γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τις εκλογές στην Αμερική που τις κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν και εννέα μήνες από τότε που ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ορκίστηκε και εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν είχε μεγάλες φιλοδοξίες όχι μόνο για το εσωτερικό της Αμερικής, αλλά και για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ, με σκοπό να επαναφέρει την Αμερική στο προσκήνιο και να διορθώσει τις διπλωματικές αστοχίες του Τραμπ.
Στην αρχή έδειξε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και ότι ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει. Όσο περνούσε ο καιρός όμως ο Μπάιντεν έκανε λάθη, όπως στους χειρισμούς του στην υπόθεση του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.
Η AUKUS έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο σημερινός πρόεδρος δίνει μεγάλη έμφαση στο πώς θα περιορίσει την επιρροή της Κίνας στον Ινδικό-Ειρηνικό. Η Αμερική έχει πλέον ως στόχο το να αντιμετωπίσει την Κίνα, τον «στρατηγικό ανταγωνιστή» όπως την έχει χαρακτηρίσει η Αμερική.
Στους συμμάχους το έχει στείλει το μήνυμα:, η ΕΕ πλέον δεν θα πρέπει να περιμένει μόνο την Αμερική για να τα λύσει όλα τα θέματα. Και για αυτό η ΕΕ θα έχει την τελευταία ευκαιρία με τον Μπάιντεν, να δει τι θέλει να κάνει και να ωριμάσει γεωστρατηγικά και εν γένει να δυναμώσει τον διεθνή της ρόλο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν στο εσωτερικό της Αμερικής προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο-ορόσημο για τις υποδομές των ΗΠΑ, το Build Back Better, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από το Κογκρέσο και μάλιστα από το ίδιο το Δημοκρατικό κόμμα και όχι από τους Ρεπουμπλικάνους. Θα πρέπει ο Μπάιντεν να σταματήσει να κινείται σύμφωνα με το τι θέλουν οι πτέρυγες του κόμματός του -και ειδικά η αριστερή.
Στο γενναίο πακέτο για την τόνωση της οικονομίας, κάποιοι είδαν σε αυτό τον ερχομό του κράτους και το τέλος του Ρίγκαν.
Στο Κογκρέσο έχει οριακή πλειοψηφία και, εάν στις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν το 2022 χάσουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί, τότε ο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει και θα καταστεί ακόμα ένας πρόεδρος περιορισμένων δυνατοτήτων.
Μέχρι στιγμής έχουμε δει από την Αμερική του Μπάιντεν να εφαρμόζει ξανά το δόγμα «η Αμερική πρώτα», που ο ίδιος ο Μπάιντεν το εξέλιξε στο Αφγανιστάν και στην περίπτωση της ΑUKUS. Μία νεορεαλιστική προσέγγιση που στόχο έχει την ενδυνάμωση της ίδιας της Αμερικής. Μία πορεία όμως αντίθετη από τον φιλελευθερισμό και την συνεργασία, που είχε διαμηνύσει όταν κέρδισε τις εκλογές…