; Πόσο δίκιο είχες Αντωνάκη μου. Η δική σου έχει πια φύγει σχεδόν τελείως.

******************************************************************

Είδε κανένας το Καψή τελευταία; Τι κάνει; Καίει ότι απόμεινε από την αξιοπρέπεια του; Μα είχε μείνει καθόλου; Νόμιζα ότι είδα κάτι σκυλιά να την τραβούν μια μέρα.

******************************************************************

Εσύ με το τσεκούρι, όλο γεύματα προετοιμασίας μου είσαι! Ετοιμάζεις το τσεκούρι. Το χαϊδεύεις, το ακονίζεις, κι όλο σε σαμάρια εξασκείσαι, σε βοηθάει και το όνομα!

******************************************************************

Από πότε το ψυχιατρικό τμήμα του Harvard καλεί καιασθενείς για ομιλίες; Πρώτα ο Γιωργάκης, τώρα ο Άδωνις!

******************************************************************

Στη φωτογραφία ο Βαλές κι ο Ντίνος σε χορευτική φιγούρα σούμο

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο Βαλεντίνος των μεταναστών

του Θάνου Καλαμίδα.

 

Άντε Βαγγέλη χρόνια πολλά για σήμερα. Μην ξεχάσεις να πάρεις λουλούδια και σοκολατάκια στον Αντωνάκη. Άντε βρε παιδιά, να ζήσετε και καλούς απογόνους! 58 θα είναι οι απόγονοι, άνοιξη θα βγούνε, πολιτικό χειμώνα θα ταβαφτίσετε, ό,τι πείτε εσείς. 14 του Φλεβάρη σήμερα, του Βαλεντίνου, άντε να το κάψετε.  Και μη βιαστείτε να γυρίσετε. Και πενήντα χρόνια αν θέλετε να λείψετε, εμείς θα καταλάβουμε. Εσείς να είστε καλά και ευτυχισμένοι.

 

Α και Αντώνιε, μη ξεχάσεις τον Άδωνη, μη μας τον αφήσεις. Να τον πάρεις μαζί σου και μαζί με το Γιωργάκη να δίνετε διαλέξεις στο Χάρβαρντ!

 

Αλλά ας αφήσουμε τα σοβαρά για λίγο. Από ό,τι φαίνεται έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και αυτή τη φορά η Ελλάδα θα ζήσει μια προεκλογική περίοδο τσίρκο. Και δεν είναι μόνο η συμμετοχή του Κασιδιάρη που την κάνει τσίρκο – ελάτε να δείτε τα θηρία της ζούγκλας – αλλά κι όλοι οι άλλοι. Οι νόμιμοι, οι παράνομοι, οι εκλεκτοί, οι δυσαρεστημένοι, οι αρεστοί, οι αντάρτες, οι τέως, οι νυν και οι επόμενοι. Και στη μέση ο Αρούλης. Ο θεός του πολέμου και των γιώτ!

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο