γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου. Από τότε, έβαλε σε μία νέα τροχιά την Αμερική. Από την πρώτη μέρα της προεδρίας του υπέγραψε διατάγματα όπως η επιστροφή της Αμερικής στην συμφωνία για το κλίμα και στον ΠΟΥ. Επίσης, έχει να τρέξει το οικονομικό πακέτο για την πανδημία, να τρέξει νέα διατάγματα για νέους δρόμους και νέες γέφυρες. Όλα αυτά είναι κάποαι από τα στοιχήματα των πρώτων 100 ημερών που έχει βάλει ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Στο εξωτερικό μέτωπο, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε το State Department και δήλωσε με νόημα ότι η Αμερική επιστρέφει στον κόσμο και ότι δεν δέχεται απειλές ούτε από την Ρωσία, ούτε από το Ιράν. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην Ρωσία τόνισε ότι «οι εποχές που η χώρα μας δεχόταν απειλές από την Ρωσία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Όσον αφορά τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την αρχή έδωσε κάποια στίγματα για το τι θέλει να κάνει η Αμερική. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών και δήλωσε ότι, όπου δεν έχουμε παρέμβει, έχει επικρατήσει χάος. Μία νέα αλλαγή στην εξωτερική πολιτική είναι ότι πια η Αμερική δεν θα υποστηρίζει στην Σαουδική Αραβία στον πόλεμο της Υεμένης. Όσο για τις σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα, αυτές μάλλον θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα.
Όσο αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι οι S-400 έχουν αγοραστεί από την Τουρκία από έναν στρατηγικό μας αντίπαλο, εννοώντας τη Ρωσία. Μάλλον ακόμα η Αμερική δίνει χώρο και χρόνο στην Τουρκία για να δει που θέλει να οδηγηθεί, αλλά και για να καταλάβουν και οι ίδιοι στην αμερικανική administration ποια Τουρκία έχουν βρει, αφού έχει αλλάξει αρκετά από το 2016 που έφυγαν.
Η Ευρώπη από την άλλη μπορεί να ανακουφίστηκε που έφυγε ο Τραμπ, αλλά τώρα δεν έχει λόγο να μην τρέξει την δικιά της «χειραφέτηση.»
Αλλά, όταν κάνεις λάθη στα εμβόλια και γίνεται ένα ευρωμπάχαλο και ενώ το Ισραήλ, Βρετανία και Αμερική εμβολιάζονται πιο γρήγορα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εκπέμπει και την καλύτερη δυνατή εικόνα.
Από την άλλη, στα εξωτερικά θέματα η ΕΕ μπορεί να δείχνει ευχαριστημένη ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και ότι όλα τα πέτυχε δια της πειθούς, αλλά ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να παρουσιάσει έναν κατάλογο κυρώσεων τον Μάρτιο.
Το άλλο θέμα είναι η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στην Ρωσία και η συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Που εκεί ο Ζοζέπ Μπορέλ άκουσε να του λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ευθαρσώς ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αξιόπιστη». Ο Μπορέλ μόνο τον άκουσε, αντί να του απαντήσει λέγοντας μόνο το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι, τον πολιτικό του οποίου η φυλάκιση έχει σοκάρει τη Δύση.
Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα κενά της ΕΕ και να δημιουργήσει ρήγματα.
Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ -και ταυτίζεται με τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν- είναι ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί ο φιλελευθερισμός της διεθνούς συνεργασίας για να μην επιστρέψει η κατάσταση σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ακόμη όμως δεν είμαστε σε αυτό το σημείο…