Guest, slideshow-3

Η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη οι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες και άμεσες αποφάσεις για τον πλανήτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Τζόνσον μαζί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες  υποδέχθηκαν  τους καλεσμένους της διάσκεψης, ενώ μετά την εισαγωγική τους ομιλία 120 ηγέτες από σχεδόν 200 συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να συμπτύξουν – μέσα σε τρία λεπτά – τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για μία διάσκεψη, που ταυτόχρονα θεωρείται για πολλούς ίσως η  τελευταία ελπίδα του πλανήτη. Λίγες μέρες πριν ο κ. Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ Ρωσία και Κίνα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών ρύπων δεν βρίσκονται στη διάσκεψη με φυσική παρουσία.

Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς πρέπει να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να μετατρέψουν την 26η συνάντησή τους σε σημείο καμπής. Επιστήμονες παρουσιάζουν τα τελευταία δεδομένα και αξιολογούν  την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης των μερών των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο κ. Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής του ιδρύματος Breakthrough Energy, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Βέρνερ Χόιερ, προχώρησαν επίσημα στη σύναψη μιας πρωτοποριακής σύμπραξης με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες κλιματικές τεχνολογίες. Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας αποτελεί συνέχεια της αρχικής ανακοίνωσης που έγινε στην υπουργική διάσκεψη της αποστολής «Καινοτομία», τον Ιούνιο που μας πέρασε.

 Η σύμπραξη μεταξύ της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του προγράμματος Breakthrough Energy Catalyst,  θα κινητοποιήσει έως και 820 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολάρια) κατά την περίοδο 2022-2026 με σκοπό την επιτάχυνση της εφαρμογής και της εμπορευματοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030. Κάθε ευρώ δημοσίων πόρων αναμένεται να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τριών ευρώ. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων με έδρα στην ΕΕ που εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες σε τέσσερις τομείς:

  • το καθαρό υδρογόνο,
  • τα βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών,
  • την απευθείας δέσμευση από τον αέρα και
  • την αποθήκευση ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε : «Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση, πρέπει να επενδύσουμε σε καινοτομίες υψηλού κινδύνου και να εξαλείψουμε το πρόσθετο κόστος των καθαρών τεχνολογιών, το οποίο συνδέεται με την εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ανυπομονώ να κυκλοφορήσουν οι τεχνολογίες αυτές στην αγορά. Η σύμπραξη μεταξύ της ΕΕ και του προγράμματος Breakthrough Energy Catalyst  αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας: να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και η πρώτη ήπειρος της κλιματικής καινοτομίας. Ευελπιστώ ότι τα κράτη μέλη, η βιομηχανία και άλλοι φορείς θα συμμετάσχουν στον αγώνα για κλιματική καινοτομία.»

Ο κ. Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επεσήμανε :«Για να επιτύχουμε τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, χρειαζόμαστε μια παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση και μαζικές επενδύσεις σε ρηξικέλευθες καινοτομίες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει ισχυρό ιστορικό επιδόσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των τεχνολογιών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και συμβάλλει στην ευρύτερη εφαρμογή τους ώστε να καταστούν πιο οικονομικά προσιτές. Χρησιμοποιούμε την εμπειρογνωσία αυτή για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε να ανακοινώσουμε μια νέα σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Breakthrough Energy Catalyst με σκοπό τη στήριξη των μελλοντικών πράσινων λύσεων και την οικοδόμηση ενός πράσινου μέλλοντος για όλους και όλες μας.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει σειρά πολιτικών και προγραμμάτων για την υλοποίηση των κλιματικών φιλοδοξιών της.

Το Ταμείο Καινοτομίας είναι ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ για το σύνολο της οικονομίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα, με τη στήριξη της επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω και οφείλει να προωθήσει ενέργειες που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο. Η αντικατάσταση των λεωφορείων σε ηλεκτρικά και η επιδότηση των αυτοκινητιστών σε υψηλό ποσοστό-50%  για την αγορά ηλεκτρικών ταξί, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των σταθμών τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για πράσινα ξενοδοχεία και σχολεία, αλλάζουν θεαματικά την εικόνα της πατρίδας μας.

Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε.

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.

Η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη οι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες και