Guest

Η ΛΑ.Ε. δεν κατάλαβε τίποτα για τα πραγματικά αίτια της ήττας της

 

Δεν αντιλήφθηκε ακόμα ότι αυτό που ηττήθηκε ήταν οι φωναχτά αριστερόφρονες  ιδεοληψίες της και η εγωϊστική σεχταριστική αντίληψη του πολιτικού απομονωτισμού της. Βούλιαξε για μόλις 7.000 ψήφους, ενώ πολύ απλά, πολύ εύκολα, θα μπορούσε να έχει επιπλέον τουλάχιστον 70.000 με μια ευρύτερη δημοκρατική συσπείρωση, όπως της πρότεινε ο Μίκης και όλοι εμείς, χωρίς να ζητάμε απολύτως τίποτα. Αρνήθηκε να συμπορευτεί με ευρύτερες πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις για να μη «μαγαρίσει» την αριστερίστικη αυθεντικότητά της που απευθύνεται στο 2-4% του εκλογικού σώματος.

Αντί για Λαϊκή Ενότητα μετατράπηκε σε Λαϊκή Στενότητα, όπου για να συμμετέχει κάποιος, ή απλά να βοηθήσει, έπρεπε να πάρει πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης από τους ακροαριστερούς διεθνιστές που την πνίγουν και οι οποίοι δεν εκπροσωπούν ούτε 2-3.000 ψηφοφόρους. Όπως και άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σεχταριστικοί φορείς που καπηλεύονται το εθνικό νόμισμα και τελικά κάνουν πολύ κακό σε ό,τι αυτό εκπροσωπεί, η ΛΑ.Ε έκανε μεγάλη ζημιά στη μόνη εναλλακτική λύση για τη σωτηρία της χώρας, που δεν είναι άλλη από την απαλλαγή του μνημονίου με συγκροτημένη  μετάβαση στη δραχμή. Ναι στη δραχμή που οι εκπρόσωποι της ΛΑ.Ε ψέλλιζαν το όνομά της με μισόλογα ή την περιθωριοποιούσαν. Και τώρα ακόμα μετά τη βαριά ήττα, συνεχίζουν να αλληθωρίζουν γενικά και αριστερά,αντί να κοιτάζουν ψηλά. Και όπως δείχνει η συννεφιασμένη ανακοίνωση του τίποτα που δημοσιεύουμε αυτούσια πιο κάτω, δεν κατάλαβαν τίποτα.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

(Παρ. 25/9/15 – 12:07) 
    
1. Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και για τον προγραμματισμό δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το Πολιτικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους 155.000 πολίτες που υποστήριξαν με την ψήφο τους τη Λαϊκή Ενότητα, απορρίπτοντας τον πολιτικό και συναισθηματικό εκβιασμό, ξεπερνώντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος. Χαιρετίζει τα μέλη και τους φίλους της Λαϊκής Ενότητας, που έδωσαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια τον εκλογικό αγώνα. Αυτή η αγωνιστική προσφορά μας επωμίζει ευθύνες και ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που μόλις ξεκινήσαμε.
2. Το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τη σύγχυση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων η  επιβολή του τρίτου Μνημονίου. Το γεγονός ότι αυτή η σοβαρή ήττα ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη ανάταση του «ΟΧΙ» και συνομολογήθηκε από μια ηγεσία που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στη λογική του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Στην παρούσα Βουλή, κυριαρχούν συντριπτικά οι δυνάμεις που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Η εκλογική ποσοστιαία άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής αποτελεί ανησυχητική προειδοποίηση. Η δύναμη που αγωνίζεται για μια μάχιμη, ριζοσπαστική, εναλλακτική λύση για το σήμερα, και όχι για το ακαθόριστο μέλλον, η Λαϊκή Ενότητα, έμεινε για πολύ λίγους ψήφους εκτός Βουλής.

3. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Λαϊκής Ενότητας υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών μας. Σε αυτό συνέτειναν προφανείς, αντικειμενικοί παράγοντες. Ένας πολιτικός σχηματισμός που γεννήθηκε μόλις 28 ημέρες πριν από τις εκλογές- εξπρές, χωρίς οικονομικά μέσα, με το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης εχθρικά τοποθετημένα απέναντί του, ήταν αναπόφευκτο να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και επικοινωνίας.
Στους αντικειμενικούς αυτούς παράγοντες ήρθαν, ωστόσο, να προστεθούν ανεπάρκειες, αδυναμίες και αστοχίες της εκλογικής μας καμπάνιας. Υποτιμήσαμε την απογοήτευση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του κόσμου του “ΟΧΙ” η συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου, γεγονός που οδηγούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδίως της νεολαίας στην αποχή. Δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα την πίεση που ασκούσε σε αριστερούς πολίτες η ψεύτικη, τεχνητή εικόνα “ντέρμπι” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, όπως και τον κίνδυνο να μείνουμε εκτός Βουλής. Κρίσιμα κενά υπήρξαν στην ανάδειξη των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και ιδίως στην επεξεργασία και την επικοινωνιακή προβολή της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής μας πρότασης για τον τερματισμό της λιτότητας, την προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την αναδιανομή του πλούτου, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Η πρόταση μας αυτή περιλαμβάνει (ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό) την έξοδο από την ευρωζώνη με τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος, μια θέση η οποία ήταν δύσκολο να εξηγηθεί πειστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καταστροφολογίας από όλες τις συστημικές δυνάμεις, πράγμα που προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες στην ανάπτυξη της εκλογικής επιρροής μας. Γενικότερα προβλήματα φυσιογνωμίας και ταυτότητας έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.

Η συζήτηση στις τοπικές επιτροπές της Λαϊκής Ενότητας θα εμπλουτίσει  τον γόνιμο προβληματισμό με αυτοκριτικό πνεύμα, αλλά και με την πεποίθηση ότι χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η πολιτική επίδραση και η ηθική ακτινοβολία της Λαϊκής Ενότητας είναι πολύ μεγαλύτερη της πρώτης εκλογικής της καταγραφής. Σε ελάχιστο χρόνο συσπειρώσαμε γύρω μας έναν πολύ αξιόλογο αριθμό έμπειρων αγωνιστών και νέων ανθρώπων, που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της προσπάθειάς μας.

4. Παρά το αρνητικό, για το λαό, αποτέλεσμα των εκλογών, το μνημονιακό καθεστώς δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν είναι εύκολο να σταθεροποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οικονομικά, το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει, όπως απέτυχαν και τα προηγούμενα, να οδηγήσει σε κάποιου είδους, έστω και αντιδραστική, σταθεροποίηση- ανάπτυξη. Κοινωνικά, θα προκαλέσει νέες καταστροφές και αντιδράσεις, με τα βαρύτατα μέτρα που ήδη βρίσκονται επί θύραις- φορολογική λαίλαπα, ασφαλιστικό, μειώσεις μισθών, εργασιακά, αναίρεση των 100 δόσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.α. Αλλά και πολιτικά, η κατάσταση είναι πολύ πιο ασταθής απ’ ό,τι δείχνει μια επιφανειακή ματιά στους αρνητικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Περισσότεροι από 800.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει το Γενάρη δεν κατέβηκαν τώρα στις κάλπες- μια αποχή που απηχεί τάσεις παραίτησης , αλλά σε μεγάλο βαθμό και τάσεις απόρριψης της μνημονιακής συνθηκολόγησης και του αστικού πολιτικού συστήματος, έστω και όχι με τον θετικό τρόπο που θα θέλαμε.
Περισσότερους από 900.000 ψήφους έχασαν τα παλιά και νέα μνημονιακά κόμματα. Πάνω από 550.000 πολίτες εμπιστεύθηκαν αριστερά, αντιμνημονιακά και κομμουνιστικά ψηφοδέλτια. Αλλά και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά συμφωνεί με τη μνημονιακή, σοσιαλδημοκρατική του μετάλλαξη. Η Λαϊκή Ενότητα θα απευθυνθεί χωρίς προκαταλήψεις σε όλο αυτόν τον κόσμο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή ενότητα δράσης στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.
5. Το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας θα εγκαινιάσει έναν κύκλο ανοιχτών, δημόσιων συζητήσεων. Συγκαλεί πανελλαδική συνάντηση αντιπροσώπων των τοπικών επιτροπών της, για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του προγράμματος δράσης, μέσα στον Οκτώβριο. Επιπλέον, το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε μέτρα για την προετοιμασία του πρώτου, ιδρυτικού αντιπροσωπευτικού σώματος της Λαϊκής Ενότητας, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Τέλος, κατέληξε σε μέτρα για τη γρήγορη στήριξη της οργανωτικής ανάπτυξης, της επικοινωνιακής παρέμβασης και της δράσης της Λαϊκής Ενότητας σε κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.


(Φωτογραφία από left.gr)

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (PhD στο  London School of Economics and Social Science) είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., Διοικητής του Ι.Κ.Α., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος "Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων".


http://theodore-katsanevas.blogspot.gr/


Η ΛΑ.Ε. δεν κατάλαβε τίποτα για τα πραγματικά αίτια της ήττας της

του Θεόδωρου Κατσανέβα.

Η Λαϊκή Ενότητα μετά τη συντριπτική της ήττα, και αφού «έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός και μετριέται τ’ ασκέρι» όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος, φαίνεται ότι δεν κατάλαβε τίποτα. Εξέδωσε μια απίθανη ανακοίνωση όπου ουσιαστικά δεν αγγίζει τα οφθαλμοφανή πραγματικά αίτια της ήττας της. Για την αδυναμία της, ή μάλλον για την επιλογή της να αποφύγει τη συσπείρωση ευρέων αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αντί για ένα Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο, ένα νέο ΕΑΜ, έχτισε στα γρήγορα έναν ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. Χάρισε τους ψηφοφόρους του όχι, στον κραταιό ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 και στην αποχή. Και μετέτρεψε το 30% τουλάχιστον των δραχμηστών σε σκορποχώρι.