γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η φονική πυρκαγιά έχει ανατρέψει το σχεδιασμό του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Οι αλλαγές πυκνές, οι ανατροπές ακόμη περισσότερες και το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να ανταπεξέλθει με αποφασιστικότητα.
Η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών αναγκαστικά έδωσε τη θέση της στη διαχείριση των πυρκαγιών, που άφησε πολλά τραύματα στη κυβέρνηση.
Οι καρατομήσεις σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική απλά έγιναν για λόγους επικοινωνιακούς και αρκετά καθυστερημένα.
Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και εγρήγορση για να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα και οπωσδήποτε αλλαγή φιλοσοφίας.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός δε θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αλλαγές προσώπων, αλλά θα πρέπει να δώσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα, έξω από μνημόνια και δεσμεύσεις, να ενδυναμώνει το όραμα και τις προοπτικές σε μια κοινωνία που «μάτωσε» από στερήσεις και φορολογικές επιδρομές, εδώ και οκτώ χρόνια.
Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο παροχών 750 εκατ. ευρώ περίπου του 2019 που θα βασίζεται στις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία. Ο λόγος για τον «δημοσιονομικό χώρο» που καταγράφει ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός επιπλέον των αντιμέτρων.
Οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, με σχετική εισήγηση του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον πρωθυπουργό έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, οι φονικές πυρκαγιές άλλαξαν το σχεδιασμό. Έτσι, μένει να φανεί αν θα επηρεάσουν το τελικό μείγμα του πακέτου παροχών που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα έπρεπε -βάσει του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού- να περιέχει μόνο φοροαπαλλαγές για το 2019. Αρκετοί υπουργοί στις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα, προτείνουν ενίσχυση κοινωνικών δαπανών.
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να σκέφτεται τη μη περικοπή στις συντάξεις το 2019. Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών, προς το παρόν, κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 500 – 900 εκατομμυρίων ευρώ ως ασφαλή υπέρβαση του στόχου του 2018.
Οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να βρουν θετική ανταπόκριση, από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.
Η Κομισιόν δέχεται την ύπαρξη αντιμέτρων αλλά όχι «δημοσιονομικού χώρου» από το 2019 και μετά, ενώ έχει προαναγγείλει διαπραγμάτευση η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο μαζί με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού.
Τα ζητήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούν αποφασιστικότητα και ευελιξία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει το περιθώριο πίστωσης χρόνου και θα πρέπει ταχύτατα και με επιτυχία να υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της.