Guest

Οι υπολογισμοί του Τσίπρα

tsipras-mikrofwna-panikos

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και κάποιοι λένε ότι πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση δεν υπάρχει, άρα έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει πει και ο διακεκριμένος συνταγματολόγος  Κωνσταντίνος Τσάτσος, ότι «πολιτική ευθύνη» σημαίνει και παραίτηση της κυβέρνησης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκε και πήγε σε εκλογές. Λάθος, ο Καραμανλής είχε προκηρύξει εκλογές στις 16 Αυγούστου και οι φωτιές μπήκαν οκτώ μέρες μετά, άρα η κυβέρνηση είχε ήδη παραιτηθεί.

Πολιτική ευθύνη ανέλαβαν και ο Παπανδρέου το 1989 για το Σκάνδαλο Κοσκωτά και ο Καραμανλής για το Βατοπέδι. Και οι δύο έχασαν τις εκλογές.

Στον  φονικό σεισμό του 1999 στην κυβέρνηση ήταν ο Σημίτης, αλλά μετά από δέκα μήνες σε εκλογές θρίλερ ο Σημίτης εκλέχτηκε ξανά.

Συμπέρασμα, ότι οι φυσικές καταστροφές γενικά δεν επηρέασαν τα εκλογικά αποτελέσματα, ο Καραμανλής κέρδισε το 2007, ο Σημίτης το ίδιο. Άλλα πράγματα μπορούν να κλονίσουν μία κυβέρνηση, όπως σκάνδαλα που όταν πάρουν μεγάλη μορφή δύσκολα ανατρέπονται μετά. Μάλλον ο κόσμος αυτά θεωρεί πιο σημαντικά και όχι την ελλειπή διαχείριση φυσικών καταστροφών.  Άρα οι επόμενες εκλογές δεν ξέρουμε εάν θα είναι καθαρτήριες. Δεν ξέρουμε πως θα είναι ο πολιτικός χώρο-χρόνος όταν διεξαχθούν οι εκλογές.

Με όλα τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο, με το επίδομα που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι, με το ορόσημο της 21ης Αυγούστου που δεν θα έχουμε φιέστα, γιατί ακόμη η τραγωδία θα είναι νωπή, θα προσπαθήσει να τις τραβήξει όσο μπορεί, θα προσπαθήσει να πάρει την ευνοϊκή για αυτόν ρύθμιση μη περικοπής των συντάξεων και, εάν είναι ικανοποιητικό το  πλεόνασμα, θα το μοιράσει τον Δεκέμβριο και κάπου εκεί θα ρίξει εάν θέλει το χαρτί των εκλογών για να υπάρχει στις γιορτές των Χριστουγέννων ο μποναμάς και για να μπορέσει να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Άλλωστε τον Ιανουάριο κλείνουν και τέσσερα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλο σενάριο είναι να επισπεύσει τις εκλογές το φθινόπωρο για να παραδώσει όλη την καυτή ατζέντα στον επόμενο. Αυτό όμως εμπεριέχει κίνδυνο, γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η κοινωνία μετά την τραγωδία.  Κάποιοι δεν το αποκλείουν και λένε ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος. 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να στηθούν τετραπλές κάλπες τον Μάιο για να γίνει πλήρες χάος. Να μην ξέρει ο κόσμος τι να ψηφίσει και που. Αυτό συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η εκτόνωση μπορεί να βγει στους Δήμους και όχι στην Βουλευτική κάλπη.

Επίκειται ανασχηματισμός που θα είναι και ο τελευταίος και με αυτό το σχήμα θα πάει στις εκλογές.

Ο Τσίπρας  θα κάνει όλους τους υπολογισμούς και ό,τι συμφέρει αυτόν θα αποφασίσει.

Άλλωστε ο Ναπολέων είχε πει ότι «εγώ έκανα όλους τους υπολογισμούς, η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους».

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Οι υπολογισμοί του Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και κάποιοι λένε ότι πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση δεν υπάρχει, άρα έπρεπε…