γράφει ο Νικόλαος Χρ. Γκίκας
Ενεργειακές μεταβάσεις συνέβησαν αρκετές στην ανθρώπινη ιστορία. Σήμερα, στα πλαίσια των ανησυχιών της κλιματικής κρίσης, μια τεράστια στρέβλωση κυριαρχεί στην παραγωγή ενέργειας. Ενώ η ΕΕ έθεσε στόχο το net zero στο 2050, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, θα παράγουν ακόμη περισσότερο. Οι παγκόσμιοι «ρυπαντές», Κίνα και Ινδία θα συνεχίσουν επίσης δεδομένης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Επιπλέον η ΑΙ και το πλήθος των Data Center που εγκαθίστανται, απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας που μόνο οι υδρογονάνθρακες και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να δώσουν.
Η ΕΕ, θέτοντας υπερφιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ, κατέστησε τις επιχειρηματικές και οικιακές δραστηριότητες πανάκριβες, με τις βιομηχανίες να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, επενδυτικά σχέδια να ματαιώνονται, ενώ οι πολίτες να πληρώνουν πανάκριβα τον ενεργειακό πράσινο παραλογισμό. Στη Βρετανία των πολλών αιολικών πάρκων, τις μέρες των θυελλωδών ανέμων η ηλεκτρική ενέργεια χάνεται, με αποτέλεσμα το ΄24 να ξοδέψει περισσότερο από 1 δις. λίρες για να απενεργοποιήσει τις τουρμπίνες, προκειμένου να αποτρέψει την υπερφόρτωση του δικτύου. Αντίστοιχα στη χώρα μας, τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, οι παραγωγοί φωτοβολταικών βιώνουν τους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί, με συνέπεια να μην εισπράττουν χρήματα. Οι ετήσιες περικοπές μάλιστα ξεπερνούν το 15%. Οι διαμαρτυρίες της ΠΟΣΠΗΕΦ ήταν χαρακτηριστικές.
Η κυβέρνηση, υποτελής των λογής κλιματικών λόμπι που σταδιακά πλέον ξηλώνονται, αντί να προχωρήσει έγκαιρα τις ώριμες επενδύσεις εξόρυξης αερίου, οδηγώντας παράλληλα την αγορά στην αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προσφερθούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας στους καταναλωτές, διασφάλισε τις εταιρίες παραγωγής, αλλάζοντας τις ώρες του πρότερου φθηνότερου νυχτερινού ρεύματος.
Έτσι η από 1ης Φεβρουαρίου αλλαγή στο νυχτερινό τιμολόγιο, αφορά πλέον μεταμεσονύχτιες μέχρι νωρίς το μεσημέρι ώρες, προκειμένου αναγκαστικά μέρος των καταναλωτών να καταναλώσει ενέργεια τότε, ώστε να χάνεται λιγότερη υπερβάλλουσα και να εισπράττουν χρήματα οι παραγωγοί. Ενόσω λοιπόν η κυβέρνηση επέτρεψε την άμετρη και αθρόα κατασκευή ΑΠΕ, τώρα προκειμένου αυτές να μην αποτύχουν, εξασφαλίζει τα έσοδά τους με τη βούλα του κράτους.
Τη στιγμή λοιπόν που ο Κυριάκος κάνει λόγο για εξαγωγή ενέργειας, με κυνισμό θεσπίζει νέα ωράρια ακριβής πλέον ενέργειας, που δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, παρά φροντίζουν ασμένως τα κέρδη των ολιγοπωλίων ΑΠΕ.
Διαμόρφωσε δηλαδή μια παρασιτική κατάσταση κρατισμού σε βάρος των πολιτών, ιδιαίτερα των περισσότερο ευάλωτων, που αφορά την καθημερινότητα, τη βιομηχανία και το παραγωγικό κόστος των προϊόντων.
Παρασιτισμός που διογκώνει την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια των πολιτών.