Oι συσχετισμοί των δυνάμεων διαμορφώνονται σταδιακά και κάθε πολιτεία προσθέτει το δικό της στίγμα, στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Η θέση του Ντόναλντ Τράμπ για όσους είχαν μελετήσει τα πράγματα δεν αποτέλεσε εκπληξη. Παρόλο που ο ίδιος διατείνοταν ότι θα κερδίσει την Αϊόβα, δεν θα μπορούσε να προηγηθεί του Τεντ Κρούζ, στην νίκη του οποίου συνέβαλε καθοριστικά η ψήφος των ευαγγελικών χριστιανών. Το ποιοτικότερο στοιχείο του αποτελέσματος, είναι ο 3ος υποψήφιος, ο επίσης λατινοαμερικάνος Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει ρεύμα. Ίσως, ο μετριοπαθέστερος λόγος του και περισσότερο η πολιτική του παρουσία , ανάμεσα στους δύο ανθυποψηφίους, που δεν χαρακτηρίζονται από την δέουσα σοβαροφάνεια να λειτούργησαν κομβικά στην ανάδειξη του στην 3η θέση.
Αφήνοντας πίσω του ηχηρά ονόματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρ. Κυβερνήτης της Φλόριντα και αδερφός του τ .Προέδρου των Η.Π.Α, Τζέμπ Μπους, ο γερουσιαστής Ράντ Πωλ – γιός του Ρον- και υποψήφιος του Tea Party, κ.α. Ο Μάρκο Ρούμπιο, προσπαθεί ακριβώς να απορροφήσει τις ψήφους των απογοητευμένων από την παρουσία και τον λόγο των Τράμπ και Κρούζ. Μάλιστα, σε ένα από τα τηλεοπτικά του σποτάκια, αναφέρεται στα όσα εκτοξεύει ο Κρούζ εναντίον του Τράμπ και αντίστοιχα στα όσα προσάπτει ο Τράμπ στον Κρούζ , λέγοντας ότι και οι δύο έχουν δίκαιο και ότι μόνον ο Μάρκο Ρούμπιο μπορεί να πολεμήσει τον μηχανισμό των Κλίντον.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Ν.Η, ο Ντόναλντ Τράμπ φαίνεται να προηγείται ενώ ακολουθεί ο Μάρκο Ρούμπιο και 3ος έρχεται ο Τέντ Κρούζ. Ο Ντόναλντ Τράμπ δεν έχει ακόμη δείξει όλα του χαρτιά, άλλωστε, είναι αυτός που όχι μόνον αυτοχρηματοδοτεί την καμπάνια του αλλά έχει δώσει και τα λιγότερα χρήματα μέχρι στιγμής. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι ο Τζέμπ Μπους έχοντας ρίξει περισσότερα από εκατό εκατομμύρια δολλάρια, ήρθε 5ος στην Αϊόβα ενώ οι δημοσκοπήσεις για το Ν.Η, είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικές. Ο τρόπος με τον οποίον αντέδρασε ο Τράμπ, αναφορικά με τις εκλογές στην Αϊόβα, έδωσε τροφή στους αντιπάλους του, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την όχι και τόσο ψύχραιμη αντίδραση του για να εξάγουν γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα. Ίσως, αυτό να είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διορθώσει προκειμένου να θωρακίσει την εικόνα και το αρχηγικό του προφίλ.
Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η νίκη της Χίλαρι Κλίντον με την οριακή διαφορά ελαχίστων ψήφων, δίνει ιδιαίτερη δυναμική στην υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Σάντερς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο N.H, προηγείται με περίπου εξήντα τοις εκατό, έναντι της Χίλαρι Κλίντον, η οποία κινείται γύρω στο τριάντα.
Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ακόμη θολά, καθώς η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή και η πορεία των υποψηφίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μας επιτρέψει να οδηγηθούμε σε καθαρότερα συμπεράσματα.