Guest, slideshow-1

Ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τον χρόνο των εκλογών

tsipras-vouli-dyskoiliotita

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες έχουμε εκλογές  περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές, μπορεί όμως και εθνικές. Το τελευταίο θα το μάθουμε σε λίγο καιρό, όταν πλέον ο Τσίπρας θα έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Θα ζυγίσει τα πράγματα και θα δει τι τον συμφέρει να πράξει. Το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού έχει καεί και έχει μείνει ο Μάιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ή και πιο δύσκολα μέσα στο καλοκαίρι.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, πολλοί ήθελαν τετραπλές κάλπες τον Μάιο για να εκτονωθεί η αντίδραση του κόσμου στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και τις περιφερειακές.  Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε ένα καλό ποσοστό στην εθνική κάλπη και θα μπορούσε να είναι ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ.  

Το σενάριο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είναι αυτό που προκρίνει πια και η στενή ηγετική ομάδα του Μαξίμου. Γιατί προκρίνει αυτό σενάριο; Γιατί θα έχει περάσει το Πάσχα με ένα δώρο ξανά, οι ευρωεκλογές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν χαλαρό χαρακτήρα, μετά θα έχει τα μπάνια του λαού, θα μειωθεί προσωρινά η ανεργία λόγω τουρισμού, δημοσκοπικά πάντα οι κυβερνήσεις έχουν άνοδο τον Σεπτέμβρη, στην ΔΕΘ το μπαλκόνι θα έχει εξαγγελίες και οι Πρέσπες θα έχουν ωριμάσει ή  θα έχουν ξεχαστεί.

Οι αποφάσεις είναι στο χέρι του πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας θα ρίξει και ακόμη ένα σύνθημα στην μάχη της κάλπης, το σύνθημα «λαός εναντίον ελίτ». Ότι ο Τσίπρας είναι ο προστάτης των φτωχών και των κατώτερων τάξεων, ενώ ο Κυριάκος και η ΝΔ ευαγγελίζονται το πάλι, την ελίτ και ίσως θα πάνε στις πιο βαθιές «μπλε ιδέες», δηλαδή θα στρίψουν προς την άκρα δεξιά. 

Η ΝΔ από την πλευρά της, λέει ότι εμείς θα δώσουμε την μάχη κατά του λαϊκισμού και θα την κερδίσουμε, θα φέρουμε επενδύσεις και αυτό φαίνεται και από τις συναντήσεις που είχε ο Μητσοτάκης σε Αμερική και Ρωσία: τλωρα πια όλα τα ξένα κέντρα τον αντιμετωπίζουν ως πρωθυπουργό εν αναμονή.  Μπορεί ο Τσίπρας να απολάμβανε την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη των ξένων για τις Πρέσπες, αλλά πλέον τα πράγματα άλλαξαν. Η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ που ήλπιζε ότι τα ξένα κέντρα δεν θέλουν τον Κυριάκο, μάλλον έχει αρχίσει να χάνεται.

Τελευταία ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι  η «Γέφυρα» που ο ίδιος θέλει να ευδοκιμήσει, αλλά η πόρτα του ΠΑΣΟΚ είναι κλειστή και εάν την ανοίξει, δεν θα τον περιμένει η Φώφη με λουλούδια. Οι «Γεφυροποιοί» έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, πιο πολύ θα ευδοκιμήσει η γέφυρα ή το θα είναι σαν το «Γιοφύρι της Άρτας»;

Ακόμη πάντως είναι νωρίς και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, όπως πάντα, οι εκλογές θα έχουν σασπένς. 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τον χρόνο των εκλογών

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης. Σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες έχουμε εκλογές  περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές, μπορεί όμως και εθνικές. Το