Editorial

Ο Δήμαρχος του Άργους και ο άσχημος καθρέφτης

 

Αφού μου εξήγησε τι εννοούσε και εκφράσαμε τις διαφωνίες μας ο ένας για το σκεπτικό του άλλου, αποφάσισα να δω αν και άλλοι Νεοδημοκράτες είχαν παρόμοια άποψη. Μετά από μερικές συζητήσεις κατάλαβα ότι ο εν λόγω φίλος δεν ήταν ο μόνος που είχε ενστάσεις στην κίνηση Μητσοτάκη την οποία εγώ θεωρούσα κάτι το φυσιολογικό και, όσο πιο πολύ συζητούσα το συγκεκριμένο θέμα, τόσο πιο σίγουρος ήμουν ότι η πιθανή ζημιά για τη ΝΔ είναι μεγαλύτερη από την απλή διαγραφή ενός γραφικού στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα λοιπόν χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πολιτικό και το ηθικό. Ας ξεκινήσουμε με το πολιτικό.

Το επιχείρημα που άκουγα συνέχεια ήταν «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θα διέγραφε κάποιον στην αντίστοιχη περίπτωση;» και η απάντηση είναι προφανώς όχι. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα για καφρίλες παρόμοιες με αυτές του Δημάρχου Άργους και προφανώς δεν έγινε ποτέ καμία διαγραφή από τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί λοιπόν να χάσει η ΝΔ ψήφους και από το Άργος αλλά και από τους «λαϊκούς δεξιούς» που θεωρούν υπερβολική την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Γιάννη Μπουτάρη; Γιατί να διαγράψει ο Πρόεδρος της ΝΔ τον Δήμαρχο Άργους και να μην τον καλέσει απλά στο γραφείο του για μια επίπληξη, αναγκάζοντάς τον ίσως απλά να απολογηθεί για όλη αυτή την κατάσταση;

Η απάντηση που έδωσα, από καθαρά κομματική άποψη, είναι απλή. Μπορεί η ΝΔ να έχασε μερικές δεξιές ή ακροδεξιές ψήφους, αλλά διατήρησε πολλές περισσότερες από κεντρώους και φιλελεύθερους που θεωρούν απαράδεκτη οποιαδήποτε ανοχή στον ρατσισμό και στην παρότρυνση σε βία. Αν χρειαστεί να ζυγίσουμε τις ψήφους τότε θεωρώ πολύ πιο σημαντικές αυτές του κέντρου, αφού αυτές κρίνουν πάντα το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η απάντηση που πήρα ήταν «δεν είναι όμως σημαντικό οι ψήφοι που θα φύγουν να μη καταλήξουν στην Χρυσή Αυγή;» Ναι, σωστό αυτό, αλλά αν κάποιος φύγει από τη ΝΔ επειδή θεωρεί ότι ο Μπουτάρης στηρίζεται από τους Εβραίους και ότι του άξιζε να φάει ξύλο για τις ανθελληνικές του απόψεις, τότε μάλλον ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα θα έφευγε από αυτή την Νέα Δημοκρατία.

«Και όταν σε έναν χρόνο από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει Τοπικές και Εθνικές εκλογές ταυτόχρονα, τι θα κάνουμε;» Εκεί είναι το ουσιαστικό κομματικό πρόβλημα. Η δύναμη της ΝΔ είναι τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πανελλαδικά σχεδόν τα μισά είναι δικά της και όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν όμως αυτά τα στελέχη τα έχει απομακρύνει ή αν ασχολούνται μόνο με την εκλογή τους στον Δήμο και αδιαφορούν για τις Εθνικές εκλογές, τότε εξαφανίζεται το δυνατότερο χαρτί της ΝΔ.

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι αν ο πρόεδρος ενός κόμματος όπως η ΝΔ που εμπεριέχει τόσες πολλές διαφορετικές νοοτροπίες αφήσει τα στελέχη του εντελώς ανεξέλεγκτα, τότε θα μείνει χωρίς κόμμα. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να επιβάλλει μια κομματική γραμμή, έστω και αν αυτή συνοψίζεται στο «μην κάνετε ηλίθιες δηλώσεις», είναι να διαγράφει όποιον την παραβαίνει. Όντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει με μεγάλη συνέπεια διώξει όποιον έκανε κάποια αδιανόητα ηλίθια δήλωση χωρίς στην συνέχεια να απολογηθεί δημόσια για αυτήν. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φάινεται ότι ο πήχυς χαμηλώνει τόσο πολύ που σχεδόν ακουμπά το έδαφος, αλλά ας σκεφτούμε ότι στα κόμματα της τωρινής συγκυβέρνησης δεν έχει υπάρξει καμία διαγραφή –παρά τις πάμπολλες αφορμές- και ότι αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω κάποιας ηλίθιας δήλωσης για την οποία δεν απολογήθηκαν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα περιμέναμε…

Πέρα όμως από το πολιτικό κομμάτι του προβλήματος, υπάρχει και το ηθικό. Ας ξεκινήσουμε με την εξής διαπίστωση: αν ο Δήμαρχος του Άργους δεν έκανε μία σειρά από ηλίθιες δηλώσεις, τότε θα ήταν ακόμα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε και το χρίσμα της στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Ο μόνος λόγος που η ΝΔ θα ψάξει να βρει κάποιον καλύτερο να στηρίξει για Δήμαρχο στο Άργος είναι ότι ο τωρινός δεν ήταν αρκετά έξυπνος για να κρύψει τα αντισημιτικά και ομοφοβικά αισθήματά του, σε συνδυασμό με την πολιτικά εντελώς ανόητη επικρότηση του ξυλοδαρμού του συναδέλφου του Γιάννη Μπουτάρη. Άρα πόσοι πιστεύουν τα ίδια ακριβώς με τον Δημήτρη Καμπόσο αλλά είναι αρκετά έξυπνοι για να κρύψουν τις αντιδημοφιλείς απόψεις τους; Πόσοι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει δει δεκάδες στελέχη της τα τελευταία χρόνια να έχουν τύχη παρόμοια με αυτή του Μπουτάρη, πιστεύουν ότι ο ξυλοδαρμός του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν μία σωστή κίνηση;

Πέρα όμως από όλα αυτά, γιατί να δικαιολογούμε κάποιον που παρακινεί σε βία εναντίον πολιτικών; Δεν είναι δυνατόν το κόμμα του Παύλου Μπακογιάννη να ανέχεται οποιαδήποτε παρακίνηση σε βία εναντίον πολιτικών. Μου είχε φανεί απίστευτο ότι η ΝΔ ανέχτηκε αδιαμαρτύρητα την πρώτη δήλωση του Δημήτρη Καμπόσου στην οποία ουσιαστικά έλεγε ότι καλά έπαθε ο Γιάννης Μπουτάρης και ότι ο ξυλοδαρμός ήταν κάτι που του άξιζε. Και αν πριν από δύο εβδομάδες ο Δήμαρχος Άργους απολογήθηκε λέγοντας ότι κάποιος άλλος το έγραψε στον λογαριασμό του, γιατί δεν φρόντισε η ΝΔ να γίνει το ελάχιστο, μια δημόσια δήλωση ή μία επιστολή του Δημάρχου η οποία να εξηγεί ότι η παρότρυνση σε βία εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη έγινε από κάποιον τρίτο και ότι ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη;

Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Ο πολύς κόσμος, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κάθε λεπτομέρεια της πολιτικής, να μπλέξει την χρονολογική σειρά των γεγονότων και να καταλήξει ότι ο Δημήτρης Καμπόσος διαγράφηκε από τη ΝΔ επειδή έβρισε τον Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο λατρεύει η ηγεσία της ΝΔ. Μπορεί όλο αυτό σε κάποιον που ασχολείται καθημερινά με την πολιτική να φαίνεται απίστευτο, όμως έτσι ακριβώς είναι και μπορείτε εύκολα να το τεστάρετε ρωτώντας μερικούς γνωστούς σας ελαφροδεξιούς. Η εντύπωση που έμεινε σε πολλούς από αυτούς ήταν ότι ο Δήμαρχος Άργους διαγράφηκε επειδή έβρισε τον Μπουτάρη.

Τελικά όμως, τι μαθαίνουμε από όλη αυτή την ιστορία για τον εαυτό μας; Ότι για τα περισσότερα κόμματα η παρότρυνση για βία είναι κάτι το φυσιολογικό. Ότι για τη ΝΔ αυτή η παρότρυνση από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να διαγραφτεί ένα σημαντικό στέλεχος. Ότι πολλοί στη ΝΔ συμφωνούν ότι ο Μπουτάρης έχει ανθελληνική φιλοσιωνική ατζέντα. Ότι ο κόσμος βγάζει τελικά συμπεράσματα ακόμα και από μισές ειδήσεις ή από λάθος πληροφόρηση, χωρίς να μπορεί να κρίνει αν αυτό που κατάλαβε είναι κάτι ρεαλιστικό ή αν χρειάζεται να δώσει περισσότερη προσοχή σε ένα ζήτημα προτού καταλήξει σε συμπεράσματα. Ότι για πολλούς –και βάζω και εμένα μέσα σε αυτούς– η αυθόρμητη ανάλυση μιας απόφασης γίνεται πρώτα με βάση το πολιτικό κόστος ή κέρδος και έπειτα με βάση την ηθική. Ότι για πολλά κόμματα ο σάλος από αντίστοιχες δηλώσεις με αυτές του Δημάρχου Άργους θα ήταν απλά μια προσωρινή ενόχληση και όχι μια αιτία για –έστω και καθυστερημένη- διαγραφή. Όλη αυτή η υπόθεση είναι σαν ένας τεράστιος πανελλαδικός καθρέφτης και, ειλικρινά, αυτό που βλέπω μέσα δεν μου αρέσει καθόλου.



Υ.Γ. Σκεφτείτε απλά ότι οι κάτοικοι του Άργους ψήφισαν αυτό που θεώρησαν ως καλύτερη επιλογή. Αυτό σημαίνει ή ότι οι κάτοικοι του Άργους δεν ξέρουν να ψηφίζουν, ή ότι όντως ο Δημήτρης Καμπόσος ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για Δήμαρχος ανάμεσα σε αυτούς που ήταν υποψήφιοι. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο σενάρια είναι τρομαχτικότερο.


 

Για να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του Δημήτρη Κοντογιάννη «Δεν έχουμε Δημοκρατία: Μια κάπως μποέμ απόδειξη για κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε», πατήστε εδώ!


Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης είναι ο διαχειριστής του apopseis.gr.

Ο Δήμαρχος του Άργους και ο άσχημος καθρέφτης

γράφει ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Η διαγραφή του Δημήτρη Καμπόσου, του Δημάρχου Άργους, ήταν κάτι που θεωρούσα επιβεβλημένο και αυτονόητο. Δεν ξέρω αν ήταν επιβεβλημένο, αλλά από ό,τι φαίνεται αυτονόητο δεν ήταν. Λίγες ώρες αφού μαθεύτηκε η διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, μίλησα με έναν φίλο παραδοσιακό δεξιό και Νεοδημοκράτη. «Είναι πράγματα αυτά;» με ρώτησε. Προτού προλάβω να απαντήσω, συνέχισε «είναι δυνατόν άλλη μια φορά να κάνουμε ό,τι θέλουν οι Συριζαίοι;»