Guest

Ο Άρχοντας των Πρωταιριανών

Από κει και πέρα η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Ο μεν Πολύδωρας είχε περάσει σε μια τελείως διαφορετική ομιλία από αυτή που μετάφραζε η κοπέλα, η δε δύστυχη μεταφράστρια κάπου κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει σωστά ή και πιθανώς να καταλάβαινε κι εκείνη τη έλεγε ο ομιλητής, και άρχισε να κομπιάζει και να μπερδεύεται μια διαβάζοντας το κείμενο με τη πρότυπη ομιλία και μια προσπαθώντας να πιάσει αυτά που έλεγε ο ομιλητής.

 

Εμένα κόντευε να πιάσει υστερία από τα γέλια και αυτό που με έκανε πια να βγω από την αίθουσα ήταν το πρόσωπο Βέλγου συναδέλφου που με ρώτησε με νοήματα, «μεθυσμένος είναι;» Φυσικά ο Βύρωνας Πολύδωρας δεν ήταν μεθυσμένος αλλά ο Βύρωνας είναι ένα Κικερονικός ρήτορας που αγαπάει τον αυτοσχεδιασμό ανάλογα με το ακροατήριο και της ανησυχίες ή τις σκέψεις του της στιγμής.

 

Την ημέρα που ο Βύρωνας μίλησε με τον δημοσιογράφο στην μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή έτυχε να είμαι σπίτι και όχι απλά έτυχε να είμαι σπίτι αλλά και να συντονιστώ ιντερνετικά με τον Real ακριβώς τη στιγμή που ξεκίναγε η συζήτηση. Ο Βύρωνας σε αυτή τη συζήτηση είπε πολλά. Πάρα πολλά. Και πάρα πολλά ήταν αυτά που δεν είπε αλλά ακουστήκαν και καθαρά και δυνατά. Δυστυχώς, και πολύ φοβάμαι και επίτηδες, αυτό που έμεινε από όλη αυτή τη συζήτηση ήταν η αποστροφή για την Χρυσή Αυγή. Το τραγικό είναι ότι ακόμα και αυτή η αποστροφή παραφράστηκε τρομακτικά από τα ΜΜΕ και τους πάντα έτοιμους «τιμητές» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας –  και πάλι φοβάμαι επίτηδες – σε σημείο ώστε να ακουστεί όλη η συζήτηση σαν ένα ακόμα παραλήρημα ενός ηλικιωμένου γραφικού και να μειώσει, έως εξαφανίσει, όλα τα σημαντικάπου είπε ο Βύρωνας.

 

Αλλά πριν πάμε στα πολύ σημαντικά ας μείνουμε για λίγο στο θέμα της Χρυσής Αυγής και αυτών που είπε ο Πολύδωρας. Ο Βύρωνας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το προσκλητήριο του Σαμαρά στο συνέδριο προς όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε την ανάγκη ενότητας μπροστά στους κινδύνους και μάλιστα με έμφαση στην κοινωνική και ανθρωπινή καταστροφή που η κατάσταση έχει φέρει, συμφωνώντας με το προσκλητήριο και επαναλαμβάνοντας το προς όλες τις κατευθύνσεις. Εκεί ο δημοσιογράφος επίμονα τον ρώτησε αν αυτό το προς όλες τις κατευθύνσεις ο συμπεριλαμβάνει και τους νέο-Ναζί της Χρυσής Αυγής. Ο Βύρωνας απάντησε θετικά αλλά και ήταν φανερό ότιουσιαστικά έκανε κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με τη λογική ότι η ψήφος του ήταν διαμαρτυρίας προς ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Αλλά ο δημοσιογράφοςδιαισθανόμενος λαυράκι, συνέχισε να αναφέρεται στον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και τον άλλο, τον κατρουλή,φτάνοντας μέχρι την δημοκρατία της Βαϊμάρης και τον Μεταξά δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος και αρχή. Αυτό που έμεινε με την ανάλογη χειραγώγηση ήταν ότι ο Πολύδωρας θέλει το Μιχαλολιάκο στην Νέα Ελλάδα του Σαμαρά.

 

Αμέσως όλοι συνταχτήκαν στο γαϊτανάκι με αποτέλεσμα να γίνονται δηλώσεις ακόμα και δηλώσεις από ξένες πρεσβείες.Στην αποκορύφωση του δράματος όμως και μετά από τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Βύρωνα, όλοι συνταχτήκαν με τη λογική ότι ο στόχος είναι η ψήφος διαμαρτυρίας που πήγε στη Χρυσή Αυγή και όχι ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και ο κατρουλής. Τελευταία μάλιστα άρχισαν και να εμφανίζονται στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων κάνοντας παρόμοιες δηλώσεις, όλα μπροστά στην ανάγκη συσπείρωσης για το καλό της πατρίδας.

 

Βαστάτε τα άρματα παλληκάρια και να τα ξαναπούμε.Δηλώσεις σαν αυτές, δυο χρόνια μετά την σοκαριστική είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Βουλή, είναι γελοίες. Ειδικά όταν γίνονται μπροστά στην προοπτική ότι η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τη δύναμη της και θα κάνει τα ποσοστά της διψήφια. Για δυο χρόνια, καθημερινά και επίμονα η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της δεν κάνουντίποτα άλλο από το δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι και τι πιστεύουνΑπό δηλώσεις για πιθήκους με ελληνικές σημαίες και μπανάνες μέχρι νοσταλγικές αναφορές στις εποχές με τους φούρνους και τις εκτελέσεις. Κοινωνικά παράσιτα, φασίστες και ρατσιστές με ένα και μόνο όνειρο , το τέλος της δημοκρατίας με τη βία. Για δυο ολόκληρα χρόνια δεν πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα Έλληνας που δεν έχει δει το τερατόμορφο πραγματικό τους πρόσωπο.

 

Εάν πριν από δυο χρόνια έστω οι μισοί από τους τετρακόσιες χιλιάδες που ψήφισαν αυτά τα εγκληματικά παράσιτα δεν ήξεραν και δεν είχαν ακούσει, δυο χρόνια μετά και ξέρουν και έχουν ακούσει. Κάθε ψήφος λοιπόν που στο μέλλον πάει στη Χρυσή Αυγή θα είναι απόλυτα συνειδητή και θα είναι αποτέλεσμα σύμπραξης και αποδοχής των όσων πιστεύει η Χρυσή Αυγή. Και δεν θα είναι το πολιτικό σύστημα που θα έχει αποτύχει αλλά η Ελληνική κοινωνία.

 

Το να μιλάμε λοιπόν για καλέσματα εν όψη των τετρακοσίων χιλιάδων που θα γίνουν οκτακόσιες χιλιάδες τότε το μόνο που κάνουμε είναι να δίνουμε άλλοθι στους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και των συνοδοιπόρων της να συνεχίσουν να φοράνε την κουκούλα της «δήθεν» δημοκρατίας. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται πολύ οργανωμένα και με συνέπεια. Και με όλα αυτά τα γαϊτανάκια οι μόνοι που κερδίζουν είναι ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο κατρουλής και οι σύντροφοι τους. Γι αυτό λοιπόν κάλεσμα ναι, συσπείρωση ναι αλλά για να πολεμήσουμε αυτά τα εγκληματικά παράσιτα και όχι σε προσκλητήρια φασιστών ή κρυφοφασιστών σε κοινούς αγώνες.

 

Τώρα είπα κρυφοφασίστες και θυμήθηκα τον Βορίδη. Μυστήριο το πώς δουλεύει το μυαλό του ανθρώπου, αλλά γι αυτόν θα έχουμε το χρόνο να τα πούμε.

 

Για να επανέλθουμε λοιπόν στα σοβαρά που είπε ο Πολύδωρας. Ο Βύρωνας λοιπόν μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση για τη ψευδαίσθηση που έχει δημιουργήσει το success storyτου Σαμαρά. Και εκεί ήταν το λαυράκι και μάλιστα όχι λαυράκι, αλλά ολόκληρο κοπάδι με λαυράκια που – κατ’ εμένα τουλάχιστον – το έχασε πρώτος ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη και στη συνέχεια όλος ο Ελληνικός τύπος. Όταν ο Πολύδωρας μίλησε για τοsuccess story του περίφημου αγωγού λέγοντας ότι μιλάμε για ένα σχέδιο από το μέλλον για το μακρινό μέλλον με κέρδη γιαιδιώτες και όχι για το ελληνικό κράτοςήξερε τι έλεγε. Όταν ο Βύρωνας χλεύασε τις Κινέζικες επενδύσεις ήξερε τι χλεύαζε.

 

Άλλωστε δυο μέρες μετά το πράγμα βρώμισε όταν απολύθηκεβίαια ο γενικός διευθυντής των Κινέζων σαν αποτυχημένος για λάθος επενδύσεις. Η Ελληνική επένδυση συμπεριλαμβανόταν σε αυτά τα λάθηΠαρεμπιπτόντως ο Βενιζέλος τον είχε παρασημοφορήσει την προηγούμενη για τη προσφορά του στην Ελλάδα, μεγάλε Βαγγέλη όσο πας πλησιάζεις τον Μητσοτάκη, άντε και γκαντέμης στο μέλλον.

 

Και όταν ο Βύρωνας επίμονα τόνισε ότι αυτά τα ψευδαίσθητα και εικονικής πραγματικότητας success story που στηρίζονται με ένα πνεύμα τζογαδόρικο στη τύχη και στην επιθυμία ότι όλα θα πάνε καλά και όπως τα θέλουμε, όταν σκάσουν είναι σαν το ανέκδοτο με τα σκατά και τον ανεμιστήρα.

 

Πως το λέει ο Χατζηνικολάου; Το αυτί κολλημένο στο τρανζιστοράκι και άκουγα, αλλά ο δημοσιογράφος δεν ήθελε να ακούσει για το success story, φαίνεται ένιωθε πολύ success ο ίδιος ειδικά μετά το φασιστικό λαυράκι που ξεσκέπασε.  Γι αυτό σας λέω ότι με ενόχλησε και μου φάνηκε και λίγο στημένο να αποφύγει να κυνηγήσει το κοπάδι με τα λαυράκια και να κωλύσει στο ένα το μεσιακό. Γιατί ο Πολύδωρας είχε πολλά να πει και δεν μίλαγε με συναισθηματική φόρτωση η αυτοσχεδιάζοντας. Ήξερε πολύ καλά γιατί μίλαγε και αυτά που έλεγε ήταν απόρροια σκέψης και ανάλυσης με γνώσεις.Και αυτό φάνηκε όταν τόνισε ότι το success story αφορά μόνο τους ιδιώτες δανειστές και συγκεκριμένες τράπεζες που και είναι οι μόνοι που παίρνουν λεφτά από την Ελλάδα και τις στερήσεις του Έλληνα χωρίς να έχουν φάει ούτε κούρεμα ούτε ξύρισμα.

 

Ο Βύρωνας στη συνέντευξη είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον, τουλάχιστον για κάποιον που τον ενδιαφέρουν τα σημαντικά. Αλλά τα πιο σημαντικά ήταν αυτά που δεν είπε και το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε τη στιγμή που θα αποφασίσει να τα πει ελπίζοντας ότι θα ακουστεί χωρίς ο δημοσιογράφος να ψάχνει λαυράκια για την πρόσκαιρη ακροαματικότητα αλλά αυτά που δικαιολογούν την ύπαρξη του τύπου στον έλεγχο της εξουσίας και ενημέρωσης.

****************************************************

Το να κάνεις μαθήματα ιστορικού και ιστορίας σε μια καθηγήτρια ιστορίας και μετά να μπαίνεις σε ένα συνέδριο και να τεκμηριώνεις ιστορικές κρίσεις με πολύ προσωπικές απόψεις δείχνει επιστημονική ημιμάθεια ακόμα κι όταν υπάρχουν ενδείξεις αλήθειας. Και η προβαλλόμενη ημιμάθεια είναι και επικίνδυνη και ένδειξη βλακείας που την κάνει διπλά επικίνδυνη.

*****************************************************

Αλλά και η κατανόηση που έδειξε ο Βαγγέλης, άλλο πράγμα κι αυτό. Ήταν σαν το ανέκδοτο. Λέμε και καμιά μ….. για να περνά η ώρα και να ξεχαρμανιάσουν και οι σύντροφοι που μας βλέπουν αγκαλιά και αγαπημένους.

*****************************************************

Ρε μεγάλε, αυτό το «η ανάσταση του έθνους θα έρθει το 2025 με τα διακοσάχρονα της Ελληνικής επανάστασης,» πότε σου ήρθε; Πριν η μετά τη λιποθυμία; Για να ξέρουμε δηλαδή πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

*****************************************************

Αντωνάκη δημιουργείς διάδοχο φωτιά με τσεκούρι; Πρόσεχε γιατί οι εμπρηστές τις περισσότερες φορές βάζουν φωτιά και στο ίδιο τους το σπίτι!

*****************************************************

Αντωνάκη, όταν έρθει η ώρα του ανεμιστήρα βαλε τον χοντρό μπροστά σου. Άτιμο, κάτι ξέρεις εσύ!!!

*****************************************************

Στη φωτογραφία, ο Άρχοντας των Πρωταιριανών.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο Άρχοντας των Πρωταιριανών

 

Του Θάνου Καλαμίδα.

 

Πριν από μερικά χρόνια και κατά τη διάρκεια Φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ γίνεται συμβούλιο υπουργών στη πόλη του Τούρκου – η πρώτη Φινλανδική πρωτεύουσα πριν την ανεξαρτησία – με θέμα την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση. Στο μικρόφωνο ο Βύρωνας Πολύδωρας και για μια ώρα περίπου αναλύει την ελληνική πολιτική σε σχέση με την Ευρωπαϊκή ασφάλεια των συνόρων και το θέμα των λαθρομεταναστών. Εγώ από κάτω με μια ομάδα συναδέλφων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθώ.

 

Στην αρχή οι περισσότεροι – συμπεριλαμβανομένου κι εμένα – φοράμε τα ειδικά ακουστικά όπου μια φιλότιμη μεταφράστρια κάνει τα αδύνατα δυνατά να μεταφράσει την ομιλία, που φαντάζομαι είχε γραπτή μπροστά της, στα αγγλικά. Κάπου στη μέση της ομιλίας ο Βύρωνας νιώθοντας ότι έχει μαγέψει πιθανώς το ακροατήριο του ή παρασυρμένος από τον λόγο του περνά στις γνωστές του Ρωμαϊκές αναφορές και στις παρομοιώσεις της κλασσικής μουσικής με τη μεταφράστρια να λέει κυριολεκτικά άλλα άντ άλλωνδημιουργώντας μια πραγματικά κωμική κατάσταση για μένα που παρακολουθώ και τις δυο γλώσσες.

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο