Τον όρο Fake newς άρχισε να τον χρησιμοποιεί ο Τραμπ για να βλάψει τους μεγάλους κολοσσούς της ενημέρωσης των ΗΠΑ γιατί υποστήριζαν την Χίλαρι αλλά και επειδή του ασκούσαν σκληρή κριτική. Αρεστό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν το Fox News γιατί το είχε ο φίλος του ο Στιβ Μπάνον. Όλα τα υπόλοιπα δίκτυα θεωρούσε ότι βλάπτουν την προεδρία του και ψάχνουν τις σχέσεις με την Ρωσία κάτι που ο ίδιος θεωρεί κυνήγι μαγισσών.
Ο Τραμπ εγκαινίασε και μία άλλου τύπου ενημέρωση, αυτή που έκανε ο ίδιος με πολλά tweet ενημέρωνε, έδιωχνε πρόσωπα από τα Λευκό Οίκο, διέψευδε γεγονότα. Πολλά tweet, πολλές διαψεύσεις, πολλά ψέματα και πολλές αναδιπλώσεις από τον ίδιο.
Αφού όλοι ζούσαμε στον αστερισμό των Fake news και πολλά δίκτυα, κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούσαν να βρούνε τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτήν την μάστιγα, ήρθε την προηγουμένη εβδομάδα το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η εταιρία αυτή είχε κλέψει στοιχεία από το Facebook και τα χρησιμοποίησε μάλλον για την εκλογή του Τραμπ και για την επιρροή του Brexit. Και από την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζούκερμπεργκ βλέπει την δημόσια εικόνα του να πλήττεται, ενώ η επιρροή του facebook να έχει υποστεί μία σοβαρή πληγή.
Και εκεί που όλοι τα τελευταία δέκα χρόνια είχαν βρει τον «άγγελο» τους με το Facebook και είχαν βρει έναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά, εδώ και μία εβδομάδα κάποιοι άρχισαν να το χλευάζουν πιο έντονα από πριν, άλλοι έγραψαν το hashtag «delete Facebook» και από εκεί που απολάμβανε ένα είδος αξιοπιστίας αυτό το μέσο, αίφνης βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του που είχε βλέψεις για πιο ψηλά να βρίσκεται απολογούμενος στους χρήστες. Ο ίδιος θα πρέπει να μιλήσει πιο καθαρά και να μην ρίχνει μόνο κροκοδείλια δάκρυα ότι είμαστε σοκαρισμένοι. Αυτό για έναν κολοσσό δεν επιτρέπεται.
Ο Ζούκερμπεργκ ένιωθε πολύ καλά, άρχισε να οργώνει τις πολιτείες της Αμερικής και μιλούσε για δημοκρατία και δικαιώματα, έκανε όνειρα και είχε φιλοδοξίες για να γίνει πρόεδρος της Αμερικής. Αλλά τώρα ο ίδιος και η καριέρα του δεν είναι και στα πάνω τους, οι μετοχές του Facebook έχουν πέσει κατά 14%. Ο ίδιος και η καριέρα του έχουν πάρει ένα μεγάλο Dislike.
Μπορεί μετά από δέκα χρόνια να τερματιστεί ο βίος ενός κοινωνικού μέσου που έχει αγαπηθεί και έχει γίνει εθισμός για κάποιους; Δύσκολο. Κάποιοι μπορεί να κάνουν λόγο για διαγραφή λογαριασμών, αλλά κάποιοι άλλοι δεν συγκινούνται. Οι εγγεγραμμένοι στο Facebook είναι παραπάνω από και τον πληθυσμό της Κίνας, άρα εάν τους πεις «κλείνουν οι λογαριασμοί σας» θα πάθουν μάλλον σοκ. Για αυτό την αντίδραση τους δεν μπορεί να την ξέρει και να την υπολογίσει κανείς.
Τα Fake news και το πρόσφατο περιστατικό με το Facebook είναι ζητήματα που χρήζουν σοβαρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση, γιατί πρωτίστως είναι ζητήματα δημοκρατίας.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!