γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να αφήνουν ανεπηρέαστη την ηγεσία της Ευρώπης.
Το λάθος να μην ασχοληθούν με τα ευρω-τουρκικά, στην πρόσφατη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, το εκμεταλλεύεται ο κ. Ερντογάν με το χειρότερο τρόπο.
Η Ελλάδα είναι στη σωστή «διπλωματική οδό», όμως απαιτείται άμεση ενεργοποίηση των συμμάχων μας. Η Τουρκία μόνο με οικονομικές κυρώσεις θα συνέλθει και θα αφήσει στην άκρη τους εκβιασμούς.
Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ξεκινήσει μια σειρά διπλωματικών κινήσεων, πραγματοποιώντας τηλεφωνικές επαφές με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γιένς Στόλτενμπεργκ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα εκπέμπει, σε όλους τους τόνους, ότι δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη NAVTEX και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, σχετικά με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη και νέων παράνομων σεισμικών ερευνών του Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου, εντός νομίμως οριοθετημένης περιοχής, η οποία ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας«, σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου.
Σημείωσε ακόμη πως «όλες αυτές οι ενέργειες εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ δεν μπορούν παρά να συνυπολογισθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και των μέτρων που θα ληφθούν συλλογικά, ως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων«.
Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις-κυρώσεις από την ΕΕ, έτσι ώστε να πάψουν οι προκλήσεις από την Τουρκία. Όσοι δεν το τολμούν, μέσα από την οικογένεια της Ευρώπης, να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους.