Αναλυτικότερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2015 οφείλεται εξ ολοκλήρου:
1ον. Στη μερική εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος τους τελευταίους 2 μήνες, με αποτέλεσμα οι πρωτογενείς δαπάνες να είναι 1,2 δισ. ευρώ κάτω από τους στόχους.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στον τομέα της υγείας. Ηδη στο Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης του πρώτου διμήνου του 2015, αποκαλύπτεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 232 εκατ. ευρώ. Στο αντίστοιχο δελτίο του τριμήνου είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που «στραγγαλίζει» την πραγματική οικονομία.
Σημειώνεται ότι στόχος του κρατικού προϋπολογισμού 2015 έχει τεθεί η αποπληρωμή 2.618 εκατ. ευρώ, για «δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφλησης παλαιών οφειλών τους» (1.118 εκατ. ευρώ) και για «τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων γενικής κυβέρνησης» (1.500 εκατ. ευρώ). Μέχρι τέλος Μαρτίου 2015, είχαν διατεθεί μόλις 43 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
2ον. Στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφωθούν περίπου 680 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Πρόκειται για αιτήσεις πληρωμών που είχαν γίνει μέχρι τέλους του 2014 και καθυστέρησε η εκταμίευσή τους από την Ε.Ε.
Αντίθετα μάλιστα, οι δαπάνες του ΠΔΕ το 1ο τρίμηνο είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.
Αν αθροίσει κανείς αυτά τα μεγέθη, τότε προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εικονικό, ενώ υπάρχει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 1ο τρίμηνο του 2015.
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα το 1ο τρίμηνο είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.
Σε ό,τι αφορά τους τόκους, αυτοί είναι αυξημένοι περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού 1ου τριμήνου, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού του Δημοσίου τους τελευταίους μήνες.
Επιβεβαιώνεται έτσι, από τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης, ότι η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης, ενώ το κράτος έχει κηρύξει μερική «εσωτερική στάση πληρωμών».
Συνεπώς, απαιτείται η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους αυτοσχεδιασμούς και τις παλινωδίες και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Θα είναι πιο έντιμο να αναγνωρίσει ότι αυτά που έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κοινωνική ομάδα με την οποία συνομιλούσε είναι αδύνατον να τα ικανοποιήσει, παρά να συνεχίζει να ρισκάρει με παιδαριώδεις συμπεριφορές. Συμπεριφορές, όπου τη μια δηλώνει ότι «δεν θα πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ ή άλλων δανειστών» και από την άλλη διαβεβαιώνει με ένταση «ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και όλοι εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξουμε κάθε λογική και ωφέλιμη για τον τόπο πολιτική πρωτοβουλία. Το βέβαιο είναι ότι η συνέχιση της «δημιουργικής ασάφειας» μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα και τους πολίτες της.