γράφει ο Νίκος Γκίκας.
Έντονα φαινόμενα όπως ο “ΙΑΝΟΣ” ενσκήπτουν συχνότερα στη γειτονιά μας δημιουργώντας προβλήματα. Οι πολύωρες και έντονες βροχοπτώσεις στον ορεινό όγκο κατέβασαν όγκους νερού και τα πάντα ξεχείλισαν, ρεματιές, ποτάμια και αναχώματα. 26 χρόνια μετά την καταστροφή στη Μεταμόρφωση η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Αρχές του ‘18 η κακοκαιρία «Θησέας» είχε επιφέρει επίσης έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Οι ποταμοί Πάμισσος, Καλέντζης και Καράμπαλης ήταν οριακά και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας άφηνε αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές. Είναι αμφίβολο όμως τι αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά ή αποστραγγιστικά έργα έγιναν έκτοτε στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου πλημμύρας της περιοχής.
Από τον Πλαστήρα ακόμη και μέχρι σήμερα η Καρδίτσα ευτύχησε να έχει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Με ιδιαίτερο ψηφοσυλλεκτικό δέος τακτοποίησαν, βολέψαν και εξυπηρέτησαν πολλούς αλλά ελάχιστα προσέφεραν στον τόπο τους, εκτός από επιδόματα και πρόσκαιρες γεωργικές ενισχύσεις. Η ανάπτυξη στην περιοχή καρκινοβατεί ανάμεσα στην κτηνοτροφία και το βαμβάκι, καθιστώντας την Καρδίτσα τη φτωχομάνα της Θεσσαλίας, θύμα των περιφερειακών ανισοτήτων με αρνητικά χαρακτηριστικά στη διαδικασία της περιφερειακής ανάπτυξης, χωρίς εξέλιξη και χωρίς φωνή. Το χτύπημα του “ΙΑΝΟΥ” τη γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
Για να μη κρυβόμαστε, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες. Πολλοί οργίζονται με την κυβέρνηση και της προσάπτουν άδικα ολιγωρία. Η πολιτεία κάνει το καθήκον της. Οι ευθύνες όμως εντοπίζονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο γιατί οι φυσικές καταστροφές δεν εξυπηρετούν συμβόλαια κανενός παρά αναδεικνύουν την ανεπάρκεια και την απώλεια του μέτρου εξαιτίας του εγωκεντρισμού και της έπαρσης.
Στην πόλη της Καρδίτσας η δημοτική αρχή έλαμψε δια της απουσίας της προκαλώντας τη μήνη των δημοτών με την ολιγωρία και την αδράνειά της. Αντίστοιχα ενώ η πρόληψη και ο συντονισμός στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αφορούν προτεραιότητα της Περιφέρειας, εκείνη έδειξε ανεπάρκεια. Ο αντιπεριφερειάρχης αναζητείται, ενώ ο τέως αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος σήμερα, εκφράζει φόβους πως θα ξεχαστούν.
Ουσιαστικά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν εξαιτίας των προβλημάτων της χώρας αλλά και της αδιαφορίας των τοπικών φορέων. Η δημοσιότητα άλλωστε ξύνει πληγές και μοιράζει ευθύνες στα ίδια γνωστά άγνωστα πρόσωπα που ανακυκλώνονται στους θώκους. Επιπλέον το μότο των έντονων φαινομένων είναι η θεραπαινίδα της μετακύλισης των ευθυνών, όταν για την Περιφέρεια η ρεκλάμα και οι ψήφοι είναι στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας. Η κατεπείγουσα Εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση θα δείξει. Διαπιστώνεται τελικά πως η υδάτινη διαχείριση είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να επαφίεται στη διαχειριστική ανεπάρκεια των τοπικών φορέων.