γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Τον Αύγουστο δεν έχει ειδήσεις, έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο, ο λάτρης πολλών καλοκαιρινών αναγνωσμάτων. Αλλά τον Αύγουστο στην Ελλάδα όχι μόνο υπάρχουν ειδήσεις, αλλά νομοθετεί και η Βουλή. Πρωτοφανή πράγματα, εφόσον όμως έγιναν εκλογές πριν από ένα μήνα, όλα θα πρέπει να γίνουν εν μέσω θέρους.
Για το επιτελικό κράτος θα τα πούμε μετά τον 15αυγουστο όπως και για το άσυλο. Τώρα ας πούμε κάποια πράγματα πιο επίκαιρα, για τον τουρισμό της χώρας μας.
Στην χώρα μας έρχονται πολλοί τουρίστες και στην δεκαετία της κρίσης εάν δεν είχαμε τον τουρισμό, δεν θα είχαμε μπορέσει να κρατηθούμε και τόσο πολύ στα πόδια μας.
Για να επενδύσουμε σωστά στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας όπως λένε πολλοί, πρέπει να βάλουμε όρια, να αναβαθμίσουμε όλους τους προορισμούς, να κάνουμε υποδομές και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Πολλοί Έλληνες επιλέγουν το εξωτερικό το καλοκαίρι, γιατί οι Έλληνες πράκτορες δεν σέβονται τους «αυτόχθονες» και περιποιούνται περισσότερο τους «ετερόχθονες». Γιατί; Υπάρχουν καλοί και κακοί τουρίστες; Όχι. Σεβασμό απαιτούν όλοι, κάτι όμως που δεν βλέπουν οι πιο πολλοί.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δει ή να ξαναφτιάξει ένα νέο σχέδιο για τον τουρισμό της. Να στοχεύσουμε σε πλουσιότερους τουρίστες που αφήνουν περισσότερα λεφτά και όχι στον τουρισμό του δεκάρικου που ευδοκιμούσε πολύ τα τελευταία χρόνια και έγινε η αιτία να βλέπουμε τακτικά άσχημα περιστατικά στα ελληνικά νησιά που δεν τιμούσαν την χώρα μας.
Ληστείες ανθούν στην Μύκονο και σε άλλα φανταχτερά και πολυτελή νησιά. Φυσικά δεν τιμά τους Κερκυραίους η εικόνα με μία απέραντη χωματερή με σκουπίδια ή ότι η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι είναι πρωταθλήτρια στην φοροδιαφυγή.
Το στοίχημα είναι λιγότεροι τουρίστες, πιο ευκατάστατοι ώστε να αφήνουν και περισσότερα χρήματα. Ο τουρισμός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα παλεύει με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τις συσκευασμένες μαρμελάδες τα βουτυράκια και τις μερέντες όταν η Μύκονος από την πολυτέλεια είναι απλησίαστη για τον μέσο Έλληνας. Η Μύκονος όμως κέρδισε το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης (αλλά πρέπει και αυτή να προσέχει και να μην επαναπαυτεί μόνο στα πετροδόλαρα των Αράβων ή των πλούσιων Τούρκων ή άλλων χώρων της Ανατολικής Ευρώπης).
Παγκοσμίως μεγαλουπόλεις λένε στους τουρίστες «go home» γιατί έχουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό. Στην Ελλάδα τους δεχόμαστε παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τοπικά με άτομα όπως φοιτητές που δεν βρίσκουν μέρος για να νοικιάσουν και να μείνουν. Πρέπει να σεβόμαστε τους ξενοδόχους και όσους νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω BnB, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τουρίστες έρχονται και φεύγουν, ενώ το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων ή της έλλειψης σπιτιών για τους μόνιμους κατοίκους παραμένει.
Η Ελλάδα έχει εποχικό τουρισμό· όλα κλείνουν τον Οκτώβριο. Η χώρα μας θα έχει σωστό τουρισμό όταν θα έρχονται και το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τουρίστες, αλλιώς θα είναι καταδικασμένη σε αυτό το είδος τουρισμού, τον εποχικό. Όταν θα ανοίξουν δυναμικά φθηνές αγορές όπως της Τουρκίας και της Τυνησίας, όπως έγινε σε έναν βαθμό και φέτος, θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα με τους τουριστικούς πράκτορες.
Τριάντα εκατομμύρια ήταν στα χρόνια τις κρίσης η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας. Φέτος χωρίς μνημόνιο αλλά με ανοιχτές ξανά τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου ας περιμένουμε να δούμε.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει έσοδα μόνο από τον εποχικό τουρισμό. Πρέπει να εστιάσει σε άλλους τομείς αλλά και να βρει διαφορετικές, πιο κερδοφόρες μορφές τουρισμού.