Τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει βαίνουν με αργό ρυθμό και πολλοί παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι αυτά μπορεί να κρατήσουν μέχρι και το τέλος του έτους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η δεύτερη αξιολόγηση μετατίθεται για τον Ιανουάριο.
Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Κομισιόν το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και με τον Γεωργίου και από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η υπεράσπιση των στατιστικών στοιχείων 2010-2015 είναι βασική για να αρχίσει η αξιολόγηση, γιατί μετά πάμε ξανά από την αρχή.
Από όλες τις πλευρές φαίνεται, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, θα βγουν μαχαίρια με το ΔΝΤ να ζητά περισσότερες επεμβάσεις στα εργασιακά, αλλά και στα συνδικαλιστικά. Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους σε όλες τις δηλώσεις λένε, ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι κλειστό μέχρι το καλοκαίρι του 2018 όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ το καλοκαίρι, ενώ ο Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης των πλεονασμάτων και ο Λιου που μας επισκέφθηκε είπε για το χρέος, ότι θα προσπαθήσουμε να λυθεί το θέμα του μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου ο Ομπάμα θα αποχαιρετήσει τον Λευκό Οίκο.
Οι υπόλοιπες 120 ημέρες που απομένουν για την λήξη του έτους είναι κρίσιμες για την οικονομία, για τους πολίτες και για τα πολιτικά κόμματα που θα δοκιμαστούν για τις θέσεις στους στα πολιτικά δρώμενα. Εάν δεν πάρει μπρος η οικονομία στις αρχές του επόμενου έτους, ο κρύος χειμώνας μπορεί να μας πάρει και εμάς μαζί του, αλλά να συμπαρασύρει και την οικονομία.
Όπως επισημαίνει και μία Αμερικανική τράπεζα στην έκθεσή της η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα καθυστερήσει άλλα δύο χρόνια, η δεύτερη αξιολόγηση είναι μία επίπονη διαδικασία και στο ενδιάμεσο μπορεί να διολισθήσει στην δραχμή.
Όπως καταλαβαίνετε το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ κρίσιμο, είτε η οικονομία που μαυρίζει επικίνδυνα θα πάρει τα πάνω της ή ο κρύος χειμώνας θα μας συμπαρασύρει και εμάς μαζί του.