Guest

Δύστοκες ευχές για δίσεκτο έτος

 

«Το υπονόησες. Άστα αυτά, σε ξέρω κι εγώ κι αυτοί που σε διαβάζουν. Για πάμε παρακάτω, τι άλλο θα ευχηθείς;» Καλή πρόοδο και δημιουργία θα ευχηθώ!

«Εσύ δεν αλλάζεις με τίποτα. Δεν είπαμε κομμένα τα αρνητικά;» Μα τι έκανα πάλι;

«Άφησες υπονοούμενα για την παιδεία!» Και πως το έκανα αυτό;

«Όταν μιλάς για πρόοδο και δημιουργία αφήνεις υπονοούμενα για τη παιδεία.» Γιατί υπάρχει παιδεία στη σημερινή Ελλάδα;

«Αυτό λέω κι εγώ!»

«Για το 2015 θα μιλήσεις;» Ε, μπορώ να μη μιλήσω;

«Και τι θα πεις;» Θα ξεκινήσω με τις οδυνηρές στιγμές του Charlie Hebdo – του Γαλλικού σατυρικού περιοδικού – και τη δολοφονία εν ψυχρώ δημοσιογράφων και γελοιογράφων. Για την τρομοκρατία που δεν…

«Σταμάτα, σταμάτα. Σταμάτα αμέσως τώρα.» Τι έκανα πάλι;

«Τον έβαψες με αίμα το χρόνο, τα διάλυσες όλα. Να ξεκινήσεις θετικά.» βρε δεν ήταν τα γεγονότα του Charlie Hebdo το πρώτο γεγονός του έτους;

«Ήταν.» Δεν δολοφονήθηκαν άδικα 11 άνθρωποι;

«Ναι δολοφονήθηκαν.» Εσύ τώρα που το βρίσκεις το θετικό;

«Στη πορεία κακομοίρη μου. Όλοι οι ηγέτες του κόσμου, ενωμένοι, χέρι-χέρι στο κέντρο του Παρισιού και να τραγουδάνε «Je suis Charlie». Από εκεί να ξεκινήσεις.» Ναι καλά! Αφού φαγωθήκαν 11 άνθρωποι, μετά πιάστηκαν χέρι-χέρι η Μέρκελ, ο Ομπάμα και ο Ολάντ με τον Ερντογκάν, τον Νετανιάχου και τον Τσίπρα, χορέψανε συρτάκι και βομβαρδίσανε την Συρία.

«Τι να σου πω βρε. Εσύ δεν διορθώνεσαι με τίποτα. Δείξαμε την οδύνη και την ενότητα μας μπροστά στην τρομοκρατία του ΙΣΙΣ.» Μπα, και το να βομβαρδίζεις αμάχους είναι άμυνα;

«Αυτά είναι κομουνιστικά»

«Αλήθεια για τον Τσίπρα θα γράψεις;» Κι αυτό τώρα σου ήρθε σε σχέση με το κομουνιστικά;

«Πρώτη φορά αριστερά.» Κοίτα, πρώτη φορά αριστερά με τον Τσίπρα έχει γίνει μια πολύ …διευρυμένη υπόθεση. Πιάνει από Σύνταγμα μέχρι Ουάσιγκτον αυτό το αριστερά.

«Προσβάλεις την αριστερά με αυτά που λες.» Εγώ την προσβάλω;

«Μάλιστα κύριε, εσύ! Το Φλεβάρη έγινε κοσμοχαλασιά. Γύρισε ο κόσμος ανάποδα.» Ανάποδα γύρισε αλλά πάλι στα πόδια των μνημονίων στήθηκε.

«Αυτό έγινε αργότερα και με πολύ πίεση και εκβιασμούς. Ο Τσίπρας πάλευε.» Με τη συνείδηση του πάλευε.

«Είσαι δεξιός.»

«Για λέγε παρακάτω, τι άλλο θα γράψεις;» Για τη δίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής θα γράψω.

«Μα είσαι τελείως άρρωστος; Γιατί θα γράψεις γι’ αυτό το θέμα πρωτοχρονιάτικα; Άστο, η δίκη γίνεται, δεν σε ενοχλεί. Θα αποφασίσει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη;» Μωρέ στη δικαιοσύνη εμπιστοσύνη όση θέλεις έχω, στους δικαστές δεν έχω καμία.

2015-2016«Έχεις ξεφύγει τελείως.» Εγώ έχω ξεφύγει; Σε ένα κράτος που το μόνο κοινό που έχει με την Ελβετία είναι το γεγονός ότι η δικαιοσύνη του και η εφαρμογή του νόμου έχει γίνει σαν ελβετικό τυρί από τις τρύπες και τα παραθυράκια, εγώ έχω ξεφύγει; Σε ένα κράτος που καταδικάζεται η ζαρντινιέρα και γίνεται υπόλογο το κοριτσάκι γιατί φορούσε μίνι φούστα αντί για τον βιαστή και τον μπάτσο που πέταξε τη ζαρντινιέρα. Σε ένα κράτος που ο λαθρέμπορος κυκλοφορεί ελεύθερος, ο έμπορος ναρκωτικών γίνεται επενδυτής, οι νταβατζήδες παραβαίνουν με τη παρουσία τους καθημερινά το νόμο και οι Χρυσαυγήτες το σύνταγμα και όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά κάνουν και τουw βουλευτές, τότε ποιος έχει ξεφύγει;

«Ο Τσοχατζόπουλος είναι στη φυλακή, τι άλλο θέλεις;» Θέλω όλα αυτά τα καθάρματα που 40 χρόνια πίνουν το αίμα του κοσμάκη, που τα τρώγανε όλοι μαζί, που φτιάχνανε βιλάρες και αγοράζανε γιώτ, να κάνουν παρέα με τον Τσοχατζόπουλο. Θέλω όλα αυτά τα καθάρματα που έφαγαν, έφαγαν , έφαγαν …να πληρώσουν.

«Σιγά-σιγά» Σιγά-σιγά, από το γέρο τον Καραμανλή περιμένω να γίνει κάθαρση και κάθε τόσο όλο και καινούργιοι ξεπετάγονται.

«Ζητάς πολλά.»

«Για το μεγάλο ΟΧΙ θα γράψεις; Το δημοψήφισμα;» Όχι αυτό θα το αποφύγω.

«Γιατί;» Γιατί κι εγώ μαλ@κας. Όχι νόμιζα ότι ψήφιζα κι είχα και επιχειρήματα και μετά ήρθαν όλοι να μου πουν ότι το όχι μου σημαίνει το ναι τους.

«Νίκησε ο λαός.» Ο λαός ακόμα δεν κατάλαβε ποιος νίκησε αλλά κατάλαβε ποιος έχασε.

«Τι υπονοούμενο είναι αυτό; Θέλεις να πεις, ότι ο λαός έχασε; Ότι δεν βοήθησε στη διαπραγμάτευση με το όχι του;» Κανένα υπονοούμενο, πεντακάθαρο είναι. Και ποια διαπραγμάτευση; Διαπραγματευτήκαν πόσα θα μας πάρουν; Τι θα μας πάρουν και πως θα το πάρουν;

«Δεν σου τα πήραν όλα!» Κάνεις λάθος, μου τα πήραν όλα. Ξεκινήσαν από τη αξιοπρέπεια μου και τέλειωσαν με τις ελπίδες μου. Όλα τα πήραν.

«Είσαι αχάριστος.»

«Ελπίζω μόνο να κάνεις αναφορά στη ελληνική λεβεντιά και ανθρωπιά με όσα έγιναν με τους πρόσφυγες από τη Συρία.» Μπα τώρα αποφασίσαμε να τους λέμε πρόσφυγες; Γιατί μέχρι χτες αναρωτιόμασταν αν ήταν παράνομοι μετανάστες….

«Βρε στη Κω και στη Λέσβο κοντεύαν να πνιγούν για να σώσουν ζωές.» Και μετά τους παραλάμβαναν ταξιτζήδες, νοικιάζονται δωμάτια και φορτίστε το κινητό σας.

«Θες να πεις κάτι;» Πολλά θέλω να πω αλλά όχι τώρα. Θα ‘ρθει κι εκείνη η στιγμή που θα τα πούμε. Αλλά έχεις και δίκιο. Άνθρωποι με φιλότιμο κι ανθρωπιά, λίγοι πολλοί δεν πειράζει, μας κράτησαν ψηλά σαν έθνος. Εκεί που οι άλλοι έχτιζαν τείχη, αυτοί οι λίγοι σώζανε ζωές και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

«Τα βλέπεις;» Εγώ τα βλέπω, τι καλά όμως που θα ήταν να τα έβλεπε και η κυβέρνηση που δεν ήξερε και δεν ξέρει τι να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους, εκτός από το να τους αφήνει έρμαια καθαρμάτων, ρατσιστών και μετά να τους στέλνει σε στρατόπεδα κονσέρβες ψυχών.

«Είναι πολλοί.» Η ανθρωπιά δεν αναγνωρίζει αριθμούς. Ή είσαι άνθρωπος ή είσαι κανίβαλος.

«Ε, όχι και κανίβαλος». Κανίβαλος μωρέ, κανίβαλος. Από Χρυσαυγήτες που ξαφνικά νοιαστήκανε για τους φτωχούς Έλληνες μέχρι το παπαδαριό που φοβήθηκε τους άπιστους και τους πολιτικούς που είδανε τρομοκράτες στα πρόσωπα τρίχρονων παιδιών και μισοπνιγμένων μαννάδων.

«Ο μικρός Αϊλάν πνίγηκε σε Τουρκικά νερά.» 3,770 πρόσφυγες πνιγήκαν στα νερά του Αιγαίου από τότε που άρχισε αυτή η συμφορά, πόσοι από αυτούς ήταν παιδιά τρίχρονα και πόσοι από αυτούς στα ελληνικά νερά και παράλια;

«Υπερβάλεις.»

«Για τις εκλογές του Σεπτέμβρη τι έχεις να πεις;» Όχι!

«Δεν μιλάμε για το δημοψήφισμα, για τις εθνικές εκλογές μιλάμε.» Όχι!

«Όχι δεν θα γράψεις;» Όχι.

«Ρε, ξεκόλλα.» Όχι

«Τι σε έπιασε;» Ποιες εκλογές βρε; Αυτές με τη λίστα ώστε τελείως δημοκρατικά να πετάξουμε απ’ έξω όποιον διαφωνούσε με τον αφέντη πρόεδρο; Εκλογές που γελοιοποιήσανε την δημοκρατία στην Ελλάδα, φέρνοντας στα έδρανα της Βουλής εκτός από τα παράσιτα εγκληματίες της Χρυσής Αυγής άλλη μια φορά, αυτά τα εμετικά καθίκια τους ναζιστές Μιχαλολιάκους, Κασιδιάρηδες, Λαγούς και Παππάδες, μας έφεραν και τον Λεβέντη; Αυτές εννοείς;

«Κοίτα ο Λεβέντης είναι έγκριτος …» Τι έγκριτος ρε ο Λεβέντης; Η Τσιτσιολίνα της παραπολιτικής παραφιλολογίας και καφετζού του φραπέ;

«Έχει ήθος.» Δε έχει αξιοπρέπεια και χωρίς αξιοπρέπεια ήθος δεν υπάρχει.

«Θα γίνει καλός εταίρος.» Εταίρα ήθελες να πεις.

«Θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Καμμένου, θα γινόταν πιο αξιόπιστη η κυβέρνηση…» σε τι θέμα θα πάρει τη θέση του Καμμένου; Στο φραπέ ή στις κατάρες; Στην συνωμοσιολογία ή στο αυτοπαραμύθιασμα;

«Τι; Θες τον Θεοδωράκη;» Σε μια Βουλή με αντιπροσώπους του Χίτλερ ένας αντιπρόσωπος των νταβατζήδων έλειπε.

«Έπεσε.» Όχι όσο του άξιζε. Έπρεπε κι αυτός κι οι Χρυσαυγήτες να χαθούν από το ναό της δημοκρατίας.

«Είσαι κακός.»

«Δεν μπορεί να μη βλέπεις τα θετικά. Ο Αλέξης προσπαθεί. Να, φτιάχνει αντίμετρα για τα μνημόνια.» Φτιάχνει, αλλά … θεωρητικά, στις λέξεις, στο θα και στο ευχολόγιο. Όταν έρχεται η πράξη τα παίρνει πίσω και προχωράει σε πλειστηριασμούς.

«Μα τι να κάνει;» 1,500,000 άνεργοι, 300,000 πεινασμένοι, πάνω από 30,000 άστεγοι και ρωτάς εμένα τι να κάνει;

«Αυτά τα έλεγες με τον Σαμαρά, πάλι τα ίδια;» Γιατί, έπεσε ο αριθμός και δεν πήρα το μέμο;

«Είσαι άδικος.»

«Φαντάζομαι θα γράψεις και για τα γεγονότα στο Παρίσι.» Είσαι άδικος.

«Γιατί;» Χρησιμοποιείς το Παρίσι για να ξεφύγεις.

«Από τι να ξεφύγω; Δεν έγινε;» Ναι έγινε, και απέδειξε ότι ο Τσίπρας είχε δίκιο σε ένα μόνο πράγμα. Ότι το 2015 θα αλλάξει η Ευρώπη. Άλλαξε η Ευρώπη, δεν υπάρχει πια η Ευρώπη. Μια η κρίση της Ελλάδας μια το προσφυγικό και τέλος το χτύπημα στο Παρίσι, την διαλύσαν την Ευρώπη. Ή καλύτερα βγήκαν οι μάσκες. Οι μάσκες που ήθελαν την Ευρώπη της ισοτιμίας, της δημοκρατίας, της ανοχής και του αντιρατσισμού. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει πια. Αυτό που υπάρχει είναι μια σκοτεινή, εγωιστική, εθνικιστική, ρατσιστική, ξενοφοβική και φασιστική ήπειρος με παιχνίδια εξουσίας και κανιβαλιστικές συνήθειες. Αυτό είναι σήμερα η Ευρώπη. Μια ήπειρος από θρασύδειλα, φοβισμένα ανθρωπάκια χωρίς αξιοπρέπεια που ηγούνται άλλα ανθρωπάκια μαριονέτες οικονομικών συμφερόντων.

«…»

Σε έναν κόσμο που θέλει να μεταναστεύσει στον Άρη, καταστρέφουμε τη γη και κάθε μέρα πεθαίνουν 30,000 παιδιά σε κάθε σημείο αυτού του πλανήτη από έλλειψη νερού, φαγητού και προστασίας. Σε ένα κόσμο που ένα δίχρονο επικοινωνεί με ένα iPad, χιλιάδες τρίχρονα πνίγονται στα παράλια του Αιγαίου και βαφτίζονται τρομοκράτες και παράνομοι μετανάστες. Σε ένα κόσμο που μιλάμε για ελευθερία και ισοτιμία, χώρες γίνονται σκλάβοι ενός νομίσματος. Αυτό είναι που θα κληρονομήσει το 2015 στο 2016.

Αλλά τη καλή ευχή θα την κρατήσω για το τέλος. Σας εύχομαι αυτό να είναι το τελευταίο δίσεκτο έτος που ζείτε.

«Κάνεις λάθος.» Μπαρδόν;

«Είπα, κάνεις λάθος.» Γιατί ρε;

«Γιατί το 2016 είναι δίσεκτο έτος!»

…!!!

***********************************************************

Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω τον τίτλο, «Δεύτερη φορά 1981, στο χειρότερο!» Αλλά μετά ένιωσα ότι λίγοι θα το καταλάβουν και θα κάλυπτε ένα μικρό μέρος αυτού που ήθελα να πω.

***********************************************************

Αδίκησα την ΝΔ που δεν αναφέρθηκα στις εσωτερικές της εκλογές; Είπα να ασχοληθώ με σοβαρά γεγονότα που σημαίνουν κάτι και όχι με τον Άδωνι, τον Κυριάκο και τον άλλον …τον πως τον λένε …το πουλέν του Σαμαρά, τον Τζιτζιτέτοιο.

***********************************************************

Για λόγους αηδίας δεν ασχολήθηκα και με το μισάνθρωπο παπαδαριό που για μια ακόμα φορά στο τέλος της χρονιάς και Χριστούγεννα απέδειξε πόσο απάνθρωπα κανίβαλοι είναι.

***********************************************************

Για μια ακόμα Παρασκευή ευχαριστώ πολύ τον Θάνο Ραφτόπουλο για το σκίτσο του και για μια χρονιά χαμόγελο. Τουλάχιστον αυτός έβρισκε που και που θετικά πράγματα να βγάλει χαμόγελο.

***********************************************************

Καλή χρονιά να έχετε όλοι, να χαίρεστε τις οικογένειες σας και να σας χαίρονται όσοι σας αγαπούν. Με υγεία πάντα, δημιουργία και ελπίδα. Μην αφήσετε να σας σκοτώσουν την ελπίδα. Προσπαθούν αλλά αντισταθείτε. Καλή πρόοδο και επιτυχία σε ό,τι ονειρεύονται οι νεότεροι, τα δικά τους όνειρα θα χτίσουν την καινούργια Ελλάδα. Τέλος ας ελπίσουμε όλοι ότι αυτός ο χρόνος δεν θα είναι τόσο δίσεκτος όσο ο προηγούμενος.
Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Δύστοκες ευχές για δίσεκτο έτος

του Θάνου Καλαμίδα.


«Τι θα γράψεις;» Ευχές θα γράψω.

«Ελπίζω κάτι θετικό γιατί τώρα τελευταία …» Όχι βρε, θετικά όλα θα είναι.

«Για παράδειγμα;» Να, καλή χρονιά να έχετε όλοι σας, με υγεία, με δουλειά…

«Να το μη θετικό που έλεγα.» Που μωρέ; Στην υγεία ή στο να έχουν οι άνθρωποι δουλειά;

«Αφήνεις υπονοούμενα για τη κατάσταση στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία και για την ανεργία.» Τρελός είσαι; Εγώ δεν είπα τίποτα για το κατεστραμμένο σύστημα υγείας και την ανεργία που ανεβαίνει.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο