γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Μακρόν και Μέι έκαναν πίσω. Ο Μακρόν για τα κίτρινα γιλέκα με διάγγελμά του έταξε πακέτο με δώρα, ώστε να μπορέσει να ηρεμήσει την οργή των κίτρινων γιλέκων, τα γιλέκα όμως δεν ενθαρρύνθηκαν με τα δώρα του Μακρόν και ετοιμάζονται ξανά για κινητοποιήσεις. Οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το πακέτο του Μακρόν, τώρα πρέπει να βρει τα χρήματα. Το έλλειμμα υπολογίζεται ότι είναι 2,8% και πρέπει να πέσει, κήρυξε την γαλλική οικονομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν, γιατί την ίδια ώρα που ο Μακρόν ανακοίνωνε πακέτα και έλεγε ότι θα περικόψει δαπάνες, η Ιταλία δεν έκανε πίσω στον προϋπολογισμό της και με αυτόν τον τρόπο πάει να δημιουργηθεί μία κατάσταση που δεν την θέλουν στις Βρυξέλλες.
Ο Μακρόν δεν είναι ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ΄ που ζει μέσα σε μία αλαζονεία, ούτε και η Μπριτζίτ είναι η Αντουανέτα. Φυσικά τα κίτρινα γιλέκα θέλουν να ζήσουν καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για όλους στο σύστημα του καπιταλισμού όπως τον ζούμε. Ο καπιταλισμός δημιούργησε ανισότητες ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, η λύση δεν είναι να φορέσουμε κίτρινα γιλέκα. Αυτό που αθέτησε ο καπιταλισμός είναι ότι υποσχέθηκε ότι θα εξαλείψει τις διαφορές ανάμεσα σε πόλεις και χωριά και εκεί έχασε το στοίχημα. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα.
Μπορεί στην Γαλλία να μιλάνε για το τέλος του χρόνου της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα κίτρινα γιλέκα μιλάνε για το τέλος του μήνα. Δεν είναι όλοι οι διαδηλωτές άνθρωποι της μεσαίας τάξης, κάποιοι είναι μπαχαλάκηδες, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί. Εκεί που η πολιτική αποτυγχάνει, τον λόγο έχουν οι λαϊκιστές και τα άκρα. «Όταν όμως θέτουμε την υπεράσπιση ενός δίκαιου αιτήματος στα όπλα τότε πατάμε σε άγνωστα πεδία». Η φράση είναι του Καμύ, αλλά ο ίδιος την αποδίδει στην Σιμόν Βέιλ.
Δεν είναι όμως μόνο η Γαλλία που πονάει, πονάει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία για το Brexit δεν θα πραγματοποιηθεί, γιατί η Μέι θα την έχανε και ο τρόπος θα ήταν ταπεινωτικός. Η ψηφοφορία μετατίθεται για τον Ιανουάριο, αλλά πλέον μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit, όλο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα νέο δημοψήφισμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διολισθήσει στο χάος. Οι Βρυξέλες διαμηνύουν ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία, αλλά η Μέι λέει ότι θα προσπαθήσει να βρει καλύτερους όρους. Το No Deal δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε, μέχρι και την αλλαγή στην ηγεσία των Τόρις.
Η στερλίνα βυθίστηκε χθες στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών. Είδατε τι έπαθε η Βρετανία με το μεγάλο πάθος που την διακατείχε ότι είναι αυτοκρατορία.
Η Ευρώπη πονάει και φαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός πόνος θα συνεχίσει και το 2019 και θα φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Και οι πολίτες έχουν υποκύψει στον λαϊκισμό. Εάν δεν εμβολιαστούν σωστά, τότε οι λαϊκιστές θα έχουν το πάνω χέρι.