γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους στην ΔΕΘ. Φέτος, για τον Κυριάκο ήταν η πρώτη ΔΕΘ που επισκέφθηκε ως πρωθυπουργός. Ήταν στο ίδιο κλίμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία και την διακυβέρνηση της χώρας: μετριοπάθεια, όχι οξύς λόγος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τον ρόλο της ΔΕΘ, από «έκθεση θα», θα γίνει μία έκθεση που θα γίνεται ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην επόμενη ΔΕΘ.
Ο Μητσοτάκης είχε καλή παρουσία στην ΔΕΘ. Είπε ότι επενδύσεις θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Για τις Πρέσπες, είπε ότι είναι μία κακή συμφωνία, αλλά μας δεσμεύει. Όταν ρωτήθηκε για την εκλογή του ΠτΔ απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει, αλλά αυτό που είχε ουσία ήταν αυτό που είπε όταν ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο και απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει το ενδεχόμενο διπλής κάλπης. Αυτό ήταν μία ευθεία επίθεση στο ΚΙΝΑΛ για να δει τις προθέσεις του. Ο ίδιος ο Κυριάκος θέλει συναινέσεις, αλλά το ΚΙΝΑΛ που δεν ξέρει κατά που κοιτάει ακόμη, δεν ξέρει τι θα κάνει. Χαρακτηριστικά, ενώ ήθελε να ψηφίσει τον νόμο για το άσυλο, έκανε τελικά πίσω.
Ο Κυριάκος παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ με ένα μετρημένο οικονομικό πρόγραμμα, με powerpoint, διαδραστικός δηλαδή έτσι όπως περιμένει κάποιος να είναι οι παρουσίες πρωθυπουργών στην ΔΕΘ. Τώρα όμως τα μέλια τελειώνουν για την ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκο. Πρέπει να δείξει αποτελέσματα της πολιτικής του. Καλές οι δημοσκοπήσεις, αλλά πιο πολύ ενδιαφέρει τον κόσμο τι θα κάνει μέσα στην τετραετία και όχι στην αρχή.
Αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα υπάρχει και τώρα πρέπει να μη λαχανιάσει και να αντέξει, γιατί δεν είναι σπιρντ η διακυβέρνηση, αλλά ένας μαραθώνιος τεσσάρων ετών.
Μπορεί η αποδοχή να χτυπάει κόκκινο, αλλά τι θα κάνει με το ζήτημα της Novartis, θα στήσει εξεταστικές επιτροπές; Ο ίδιος δεν θέλει, γιατί θεωρεί ότι όλα τελείωσαν την 7η Ιουλίου. Και καλά κάνει γιατί μία ενδεχόμενη εξεταστική θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει ήρωα τον Τσίπρα, κάτι που ίσως θυμίσει Ανδρέα το 1990.
Σε 12 μήνες από τώρα, στην επόμενη ΔΕΘ θα δούμε την αναμέτρηση του Κυριάκου με την Αλήθεια. Ενδιαφέρον.
Από την, άλλη ο Τσίπρας εμφανίστηκε πιο αμυντικά στην φετινή ΔΕΘ, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, αλλά έκανε και αυτοκριτική.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνονται για το τι αντιπολίτευση θα κάνουν και τι στρώματα θα εκπροσωπήσουν, γιατί η αντιπολίτευση δίνει το δικαίωμα να δημιουργήσεις και να επηρεάσεις ρεύματα. Το αντιμνημονιακό κύμα του 2014 και τα ναΐφ συνθήματα δεν έχουν πια ανταπόκριση, γιατί υπάρχει μία τετραετία πίσω που έχει νούμερα, αριθμούς και τεχνοκρατικό χαρακτήρα.
Φυσικά ο Τσίπρας θα πρέπει να θυμάται την ρήση του Σκοτ Φίτζερλαντ που λέει «ποτέ μην μπερδεύεις μία μεμονωμένη ήττα με μία τελικά ήττα». Τα τσιτάτα ο Τσίπρας τα ξέρει καλά και τα χειρίζεται το ίδιο καλά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο χαρτί που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα και το χειρότερο. Το καλύτερο είναι γιατί από το 4% τον έκανε κόμμα εξουσίας και τον κράτησε ψηλά και το χειρότερο γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει αναγνωρίσει τα λάθη που έκανε. Και εάν ο Κυριάκος τολμήσει να κάνει εξεταστική, μάλλον θα γίνει ο Τσίπρας ο νέος ο Ανδρέας.
Το συμπέρασμα για τον πρώην Πρωθυπουργό και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, να δώσουν το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν.
Γενικό συμπέρασμα: ο Κυριάκος έχει πολιτικό κεφάλαιο, αλλά δεν πρέπει να το σπαταλήσει, αντίθετα να το τοκίσει και να το αυγατίσει, Από την άλλη ο Τσίπρας θα πρέπει κάπως να βρει την φρεσκάδα και έναν νέο αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά και να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.