Guest, slideshow-2

Ο δήμαρχος Κούλης Γαλοπουλάκης διπλοκάβαλο

koulis-galopoulakis-podilato-parnitha

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Επιστροφή στο 18 μ.μ.Μ. (μήνες με Μαρέβα), και στο χωριό των ανυπότακτων υστερικών που συνεχίζει να αντιστέκεται πάντα στην εξέλιξη των ειδών και την δημοκρατία, κλειδαμπαρωμένο σε λοκντάουν και με το σύνθημα: Η ζωή μας ποδήλατο, για καλό και για κακό ορθοπεταλιά!

Στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Κούλης Γαλοπουλάκης λείπει. Στο γραφείο του δημάρχου ο Πίπης το παπαγαλάκι σε στάση αυγά μάτια υποδέχεται αντ’ αυτού τον Πρόβεια Πέτσα. “Πάλι με λίστα ρε Πέτσα; Τι θα γίνει μ’ αυτές τι λίστες; Φάγανε, φάγανε, φάγανε και τελειωμό δεν έχουν οι αχόρταγοι.” Ο Πέτσας αποφεύγει να απαντήσει νιώθοντας μια αδιόρατη πίεση από την κοιλιά του ιδιόκτητη του Στυλογραφικού Οχετού Μαριδάκι και ρωτάει, “που είναι ο πολυχρονεμένος μας αφεντιΚούλης, κακόφωνο παπαγαλάκι, μα τον Αρπάχτρη;”

“Πήρε τα βουνά,” απαντάει κοφτά το παπαγαλάκι.
“Εγώ είχα μια υποψία εδώ και καιρό… κάτι που γυάλιζε το μάτι του, κάτι ο Άδης με τα νανογιλέκα, κάτι τα αμπέχονα της Μανέστρας…” ψιθυρίζει ο Πρόβεια Πέτσα.
“Τι ‘ναι αυτά που λες ρε Πρόβεια Πέτσα; Ποδηλατάδα πήγε ο άνθρωπος, για άσκηση στη φύση.”
“Μπα; Και πήρε όλες τις προφυλάξεις;”
“Ξέρεις ότι ο πολυχρονεμένος ΔημαρχιΚούλης μας ΠΑΝΤΑ φοράει κράνος.”
“Και για τις αλλεργίες του πήρε κάτι;”
“Έχει αλλεργίες ο ΔημαρχιΚούλης μας;” 
“Μόνο στην πολάνοιξη.”

Για λίγο δεν μιλάνε αλλά ο Πίπης δείχνει ανήσυχος. “Ρε Πρόβεια Πέτσα ειμαι σίγουρος ότι κάτι ξέχασε. Κάτι ξέχασε, κάτι ξέχασε…” Μουρμουρίζει. “Τι να ξέχασε; Τι να ξέχασε άραγε;”

“Μήπως ξέχασε αντηλιακή κρέμα;”  Αναρωτιέται δυνατά ο Πίπης.
“Για να κρύβει τις ρυτίδες;” 
“Μα τον Αρπάχτρη ρε Πρόβεια Πέτσα, αντηλιακή κρέμα, για τον ήλιο.” Ουρλιάζει ο Πίπης.
“Καλά ντε, μπερδεύτηκα. Αλλά μιας και μιλάμε για αντιηλιακές κρέμες, η Μανέστρα Φασονούλα πήγε μαζί του;”
“Φυσικά, όπου πάει το ποδήλατο κι η πανκομψοτάτη διπλοκάβαλο.” Κάνει ο Πίπης ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται χαρακτηριστικός χτύπος στο κινητό του από εισερχόμενο μήνυμα.
“Κατά φωνή κι ο… δημαρχοΚούλης μας, που λέει και η παροιμία.” Κάνει ο Πίπης καθώς κοιτάζει χαμογελαστός το μήνυμα που πήρε.
“Κοίτα ρε δημαρχοΚούλη που έχουμε. Κοίτα πως τον αγαπάει ο κόσμος, πως τον αγκαλιάζει. Κοίτα ρε, Κούλη εσύ σούπερσταρ!” Λέει ο Πίπης και δείχνει στον Πέτσα φωτογραφίες από το κινητό του.
“Μέχρι στα άγρια βουνά τον βρίσκουν για να του δείξουν την αγάπη τους.”
“Στο καθαρό αέρα, εκεί που πάνε μόνο οι αετοί…”
“Μην ξανακούσω για αετούς εδώ μέσα…”
“Γιατί ρε Πίπη;”
“Γιατί τον αετό, της απονιάς τον βρήκε άσπρη σκόνη.” Αποκρίνεται ο Πίπης μπερδεύοντας τον Πέτσα που κάνει πως δεν τον άκουσε και συνεχίζει να θαυμάζει τις φωτογραφίες.
“Αλλά κι ο δημαρχοΚούλης μας, κοίτα χαμόγελο, φτου μην τον ματιάσω.”
“Βλέπεις χαμόγελο; Πέτσα, βλέπεις δόντια;”
“Γιατί; Όταν χαμογελάει ο Κούλης δεν φαίνονται δόντια;”
“Φτου σου Πέτσα, να τι ξεχάσαμε. Δεν φοράει μάσκα. Δεν πήρε μαζί του μάσκα.”
“Προσώπου; Με αγγούρι; Για τις ρυτίδες;”
“Μάσκα για τον κοροναϊό βρε Πρόβεια Πέτσα.”
“Ναι αλλά φοράει κράνος.”
“Δεν φοράει μάσκα ρε Πέτσα, κανένας τους δεν φοράει μάσκα…”
“Δεν ταίριαζε με το γαλάζιο κράνος;” 
“Ρε συ Πέτσα, ξέρεις τι θα γίνει αν πέσει αυτή τη φωτογραφία σε κανένα φατσοβιβλίο ή τουΐτερ; Ρόμπα θα γίνουμε.”
“Μα, μόλις την ανέβασα με πολλά ‘μ’ αρέσει’ και ‘καρδούλες’.”
“Μα τον Αρπάχτρη ρε Πρόβεια Πέτσα,” ουρλιάζει απελπισμένος ο Πίπης. “Τι έκανες;”
“Άκου Πίπη, εγώ ειμαι υπεύθυνος για την προώθηση του κυβερνητικού έργου,” κάνει θιγμένος ο Πέτσα, “και να ξέρεις ότι αυτό που κάνει ο ΔημαρχιΚούλης μας τώρα που πήρε τα όρη και τα βουνά είναι το μόνο κυβερνητικό έργο που μπορώ να δείξω εδώ και μήνες.”

Ο Πίπης σιωπά για λίγο μην βρίσκοντας τι να απαντήσει. «Ίσως και να ‘χει δίκιο.» σκέφτεται, «άσ’ τους να βλέπουν τη φωτογραφία και να γκρινιάζουν που δεν φοράει μάσκα και να ξεχάσουν πόσο σκατά τα πάμε με όλα τ’ άλλα.» Πάντα από μέσα του γιατί με τόσους ρουφιάνους στο μέγαρο κανένας δεν τολμάει να σκεφτεί απ’ έξω του.

Και κουνώντας το λειρί σαν κότα Ντοριακή, γυρνάει στον Πρόβεια Πέτσα και λέει δυνατά,  “εντάξει, φερε μου τη λίστα στα γρήγορα να την υπογράψει ο Δήμαρχος όταν επιστρέψει κι ετοίμαζε αμέσως την επομένη.”
“Θα χρειαστούμε κι άλλη;” 
“Πέτσα μου, είναι το μόνο κυβερνητικό έργο με σχέδιο και στρατηγική που παρουσιάζουμε!”

Τέλος ΚΑ’ επεισοδίου

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο δήμαρχος Κούλης Γαλοπουλάκης διπλοκάβαλο

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας. Επιστροφή στο 18 μ.μ.Μ. (μήνες με Μαρέβα), και στο χωριό των ανυπότακτων υστερικών που συνεχίζει να