Guest

Καλό βόλι

 

Νιώσατε έκπληξη που ο πρωθυπουργός εκτός από τη φωνή του θεού υπακούει και τη φωνή του Σολάνα; Και καλά όταν είπε ότι ακούει τη φωνή του θεού, όλοι μας θυμηθήκαμε τον ορισμό της σχιζοφρένειας, αλλά ποιον ορισμό να σκεφτείς όταν διαβάζεις για τις εντολές που έπαιρνε αλλά και για τις εντολές που εκτελούσε; Τελικά ποια απόφαση σκέφτηκε/πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός από μόνος του εκείνη τη τόσο κρίσιμη περίοδο;

Λοιπόν τώρα θυμήθηκα ένα ανέκδοτο που είχα ακούσει στην Αγγλία, εποχές προς το τέλος του ψυχρού πολέμου.

020 16052014b

Βερολίνο που λέτε και ξαφνικά πέφτει συναγερμός στα κεντρικά της Στάσι (ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία) «Ο σύντροφος Χόνεκερ είναι στο κέντρο του Βερολίνου και μαζεύει …πετραδάκια!» Πανικός στη Στάσι, πέφτουν τηλέφωνα παντού, τρέχουν ειδικοί γιατροί, αλλά τίποτα. Ο Χόνεκερ στο κέντρο του Βερολίνου με μια πλαστική σακούλα και να μαζεύει πετραδάκια αμίλητος και αδιάφορος για το τι του λένε.

Πανικόβλητοι οι τυπάδες της Στάσι παίρνουν τηλέφωνο την ΚGB. «Τι κάνουμε σύντροφοι, τον χάνουμε τον γραμματέα». Πανικός και στη Μόσχα. Φτάνουν μέχρι το Μπρέζνιεφ. Συγκαλούνται συμβούλια ειδικών και κάποιοι υποπτεύονται ότι κάτι έχουν κάνει οι αμερικανοί και έχασε το μυαλό του ο Χόνεκερ. Κι εκεί που είναι έτοιμος ο Μπρέζνιεφ να ανοίξει τη βαλίτσα με του κωδικούς για τις ατομικές βόμβες, μπαίνει στο γραφείο ένας νεαρός σύντροφος αναμαλλιασμένος και με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας, «σταματήστε, δικό μου είναι το λάθος» Αμέσως σταματάνε όλοι τον κοιτάζουν και λέει ο νεαρός, «εγώ φταίω, έκανα λάθος τη δισκέτα και έβαλα στον Χόνεκερ αυτή για το Σογιούζ που θα μάζευε πέτρες στη Σελήνη!»

Έτσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Έβαλε τη δισκέτα του Σολάνα και του Σόϊμπλε και μάζευε …πετραδάκια!

Ξέρετε τι με ενοχλεί περισσότερο; Ότι αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι έσωσαν την Ελλάδα. Ο Γιωργάκης γυρνάει το κόσμο και δίνει διαλέξεις, επ αμοιβή μάλιστα, για το πώς έσωσε την Ελλάδα και ο Αντωνάκης περιμένει την ψήφο μας για να συνεχίσει να μας σώζει. Καλά ο άλλος ο αντιπρόεδρος, αυτός πιά ακολουθεί της οδηγίες της κόρης του. Στο τέλος αυτός θα μας πει και ότι θυσιάστηκε για το παιδί του.

Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσες να πεις ότι όλοι αυτοί είναι σε άρνηση, αλλά με όσα αποκαλύπτονται καθημερινά δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο. Αυτοί όλοι ήταν σε εντεταλμένη αποστολή και ούτε για μια στιγμή δεν τους ενδιέφεραν οι έλληνες και η Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για προστασία της εθνικής κυριαρχίας και αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι ακριβώς που μιλούσαν για τους κινδύνους ήταν οι ίδιοι που την ξεπουλούσαν.

Το έχω ξαναπεί πολλές φορές, αυτή ίσως να είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για να το υπενθυμίσω. Ο τέως πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ και το συνεταιράκι του πρέπει να φύγουν από την πρωθυπουργία. Και ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει και να απολογηθούν για όσα έκαναν.  Στη δική τους περίπτωση μάλιστα, δεν φτάνει η τιμωρία που τους επιφυλάσσει η ιστορία.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να φύγουν. Νταβατζήδες, Κοσκωτάδες, Τσοχατζόπουλοι, Μαυρογιαλούροι, Γκρουτζέοι, καναλάρχες, Πάγκαλοι και άλλοι πολλοί, είναι αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στη καταστροφή. Και μετά ήρθαν Σαμαράδες, Βενιζέλοι, καινούργιοι Κοσκωτάδες, νταβατζήδες, καναλάρχες, Αδώνιδες, Καψήδες, Πρετεντέρηδες και πολλοί άλλοι, για να δώσουν τη χαριστική βολή.

Όλοι αυτοί προκαλούν το δημοκρατικό συναίσθημα και την ηθική στη χώρα που γεννήθηκε και η δημοκρατία και η ηθική. Είναι δυνατόν σε μια χώρα που περηφανεύεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς της να εξαγοράζει ένας εμποράκος την δημαρχία με ποδοσφαιρικές μεταγραφές; Είναι δυνατόν σε μια χώρα που υπέφερε θανάσιμα από το ναζισμό χάνοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, να υπάρχουν νέο-Ναζί υποψήφιοι; Είναι δυνατόν αυτοί που κατάστρεψαν αυτή τη χώρα συνειδητά να περιμένουμε να την σώσουν;

Μα πόσο θράσος έχουν τελικά αυτοί όλοι να μας ζητάνε την ψήφο μας; Πόση αλαζονεία; Πόσο πρόβατα μας περνάνε; Και εμείς γιατί είμαστε τόσο πρόβατα να τους τη δίνουμε; Πως μπορούν αυτοί που πίστευαν στα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ψηφίζουν και να υποστηρίζουν σήμερα τον Σαμαρά; Τι σχέση έχει η ΝΔ με το κομματάκι του Σαμαρά και του Γεωργιάδη;

Αλλά και τι σχέση έχει το κόμμα του Γεννηματά με αυτό το κλωναράκι ελιάς του Βενιζέλου με τον Σημίτη κουκούτσι; Σαμαράς και Βενιζέλος, δυο νάνοι στα κόμματα που υφάρπαξαν. Γιατί από ότι αποδεικνύεται και ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς απήγαγαν τα κόμματα από τους πραγματικούς ιδεολογικούς κληρονόμους τους για να τα καταντήσουν αποκόμματα.

Και ναι, τώρα με όλες τις αποκαλύψεις για επεμβάσεις με συγκεκριμένου στόχους, συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα, γίνεται ποιο επίκαιρη η ερώτηση. Πως και γιατί εμφανίστηκε από το πουθενά ο Θεοδωράκης και το ρυάκι του; Πως εμφανίζεται πότε τρίτος και πότε τέταρτος στις δημοσκοπήσεις και που βρήκε και την πολιτική υποστήριξη και πάνω από όλα που βρήκε τα λεφτά; Κι ας αφήσει αυτούς τους λαϊκισμούς με τις διαδικτυακές ανακοινώσεις.

Εδώ φιλαράκια μου δεν μιλάμε για θεωρίες συνομωσίας αλλά για έγγραφα και τους Financial Times.

Αυτές οι δημοτικές εκλογές θα έπρεπε να είναι για τοπικά θέματα. Αλλά δεν είναι. Δεν είναι γιατί με αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου οι δήμοι και οι κοινότητες αποψιλωθήκαν από όποια δικαιώματα είχαν και η μόνη υποχρέωση που τους απέμεινε είναι οι απολύσεις απαραιτήτου για τη λειτουργιά των δήμων προσωπικού.

020 16052014c

Όλα αυτά που υπόσχονται υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και δεν ξέρω τι άλλο, είναι όλα παραμύθια. Είναι δυνατόν τρεισήμισι χρόνια να μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα σκουπίδια, για τους δρόμους, για τις πλατείες, για τους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν έχουν λεφτά, γιατί δεν τους δίνει το κράτος λεφτά και τώρα να μας λένε ότι θα τα φτιάξουν όλα; Εδώ τους κόψανε τη δημοτική αστυνομία και για τρία χρόνια όλοι οι δήμαρχοι βρίζουν Μητσοτάκη και Στουρνάρη και τώρα υπόσχονται ασφάλεια και πάταξη της εγκληματικότητας όταν εκλεγούν; Μα για πόσο χάνους μας περνάνε; Η μήπως τελικά είμαστε χάνοι και θα τους ψηφίσουμε;

Να γιατί δεν είναι τοπικό θέμα οι δημοτικές εκλογές. Δεν είναι γιατί έτσι θέλει η αντιπολίτευση αλλά γιατί αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του τέως πρόεδρου της ΠΟΛΑΝ και του νυν πρόεδρου της ελιάς, τα έκαναν τόσο …Σολάνα.

Και η αντιπολίτευση δεν είναι αθώα. Οι μισοί υποψήφιοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης δηλώνουν από τηλεοπτικές κάμερες ότι σκοπός τους όταν εκλεγούν είναι να αντισταθούν στη Μέρκελ και τα μνημόνια. Σιγά ρε δήμαρχε. Ο δήμαρχος της Άνω Ραχούλας θα κάνει τη Μέρκελ να μετανιώσει για τα μνημόνια και να μας κάνει δώρο από μια Πόρσε του καθένα. Όπα ρε μεγάλε, να φέρουμε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε στην Άνω Ραχούλα.

Κάποιοι έχουν ενοχληθεί σε αναφορές που κάνω στον Αβραμίδη του Παναθηναϊκού κινήματος. Γιατί; Αυτός δεν είναι πιο τίμιος από όλους; Σας είπε ότι σκοπός του είναι να υπερασπιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τους νταβατζήδες. Αυτό. Σε ένα κράτος ξεπουλημένο σε Σολάνα, τραπεζιτικά συμφέροντα και ντόπιους μαυραγορίτες νταβατζήδες.

Που να παλέψει ο άμοιρος τους νταβατζήδες που με νόμο θα μπαζώσουν τις παραλίες και θα βάλουν ομπρέλες είκοσι ευρώ την ώρα. Αυτούς τους αναλαμβάνει ο Κοσκωτάς του Πειραιά. Τόσο πρόβατα κι αυτοί!

Κι ο Κοσκωτάς του Πειραιά πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Μαζί με τον Θεοδωράκη. Αλλά οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα είναι τόσο απαξιωμένες που έχουν γίνει ανέκδοτα. Ακόμα κι αν πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους, όλοι θα πιστέψουν ότι έγινε από λάθος και όχι από επιστημονική έρευνα.

Στημένες προκλητικά, εξυπηρετούν έναντι αδρής αμοιβής πολιτικούς, κόμματα, ΜΜΕ και τους λοιπούς νταβατζήδες αλλά όχι αυτό για το οποίο πληρώνονται. Στην ουσία είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο φοβισμένος είναι ο κάθε Σαμαράς και Βενιζέλος όταν χρειάζονται στημένες δημοσκοπήσεις για να δημιουργήσουν ψεύτικες εικόνες.

Η περίπτωση τους μάλιστα είναι και υπερβολική, δεν φτάνει που λένε ψέματα στο κόσμο αλλά λένε ψέματα ακόμα και στο ίδιο τους τον εαυτό επ΄ αμοιβή. Μα πόσο μαλάκες είναι η μήπως εμείς είμαστε οι μαλάκες που τους πιστεύουμε και τους ψηφίζουμε; Μόνο η περίπτωση Θεοδωράκη και του ποταμιού του είναι η καλύτερη απόδειξη του πόσο στημένες είναι όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις. Αλλά και όπως στη περίπτωση του ποταμιού έτσι κι εδώ πέφτει η ερώτηση. Ποιος τους κατευθύνει και ποιος τους στήνει για να κάνουν αυτές τις δημοσκοπήσεις;

Σε αυτό το άρθρο είχα μόνο ερωτήσεις και πολύ λίγες απαντήσεις. Αλλά όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάνει τις ίδιες ερωτήσεις και όλοι μας λίγο πολύ έχουμε και απαντήσεις. Τις επόμενες τρεις Κυριακές την ώρα που θα πηγαίνετε προς την κάλπη θυμηθείτε αυτές τις ερωτήσεις και μετά αφήστε τη συνείδηση σας να οδηγήσει τι θα ψηφίσετε. Και είμαι σίγουρος ότι αν και μας θεωρούν χάνους, οι ίδιοι μας έχουν κάνει υποψιασμένους χάνους.

Και οι υποψιασμένοι χάνοι δεν ψηφίζουν παράσιτα κοινωνικούς εγκληματίες ούτε όργανα  συμφερόντων.

Άντε και καλό βόλι!

 

********************************************************

Αντωνάκη, άσε τις δημοσκοπήσεις και πιασε τους αστρολόγους. Ποιο σίγουροι είναι!

********************************************************

Καψή εγώ αν ήμουν εσύ δεν θα με ψήφιζα!

********************************************************

Μπορείς να αφήσεις το τσεκούρι σπίτι πριν πας να ψηφίσεις, έρχεται η ώρα του αλλά η ώρα ψήφου δε είναι η πιο κατάλληλη.

********************************************************

Για άλλη μια Παρασκευή μου κάνει παρέα με δυο καταπληκτικά σκίτσα ο Θάνος Ραφτόπουλος.

********************************************************

Στη φωτογραφία …καλό βόλι! 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Καλό βόλι

Του Θάνου Καλαμίδα,

Φαντάζομαι ότι περιμένετε να ξεκινήσω με τις δημοτικές. Κι εγώ θα το ήθελα. Αλλά με πρόλαβαν οι Οικονομικοί Καιροί ή ελληνιστί, οι Financial Times. Παράλληλα φαντάζομαι ότι όλοι σας έχετε ακούσει η διαβάσει τι γράφει έγκριτη οικονομική εφημερίδα. Καλά όχι και τόσο έγκριτη, κι αυτή συμφέροντα εξυπηρετεί, οι νταβατζήδες - όπως και η ιδία εφημερίδα αναγνωρίζει - σημαίες δεν γνωρίζουν.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο