Βουλευτές

Λιτότητας…συνέχεια

του Θεόδωρου Καράογλου

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δρομολογεί πλήθος εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας και στην εθνική μας οικονομία. Οι αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν τρανή ομολογία της αποτυχίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ως πανηγυρική επιτυχία την έκβαση της Συνόδου Κορυφής είναι απολύτως δικαιολογημένη, την στιγμή που οι αποτυχίες των κυβερνητικών χειρισμών σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάζονται.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των ΤΑΞΙ, που κατέληξε σε ναυάγιο και οδήγησε τη χώρα μεσούσης της θερινής περιόδου και με έντονο το τουριστικό κύμα, σε παράλυση. Όπως επίσης και ο νόμος – πλαίσιο για την Ανώτατη εκπαίδευση, που αναζωπυρώνει τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια το προσεχές φθινόπωρο. Η αποτυχία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Συνεπώς, η παρουσίαση της έκβασης της Συνόδου Κορυφής ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και ως κυβερνητική επιτυχία δεν αναιρεί και δεν διαγράφει τους ατυχείς χειρισμούς της Κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας.

Η μη λεπτομερής περιγραφή του νέου πακέτου, που θα λάβει η χώρα μας έχει αρκετά σκοτεινά σημεία, τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Ένα από αυτά είναι οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες η χώρα μας θα λάβει το νέο πακέτο στήριξης, όπως επίσης και το γεγονός της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων. Είναι εμφανές ότι οι στόχοι του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου απέτυχαν και αυτό το διαπιστώνει κανείς από το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που διαμορφώθηκε  στα 12,78 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 27,5% σε σχέση με πέρυσι, από την αδυναμία συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών και από την μαύρη τρύπα στο μέτωπο των εσόδων. Η Κυβέρνηση οφείλει να διαβεβαιώσει τον Ελληνικό λαό, εάν η συμφωνία προϋποθέτει νέα δημοσιονομικά ή άλλα μέτρα.
Ασαφές παραμένει ακόμη, η είσοδος ιδιωτών επενδυτών με σημαντικά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα. Με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες – επενδυτές, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους, πώς θα επιλεγούν, ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η χώρα μας στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο; Οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων συνεπάγεται την εξευτελιστική ταπείνωση για τη χώρα μας. Διότι η Κυβέρνηση παρείχε ανταλλάγματα στους πιστωτές μας για την παροχή νέων δανείων. Το ζητούμενο και το σκοτεινό σημείο είναι ποια θα είναι αυτά τα ανταλλάγματα;
Ήδη οι συζητήσεις περί χρεοκοπίας, επιλεκτικής ή οποιουδήποτε άλλου επιθετικού προσδιορισμού, στις οποίες επιδόθηκαν στελέχη της Κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν σε τεράστια αβεβαιότητα και επιδείνωση την Εθνική μας οικονομία, διογκώνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας και οδηγώντας την σε βαθύτερη ύφεση.
Εδώ και 15 μήνες, η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί, ότι απαιτούνται τομές, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα ανακάμψουν το οικονομικό κλίμα, θα προσδώσουν αναπτυξιακά κίνητρα, θα ανατείνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και θα θέσουν ένα τέλος στην συνεχιζόμενη αστάθεια των αγορών. Δεν έχει αντιληφθεί, ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν έπιασαν τόπο, αντιθέτως γονάτισαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Δεν έχει αντιληφθεί, ότι λύσεις, όπως η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  και το ευρωομόλογο, που θα επιτρέψει αισθητή μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, υπάρχουν. Μένει να ακολουθηθούν για να αποφύγουμε τα χειρότερα και μένει πλέον να δούμε ποιες θα είναι οι απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα, που γεννώνται από την πρόσφατη Σύνοδο, τα οποία και θα κρίνουν την πορεία του τόπου μας.

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Καράογλου του Γεωργίου γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι του Νομού Θεσσαλονίκης το 1960. Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του Θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης - λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργάσθηκε ως εφοριακός στο Υπουργείο Οικονομικών. Από το 1986 είναι μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βανέσσα, φοιτητές.

Αυτοδιοίκηση:

 • Το 1986 εκλέγεται σε ηλικία 26 ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου του Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Το 1990 επανεκλέγεται με ποσοστό 56%.
 • Το 1991 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Περιοχής Ζαγκλιβερίου «Τα Καλίνδοια», του οποίου και εκλέγεται ομόφωνα πρώτος Πρόεδρος.
 • Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την Επαρχία Λαγκαδά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
 • Το 1995 εκλέγεται με τη ψήφο των νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων της Ελλάδας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, της γνωστής Ε.Ν.Α.Ε. πρώτος σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
 • Το 1998 και το 2002 επανεκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Δράση:

 • Ως στέλεχος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ συμμετέχει σε Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΦΕΑΠΘ. Παράλληλα εκλέγεται πρώτος εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1982).
 • Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (1979- 1983). Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης(1980-1983).
 • Εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ σε συνδιασκέψεις του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο (1981).
 • Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης της Ν.Δ. για τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας (1997-1999)
 • Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ στη Β΄ Εκλογική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Στο Ε' Συνέδριο της ΝΔ (Μάρτιος 2001) εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, 3) Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, 4) Ειδική Επιτροπή επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.
 • Ακόμη, είναι μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αργεντινής, Αυστραλίας, Βενεζουέλας, Η.Π.Α., Λετονίας (Πρόεδρος), Νότιας Κορέας, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τσεχίας.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
 • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
 • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 3) Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
 • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας (2010).
 • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου 2011.
 • Στις 5 Μαρτίου 2012 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ, καταλαμβάνοντας τη μοναδική έδρα του κόμματος στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
 • Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
 • Ορίζεται Υπουργός του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στις 21 Ιουνίου 2012.

Κοινωνική Δράση:

 • Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας Νεότητας (1991-1993)
 • Μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δημοσίων Υπαλλήλων(1993 - 1994)
 • Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (1998-1999)
 • Ιδρυτής της πρώτης τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρέμβαση στην επαρχία Λαγκαδά» (Απρίλιος 2002).
 • Εκδότης του βιβλίου "Δημόσια Παρέμβαση" (Μάιος 2007).

Συνδικαλιστική Δράση:

 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1993 - 2004).
 • Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (1995 - 2002).
 • Πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εφοριακών Υπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1995 - 1996).

Λιτότητας…συνέχεια

του Θεόδωρου Καράογλου

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δρομολογεί πλήθος εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας και στην εθνική μας οικονομία. Οι αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν τρανή ομολογία της αποτυχίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ως πανηγυρική επιτυχία την έκβαση της Συνόδου Κορυφής είναι απολύτως δικαιολογημένη, την στιγμή που οι αποτυχίες των κυβερνητικών χειρισμών σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάζονται.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των ΤΑΞΙ, που κατέληξε σε ναυάγιο και οδήγησε τη χώρα μεσούσης της θερινής περιόδου και με έντονο το τουριστικό κύμα, σε παράλυση. Όπως επίσης και ο νόμος – πλαίσιο για την Ανώτατη εκπαίδευση, που αναζωπυρώνει τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια το προσεχές φθινόπωρο. Η αποτυχία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Συνεπώς, η παρουσίαση της έκβασης της Συνόδου Κορυφής ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και ως κυβερνητική επιτυχία δεν αναιρεί και δεν διαγράφει τους ατυχείς χειρισμούς της Κυβέρνησης  σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο