Guest

(Άρωμα) Γαλλικών εκλογών

 

Λογικό, προστάτευσαν τα θεμέλια της Δημοκρατίας από κάθε είδους λαϊκισμού και σοφά έπραξαν. Όμως ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση κλείνοντας το μάτι στην Λεπέν.

Το μεγάλο ατού του Μακρόν είναι, ότι είναι νέος, ενώ εκμεταλλεύθηκε το σκάνδαλο του Φιγιόν που δεν ήταν και τόσο ευρωπαϊστής, που ήθελε «άνοιγμα» προς την Ρωσία. Αυτό που έκανε έναν άλλον Μακρόν είναι η γυναίκα του που τους χωρίζουν 24 χρόνια, αυτή διαβάζει τα πάντα όσα γράφονται στις στήλες των εφημερίδων και στο διαδίκτυο. Αυτή κλείνει τα ραντεβού του για τις όποιες συνεντεύξεις. Αυτή έχει φτιάξει έναν άλλον Μακρόν, τον Μακρόν που μάλλον θα είναι ο νέος πρόεδρος. Ο Μακρόν ξέρει ότι σε αυτήν οφείλει ότι άλλαξε και αυτό που έγινε. Έτσι η καθηγήτριά του στα Γαλλικά και νυν σύζυγός του μάλλον θα είναι η πρώτη κυρία του Ελιζέ.

yellows-peiraiwsΠολλοί μπορεί να τον κατηγορούν για αυτήν την σχέση, αλλά η μελλοντική κυρία θα ανοίξει έναν ευρύ κύκλων συζητήσεων μεταξύ των γυναικών που είναι μεγαλύτερες και θα ονειρεύονται αξιώματα και στις πιο μικρές που θα τις ζηλεύουν. Άρα θα φτάσουμε στις γυναίκες που θα ονειρεύονται βασιλικά ανάκτορα και εξουσία. Δεν το κατάφερε η Κλίντον, είναι κοντά να το καταφέρει η Μπριζίτ Τρονιέ.

Στην Γαλλία με τα αποτελέσματα των εκλογών είχαμε και το τέλος του παλαιού δικομματισμού όπως τον ξέραμε της Γκωλικής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ο κύκλος του Φιγιόν έκλεισε όπως δήλωσε ο ίδιος, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πλήρωσε την κακή διακυβέρνηση Ολάντ και έτσι αυτά τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε βαθιά ενδοσκόπηση, για το τι έφταιξε. Μάλλον το PS έκλεισε τον κύκλο του αφού το μεγαλύτερο μέρος από αυτό μετακόμισε στον Ριζοσπάστη Μελανσόν.

Το τέλος του δικομματισμού είναι πια εμφανές στην Γαλλία.

Στην Γερμανία υποδέχθηκαν με χαρά τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς το δίδυμο του δευτέρου γύρου δεν είναι Λεπέν-Μελανσόν. Στην Γερμανία μπορεί να συμφωνούν με τον Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά δεν τους κάθεται καλά αυτό που θέλει ο Μακρόν για την Ευρωζώνη, δηλαδή κοινό προϋπολογισμό και κοινό ταμείο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν Μακρόν 60-64% και Λεπέν 30-34%.

Στις 7 Μαΐου είναι ο δεύτερος γύρος και στις 3 Μαΐου οι δύο μονομάχοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε τηλεοπτική μονομαχία.


Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

(Άρωμα) Γαλλικών εκλογών

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Γαλλία επέλεξε να στείλει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μία ακροδεξιά την Λεπέν και έναν νεοφιλελεύθερο, ευρωπαϊστή τον Μακρόν. Έτσι προέκυψε το διακύβευμα, το δίλημμα του δευτέρου γύρου: ψήφος στην ακροδεξιά, επιβράβευση στον ρατσισμό, προστατευτισμός ή ανοιχτά σύνορα; Όλα τα κόμματα που δεν σφράγισαν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων έσπευσαν αμέσως να δώσουν την στήριξή τους για τον δεύτερο γύρο στον Μακρόν.