Για μια ακόμη φορά, φαίνεται ότι η πολιτική της Κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Η όποια ανάπτυξη, έχει πλέον θυσιαστεί στο βωμό ενός τεράστιου υπερπλεονάσματος το οποίο ξεπερνά κάθε οικονομική λογική. Δυστυχώς οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις, καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα. Οι δημόσιες εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα τα οποία μας έχουν εγκλωβίσει έως το 2020.
1. Νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο.
2. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234.000.000 ευρώ, έτσι ώστε το 2019 με περικοπή των τελευταίων 50.000.000 ευρώ, να υπάρξει πλήρης κατάργησή του.
3. Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.
4. Κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
5. Καταργούνται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Καταργούνται τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών.
6. Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.
7. Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο ως επίδομα θέρμανσης.
8. Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.
9. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.
10. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Θα φορολογούνται με συντελεστή 15% το ποσό στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θυσιάζει συνειδητά την ανάπτυξη στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος. Η περικοπή, αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία έχει πλήξει τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα. Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, έχοντας ως βασικό άξονα τον περιορισμό των φορολογικών βαρών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή.