γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η εκλογή των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ζυμώσεις για την εκλογή των νέων οργάνων της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης, δημιουργούν κλίμα έντασης και έντονου παρασκηνίου.
Οι αναθέσεις χαρτοφυλακίων στους νέους Επιτρόπους, δημιούργησαν κάποιους κλυδωνισμούς, αλλά όλα δείχνουν ότι η ηρεμία θα αποκατασταθεί.
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους ηγέτες να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε, η Επιτροπή εξετάζει τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και προσδιορίζει τα κύρια ανοικτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανοίγοντας τον δρόμο για τη γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Ο χρόνος περνά και οι καθυστερήσεις στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ κοστίζουν. Η μη έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας θα επηρεάσει τους σπουδαστές, τους γεωργούς και τους ερευνητές, καθώς και κάθε πολίτη που επωφελείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Επιτροπή κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταρτίσει χάρτη πορείας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και να προωθήσει το έργο κατά προτεραιότητα.
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι το βασικότερο, που απασχολεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το προσαρμοσμένο σε εποχικές διακυμάνσεις ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ έπεσε στο 7,4 % τον Αύγουστο 2019, από 7,5 % τον Ιούλιο 2019 και από 8,0 % τον Αύγουστο 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε στη ζώνη του ευρώ από τον Μάιο 2008. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ των 28 έπεσε στο 6,2 % τον Αύγουστο 2019, από 6,3 % τον Ιούλιο 2019 και από 6,7 % τον Αύγουστο 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε στην ΕΕ των 28 από τότε που ξεκίνησε η μηνιαία σειρά της ΕΕ με αναφορά της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2000. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από την Eurostat.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Χάρη στο θετικό έργο τριών διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου, έχουμε ήδη καταλήξει σε μερική συμφωνία σχετικά με 12 τομεακούς φακέλους, ενώ μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για άλλους 16. Το σημαντικότερο είναι ότι χρειάζεται συμφωνία για το συνολικό πλαίσιο. Και πρέπει να την επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό — στο όνομα των σπουδαστών, των γεωργών και των ερευνητών μας, καθώς και πολλών άλλων πολιτών που βασίζονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.»
Στη πορεία των διαπραγματεύσεων, πολλά από τα στοιχεία που πρότεινε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη τύχει ευρείας υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Η έγκαιρη υλοποίηση του μελλοντικού προϋπολογισμού συνεπάγεται συγκεκριμένα αποτελέσματα για όλους τους Ευρωπαίους: Θα δημιουργηθούν, ήδη από το 2021, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και πολύ περισσότερες στην ευρύτερη οικονομία, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη περισσότερων από 100 000 έργων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, θα δοθεί η δυνατότητα σε 1 000 000 νέους να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus και σε 40 000 νέους να συμμετάσχουν το 2021 σε δράσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθούν οι νεοφυείς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών τους, θα ενισχυθούν σημαντικά οι επενδύσεις και ικανότητες στον τομέα της άμυνας, και θα διευκολυνθεί η προστασία των συνόρων της Ένωσης από την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο και την απάτη.
Μια νέα σελίδα ξεκινά για το μέλλον της Ευρώπης, με περισσότερη τόλμη και ρεαλισμό. Η Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει συνθετικά και παραγωγικά, μετά από ένα Brexit,που θα αφήσει πολλά κενά και αδυναμίες στο εσωτερικό της ΕΕ.