Ελλάδα και Γερμανία κρατούν μικρό καλάθι, όμως η συνάντηση εκτός όλων των άλλων έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα περιθώρια που θέτουν οι ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι ευθείες απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από τη μία πλευρά και από την άλλη η επιτακτική ατζέντα που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα θέματα διαφθοράς των γερμανικών εταιρειών που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά, συνδυαζόμενα με την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, φαίνεται πως οδήγησε την Αγκελα Μέρκελ στο να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική στάση απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και να αναζητήσει δίαυλο επικοινωνίας.
Χαρακτηριστική η δήλωση της Καγκελαρίου ότι θα επιλέξει ακόμη και ανορθόδοξες λύσεις προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Το βέβαιο είναι πως η συνάντηση θα έχει το χαρακτήρα σκληρού παζαριού. Το θέμα είναι τί ανταλλάγματα θα ζητηθούν και τι θα δώσουμε.
Η άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι με αυτή τη συνάντηση – της ύστατης ώρας – η Μέρκελ εμφατικά δείχνει πως η Ευρώπη είναι Γερμανική και ότι η Ελλάδα στο πρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης συνομιλεί με τους εταίρους και τους δανειστές της.
Στην κρίσιμη αυτή ώρα για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με αφορμή την ελληνική κρίση χρέους, δεν θα μπορούσε να μείνουν αμέτοχες οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αναζητούν τρόπο διείσδυσης και αύξησης της επιρροής τους στη γηραιά ήπειρο.
Οι παρεμβάσεις ή παραινέσεις του προέδρου Ομπάμα και η δημοσιότητα που δίνεται σε αυτές, τις καθιστούν σημαντικές και διόλου αθώες. Θεωρητικά, πίσω από αυτές βρίσκεται η ανησυχία των ΗΠΑ για τις όποιες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ακολουθήσουν το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεωκοπίας, με το μάτι στραμμένο πάντα στην ενέργεια και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται με βάση αυτόν τον άξονα.
Το ενεργειακό τοπίο θα αποτελέσει εξάλλου κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η θέση της Ελλάδας αναμένεται με ενδιαφέρον. Αν και ο Αμερικανός αξιωματούχος Μπράιζε, φρόντισε ήδη να προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αυτόνομες ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία καθώς ανήκει στη Δύση.
Αυτή η δήλωση μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, μπορεί να μας θυμίζει ακόμη και τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν προσπαθούσε να πείσει Ευρώπη και Αμερική για τη θέση και τις συμμαχίες μας, έχει όμως τη δική της σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή.
Ο Όττο Φον Βίσμαρκ είχε πει πως το μυστικό της διεθνούς πολιτικής είναι να κλείσεις μια καλή συμφωνία με τη Ρωσία. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται και με τη βοήθεια της Ελλάδας, σε αντίπαλο δέος στις ενεργειακές ισορροπίες της Ευρώπης.
Η πολιτική η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και το διακριτικό φλερτ με τη Ρωσία , επιτρέπει στη χώρα μας να επικοινωνήσει σε διεθνές επίπεδο τα αιτήματά της και να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της προηγούμενης εξωτερικής πολιτικής.
Η ώρα της μετριοπάθειας φαίνεται πως τελειώνει. Όπως και οι επιλογές μας. Εξάλλου, η μετριοπάθεια είναι προσόν , μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται πως έχεις κι άλλες επιλογές. Κι ο Χένρι Κίσσινγκερ που το είπε, σίγουρα ξέρει από διπλωματία.