γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο Ντόναλτ Τραμπ τα ξημερώματα της Παρασκευής άνοιξε την κερκόπορτα της Μέσης Ανατολής. Η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά του Ιράν. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το νούμερο δύο μετά το θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Χαμεϊνί.
Ο Τραμπ διέταξε την δολοφονία του, γιατί πριν από λίγο καιρό οι σιιτικές πολιτοφυλακές δυνάμεις του Ιράκ πραγματοποίησαν χτύπημα στην πρεσβεία της Αμερικής στη Βαγδάτη. Όλο αυτό το σκηνικό ξύπνησε μνήμες από την ομηρία της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν το 1979, λίγο πριν την επανάσταση στο Ιράν.
Η Αμερική έχει από τα ισχυρότερα στρατεύματα στο Ιράκ με 5.000 στρατιώτες από τότε που ο υιός Μπους αποφάσισε την επέμβαση στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Αμερική είχε αρχίσει να πιστεύει ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να φεύγουν τα στρατεύματα από το Ιράκ, ο Ομπάμα ήταν ο πιο φιλειρηνικός πρόεδρος και ο Τραμπ έταξε να φέρει πίσω τους στρατιώτες.
Ο Σουλεϊμανί σε όλα αυτά τα χρόνια από το 2005 και ύστερα ανέπτυξε μεγάλο δίαυλο επικοινωνίας με το Ιράκ, με το Λίβανο, την Υεμένη και πολέμησε το ισλαμικό κράτος. Την δολοφονία του την είχαν προτείνει και άλλα γεράκια της Ουάσιγκτον στον υιό Μπους και στον Ομπάμα, αλλά οι δύο δεν προχώρησαν στην ενέργεια. Ο Τραμπ έκανε μία μεγάλη ανοησία, με την πραγματική αιτία να κρύβεται στις εκλογές τον Νοέμβριο και την δίκη του στη γερουσία.
Ο τωρινός πρόεδρος της Αμερικής έχει πάρει αποστάσεις από την πολιτική του Ομπάμα με το Ιράν· ο Ομπάμα θεωρούσε το Ιράν ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Δύση στα όρια της «συμβίωσης» και για αυτό έκανε και την συμφωνία για τα πυρηνικά. Αλλά ο Τραμπ θεωρεί το Ιράν «κράτος τρομοκράτη» στην ευρύτερη περιοχή του περσικού κόλπου και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να αποσύρει την Αμερική από την συμφωνία για τα πυρηνικά.
Η δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι μία πράξη που μπορεί ερμηνευτεί ως εξής: ο Ομπάμα σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Τραμπ σκότωσε τον Σουλεϊμανί.
Δεν ξέρουμε τι χρώμα θα πάρει η κόλαση. Ο Τραμπ έβαλε φωτιά στην αυγή της νέας δεκαετίας και θα πρέπει να περιμένει τα αντίποινα. Θα είναι είτε στην Λατινική Αμερική, είτε στην Αφρική ή ακόμη και σε άλλες χώρες που έχει παρουσία η Αμερική.
Ο Τραμπ πέταξε έναν σπινθήρα στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής.
Και μέσα σε όλα αυτά ο Τραμπ θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μία συνάντηση που θα τα έχει όλα στην ατζέντα. Από Τουρκία, επενδύσεις, εξοπλιστικά και Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ έχει την καλύτερη δυνατή φιλία με τον Ερντογάν, μπορεί όμως με ένα tweet να αλλάξει γνώμη. Καλό θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει και ένα θερμόμετρο που θα μετράει την θερμοκρασία που έχει ο πρόεδρος της Αμερικής για την Τουρκία. Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις μπίζνες που ξέρει να κάνει και αυτές περιλαμβάνουν και την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θέλει να ακούσει καλά λόγια για τις επενδύσεις, αλλά πιο πολύ θέλει να δει τις προθέσεις της Αμερικής και του ίδιου του προέδρου προς την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Ένα θέμα προς συζήτηση μπορεί να είναι η βάση της Σούδας σε περίπτωση που ζητηθεί από την Ελλάδα να την παραδώσει για χτύπημα στο Ιράν.
Η Συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία έχει μεγάλη σημασία, η Αμερική δίνει μεγάλη σημασία στην Λάρισα, στο Στεφανοβικείο του Βόλου. Αμερικανοί εκπαιδευτές θα καταφτάσουν μέσα στον Ιανουάριο για εκπαίδευση.
Επίσης, τι γνώμη έχει ο ίδιος ο Τραμπ για το Τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες; Μπορεί οι γερουσιαστές, το κογκρέσο και το State Department να καταδίκασαν την ενέργεια, αλλά ο πρόεδρος τι έχει να πει;
Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα μπορεί να έχει μία ενεργή διπλωματία, αλλά ο Λευκός Οίκος είναι σαν καζίνο αυτή την εποχή, όλοι τζογάρουν.
Δεν είμαστε μόνοι, αλλά ήρθε η ώρα να μετρήσουμε και τους φίλους μας.
Χόλμπρουκ και Κλίντον για να μιλήσουν στην αντίστοιχη Τσιλέρ που είναι ο Ερντογάν δεν υπάρχουν πια και ο ίδιος ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στην προσωπική του σχέση με τον Τραμπ.