γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η νόσος Covid-19 έφερε «νέο τρόπο ζωής» στην καθημερινότητά μας.
Σε έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Women in Business (WIB) , οι ερωτώμενοι πολώνονται στις στάσεις και προσδοκίες τους: Θεωρούν ότι η πανδημία και τα μέτρα ελέγχου της επέδρασαν θετικά στην επικοινωνία στην οικογένεια, με τον σύντροφο και με τα παιδιά τους. Θεωρούν όμως ότι επέδρασε λιγότερο θετικά στην ευρύτερη κοινωνική ζωή, στις μελλοντικές προοπτικές και την ψυχική τους διάθεση και ευεξία. Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι πιθανές θετικές ή αρνητικές εξελίξεις από την πανδημία θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό εξίσου και τα δύο φύλα. Ωστόσο, θεωρούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα πλήξουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον προσωπικό χρόνο των γυναικών, από ότι των ανδρών, και θα έχουν αρνητικότερες επιπτώσεις στις γυναίκες, σε ότι αφορά την απώλεια ή συρρίκνωση της εργασίας, και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης.
Το 81% των ερωτωμένων θεωρεί ότι οι προοπτικές μετά την πανδημία θα είναι ουδέτερες ή αρνητικές. 5 στους 10 θεωρούν ότι οι προοπτικές θα είναι αρνητικές, ενώ 2 στους 10 θεωρούν ότι θα είναι θετικές. Οι άνδρες είναι ελαφρά πιο αρνητικοί από τις γυναίκες στις προσδοκίες τους ως προς τις μελλοντικές προοπτικές (45% αρνητικές προσδοκίες, έναντι 38% αρνητικών προσδοκιών).
Θεωρείται ότι η πανδημία θα επιβάλλει νέους κανόνες, και θα οδηγήσει στην επαγγελματική προσαρμοστικότητα. Το 76% θεωρεί ότι η επαγγελματική προσαρμοστικότητα, σαν συνέπεια της πανδημίας, θα αφορά και τα δύο φύλα εξίσου. Περισσότερες γυναίκες (8%) σε σχέση με άνδρες (2%) θεωρούν ότι η προσαρμοστικότητα θα είναι μια θετική συνέπεια.
Η νόσος Covid-19 θεωρείται ότι θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση συνολικότερα, και αυτό θα επιβαρύνει και τα δύο φύλλα (75%). Ωστόσο, υπάρχει ένα 17% που θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα επιβαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες, σε σύγκριση με ένα 4% που θεωρεί ότι θα επιβαρύνει περισσότερο τους άνδρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις, που αν περάσουν ανεκμετάλλευτες θα αφήσουν τεράστιες απώλειες.
Η Πρόεδρος της ΕΕ κ. Von der Leyen, μετά τη κοινή πρόταση Γαλλίας –Γερμανίας για την οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών, δήλωσε τα εξής:
«Καλωσορίζω την εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η πρόταση αυτή αναγνωρίζει την εμβέλεια και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ορθώς δίνει έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Κινείται δε στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση που επεξεργάζεται η Επιτροπή, η οποία θα λάβει επίσης υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.».
Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες που λειτουργούν από κοινού:
– τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται, για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία, με τη μορφή κυρίως του ευέλικτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και της στήριξης που παρέχεται από την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ.
– τα δάνεια ύψους 540 δισ. ευρώ σε διάφορες μορφές, που αποτελούν το επίκεντρο της αντίδρασης της Ευρωομάδας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος SURE της Επιτροπής·
– και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα συμπληρωθεί από ένα Μέσο Ανάκαμψης, που θα εγκρίνει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Από κοινού αυτά τα σχέδια είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Νέοι ρόλοι σε ένα περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία, συνεννόηση και ταχύτατη λήψη αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός καλείται να ανανεώσει την ομάδα του και να προχωρήσει πιο αποφασιστικά, για να προλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα μπορεί να δει την «επόμενη ημέρα» με αισιοδοξία.