Βουλευτές

Οι ώρες απαιτούν εθνική συνεννόηση

Αρχή για ένα νέο ξεκίνημα, συνεννόησης και σύνθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει η διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο άλλωστε το Σύνταγμα επιβάλλει την αναζήτηση συναινέσεων, προκειμένου να αναδεικνύονται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Γι’ αυτό ακριβώς απαιτεί 180 ψήφους. Όχι για να δώσει σε μια μειοψηφία 121 βουλευτών τη δυνατότητα να επιβάλουν την άποψή τους, αλλά για να προάγει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτή ακριβώς είναι τώρα η πρόκληση για όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές. Αφενός γιατί το επιβάλλει το Σύνταγμα και αφετέρου γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν υποκρισία. Δεν μπορεί στις κρίσιμες αυτές ώρες να υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για συνεννόηση και στήνουν πόλωση και διχασμό. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να βάζουν ως μοναδική ατζέντα την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευτελισμός για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκβιασμός ολόκληρης της χώρας στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη στιγμή της πορείας της για την έξοδο από την κρίση. Είναι μεθόδευση που – όπως επισημάνθηκε από το 2009 – συνιστά  συνταγματική εκτροπή. Και όταν η εκτροπή αυτή μεθοδεύεται την ώρα που κρίνεται η πορεία της χώρας, δεν είναι απλά και μόνον ένας κομματικός καιροσκοπισμός. Είναι λάθος που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη χώρα και σε κάθε πολίτη χωριστά.   

Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Επιβάλλει ενότητα, συστράτευση και συνεννόηση στα μεγάλα και τα σπουδαία. Και όλα αυτά μπορεί να θεμελιωθούν όχι αύριο, αλλά σήμερα. Με μια συμφωνία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εγκαταλείπει στο παρελθόν πρακτικές θεσμικών εκβιασμών και συνταγματικών εκτροπών. Η Νέα Δημοκρατία, όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και όπως τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξή της, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις.

Ας κάνει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς ένα ακόμη βήμα. Ας σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για να συναντηθούν. Αν η αντιπολίτευση έμπρακτα αποδείξει ότι σέβεται το Σύνταγμα συμπράττοντας στην ανάδειξη κοινά αποδεκτού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο τόπος μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, με ευρεία συναίνεση για τα εθνικά θέματα, αλλά και για τα οικονομικά. Και το όφελος –ας μην κάνουν λάθος- δεν θα είναι μόνο για την κυβέρνηση. Θα είναι και για την Αντιπολίτευση. Θα είναι για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Θα είναι πάνω απ’ όλα για την ίδια την Ελλάδα.




το άρθρο δημοσιεύθηκε και στη RealNews.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 10 Απριλίου 1960. Έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης.

Μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, από όπου αποφοίτησε από το Λύκειο της περιοχής.

Σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μιλάει αγγλικά.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Νικόλ Ποφάντη και είναι πατέρας τριών κοριτσιών της Βίκυς, της Τζίνας και της Φαίης.

Έχει εργαστεί ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του «ANT1 TV», Διευθυντής του «MEGA Channel Κύπρου», Αρχισυντάκτης του «MEGA Channel Ελλάδος», Αρχισυντάκτης των ραδιοφωνικών σταθμών «ΑΝΤ1 FM» και «Super FM», Διευθυντής της Εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Αρχισυντάκτης των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ακρόπολη». Επίσης, έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «24 Ώρες» και «Κέρδος».

Διετέλεσε Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2012.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και της 17ης Ιουνίου 2012.

Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε στις εξής Κοινοβουλευτικές Επιτροπές : πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Από τις 25 Ιουνίου 2013 έως τις 9 Ιουνίου 2014 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών.

Σήμερα συμμετέχει ως μέλος στις εξής Κοινοβουλευτικές Επιτροπές : Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι ώρες απαιτούν εθνική συνεννόηση

του Γιάννη Μιχελάκη.

Η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη καμπή της πορείας της στο μέλλον. Μεγάλα ζητήματα, όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η διαχειρισιμότητα του χρέους, αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επιβάλλουν μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση.

Τα μεγάλα και τα σπουδαία, αυτά που θα κρίνουν τη μοίρα μας στα πολλά επόμενα χρόνια, δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Η πολιτική συνεννόηση, βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται εθνική ανάγκη και καθολική αξίωση των πολιτών.