Guest

Ο Μάκρον πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας

 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νεότερος πρόεδρος μετά τον Ναπολεόντα. Το νέο βασιλόπουλο της Γαλλικής Δημοκρατίας που την ίδρυσε ο Ντε Γκολ το 1958.

Ο νέος πρόεδρος έχει δύσκολη ατζέντα που τον περιμένει, έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει την Ε.Ε. προς το καλύτερο. Στην Γερμανία δεν ακούγονται καλά οι θέσεις του Μακρόν για την ευρωζώνη, γιατί έχει δηλώσει ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται δικό της υπουργό οικονομικών, δικό της προϋπολογισμό και κοινοβούλιο.

Η Λεπέν έχασε όχι μόνο επειδή είχε πολλές αντιφάσεις το κόμμα της, αλλά γιατί έδειξε και πολύ προκλητική απέναντι στον Μακρόν στο ντεμπά. Δεν μπόρεσε να αποκολλήσει από το κόμμα της το χαρακτηριστικό του ακροδεξιού και τις διάφορες ακραίες απόψεις.

yellows-peiraiwsΤώρα μάλλον θα αφήσει την θέση της στην ανιψιά της που είναι 28 χρονών με στόχο να δώσει ένα άλλο στίγμα στο κόμμα της με προοπτική τις εκλογές του 2022.

Είναι βέβαιο ότι εάν δεν λάμψει ο Μακρόν με την προεδρία του, το φάντασμα του FN θα είναι εκεί για να αρπάξει τις ψήφους των Γάλλων πολιτών.

Η ΕΕ χρειάζεται νέο όραμα, όχι αυτό που έχει τώρα, πολλοί έχουν χάσει το τρένο της παγκοσμιοποίησης και στρέφονται προς τις λαϊκίστικες δυνάμεις και κόμματα. Αυτό πρέπει να δουν στις Βρυξέλλες, πως οι άνθρωποι του μόχθου και της εργατιάς γοητεύονται από ακραία κόμματα και κινήματα.

Κυρίαρχο αυτές τις ημέρες στην Γαλλία ήταν το ni-ni (ni patrie- ni patron), δηλαδή κανείς από τους δύο.

Οι λαϊκιστές ανά την Ευρώπη δέχονται πλήγματα και μετρούν ήττες. Η αρχή έγινε με την ήττα του Βίλντερς, τώρα με την ήττα της Λεπέν και πέρυσι με την ήττα του Χόφερ στην Αυστρία. Ο άνεμος του λαϊκισμού που άρχισε από το Brexit, μετά από την νίκη Τραμπ στην Αμερική δείχνει ότι σταματάει στην Ευρώπη.

Ίσως το καλό που έκανε ο Τραμπ στην ΕΕ είναι ότι μπόλιασε τους Ευρωπαίους να μην βάλουν τέλος στην ΕΕ , οι φωνές που ακούγονταν ότι η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει στην αυγή του 2018, δείχνουν ότι πέφτουν έξω.

Ευτυχώς, γιατί οι Ευρωπαίοι έχουμε πολλά προνόμια, η Γαλλία μας έδωσε τα φώτα του Διαφωτισμού, η Ελλάδα ανέδειξε την Δημοκρατία ως πολίτευμα. Η Ευρώπη και η Δύση έχουν και καλά, δεν είναι μόνο αυτά που την κατηγορούν πολλοί για τις σταυροφορίες και άλλα παλαιά δεινά.

Εκπροσωπεί τον εκσυγχρονισμένο κόσμο της κουλτούρας, του πολιτισμού, της παιδείας. Είμαστε πολύ μπροστά από την Ανατολή, γιατί οι χώρες της Ανατολίας ακόμη βρίσκονται στο κυνήγι μαγισσών.

Αυτή είναι η διαφορά μας.

Η χώρα του Διαφωτισμού έστειλε ένα μήνυμα ανανέωσης. Θα ακουστεί; Θα το δείξει ο χρόνος. Όλους αυτός τους κρίνει. Ο χρόνος δεν κάνει σκόντο σε κανέναν.




Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Ο Μάκρον πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

O Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας. Ένας κύκλος λαϊκισμού στην Ευρώπη τελείωσε. Όσοι πίστευαν ότι μετά την νίκη του Τραμπ η Ε.Ε. θα διολισθήσει προς τη διάλυση μάλλον πόνταραν λάθος.