Guest

Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους, έτσι λένε.

 

Τι λέγαμε; Α, επανάσταση. 25η Μαρτίου. Απελευθέρωση. Τέλος τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Λάβαρα και Παλαιών Πατρών Γερμανός που δεν ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και δεν ήταν και 25η Μαρτίου. Αλλά, μπας και σταυρώθηκε ο Χριστός χτες 24, θάφτηκε σήμερα 25 για να αναστηθεί στις 27 Μαρτίου ή αναστήθηκε την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς για τους Ορθοδόξους; Το νόημα, το μήνυμα μετράει! Έτσι λένε.

Και ποιο ήταν το μήνυμα της 25ης Μαρτίου; Ότι οι Έλληνες ξεσηκωνόντουσαν για τη λευτεριά και την ίδια ώρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ο Μαυρομιχάλης πλακωνόντουσαν ποιος ήταν πρόεδρος; Μεγάλη κουβέντα που για λόγους εθνικής ενότητας ποτέ δεν θα την κάνουμε. Τα λέμε βέβαια σιγανά. Λέμε και για τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Κουνάμε και το κεφάλι και μετά συμπληρώνουμε, αυτή η διχόνοια μας τρώει εμάς τους Έλληνες. Και συζήτηση τέλος. Κατά τα άλλα μας φταίνε οι Αυστριακοί που κλείνουν τα σύνορα. Έτσι λέμε.

europe-kremala-thanorafΕλλάδα 2016. Χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες πεινασμένοι, χιλιάδες άστεγοι. Ποιος φταίει; Ο Κυριάκος λέει ότι ο Τσίπρας φταίει. Είναι και οι καθαρίστριες που βρήκαν δουλειά, αυτές που είχε απολύσει ο Κυριάκος για να μη πέσει έξω το δημόσιο. Αλλά μη στεναχωριέστε άνεργοι, πεινασμένοι και άστεγοι, ο Κυριάκος θα σας σώσει. Κι από ποιους θα σας σώσει; Από τα μνημόνια. Και ποιος φταίει για τα μνημόνια; Ο Τσίπρας φταίει. Έτσι λέει.

Εδώ περιπολίες. Έχουν κλείσει σύνορα, έλεγχος στα διαβατήρια και στις αποσκευές. Έλεγχος στο πρόσωπο. Έχεις γένια; Ύποπτος. Φοράς μαντήλα; Ύποπτος. Είσαι μελαχρινός; Ύποπτος. Τι είπες; Τι γλώσσα είναι αυτή; Ύποπτος. Ποιος φταίει; Ο Αϊλάν φταίει. Βρε κι αυτοί στην Ειδομένη φταίνε. Δεν παρατηρήσατε πως κοιτάνε τη κάμερα όλα τα τρίχρονα και τα πεντάχρονα; Όλα κρύβουν ένα τζιχαντιστή στη ματιά τους. Έτσι λένε.

Και μια και λέμε για Ειδομένη και πρόσφυγες. Οι ωραίες δημοκρατίες, ωραία στρατόπεδα συγκέντρωσης χτίζουν. Αν είναι μάλιστα και αριστερές αυτές οι κυβερνήσεις, ακόμα καλύτερα. Αποχώρησε ο ΟΗΕ, αποχωρήσαν και οι γιατροί χωρίς σύνορα. Αηδιασμένοι με τις απάνθρωπες συνθήκες. Μα τι θέλουν κι αυτοί οι πρόσφυγες; Καλύτερα ήταν που τους βομβάρδιζαν από τη μια ο Ασάντ κι από την άλλη οι τρομοκράτες δολοφόνοι φανατικοί; Ας το βουλώσουν τώρα, που θέλουν και δικαιώματα. Έτσι λένε.

Σας ψυχοπλάκωσα, ε; Είπαμε, εδώ Μεγάλη Παρασκευή. Το σηκώνει ο αέρας το ψυχοπλάκωμα.

Τώρα που το είδα. Κάποιοι ενοχλήθηκαν με το κοριτσάκι που παρέλασε με μαντήλα. Τρομοκράτης κι αυτή. Αλλοιώνει το πολιτισμό μας το κοριτσάκι. Και να δεις τι θυμήθηκα. Στο τέλος της περσινής χρονιάς, η κόρη μου πήρε ένα χρηματικό βραβείο στο σχολείο της γιατί πρώτευσε σε μια σειρά μαθηματικών τεστ. Τότε κάποιοι γονείς, πολύ σωστοί και πατριώτες και πιθανότατα ίδιοι με αυτούς που παραπονεθήκαν για τη μαντήλα του κοριτσιού, παραπονεθήκαν στη διεύθυνση του σχολείου που επέτρεψε σε μια ξένη …πάρει τα λεφτά τους. Τα λεφτά τους, μάλιστα. Η ξένη! Έτσι την αποκάλεσαν. Θα μου πείτε τώρα δεν είναι το ίδιο. Η κοπέλα με τη μαντήλα είναι Αιγύπτια. Δεν έχει διαβατήριο Ευρωπαϊκό. Έτσι θα μου πείτε. Δεν είναι και το ίδιο. Ε, μη το λέτε σε μένα, να το πείτε στους Φιλανδούς γονείς που παραπονεθήκαν και που ποσώς τους ενδιαφέρει αν η κόρη μου έχει γεννηθεί στη Φιλανδία, αν δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα παρά για κάτι βδομάδες και αυτό διακοπές ή οτιδήποτε άλλο. Και το διαβατήριο της είναι Φιλανδικό και γράφει υπηκοότητα Φιλανδική. Κολλήσαν στην μαντήλα …όπα συγνώμη, στο επώνυμο ήθελα να πω και στα καστανά μαλλιά κολλήσανε. Αλλά τι μαντήλα, τι όνομα, τι Κοζάνη τι Λοζάνη. Και ξέρετε κάτι ακόμα, δεν έχει σημασία τι θα πείτε σε μένα και εκείνους. Σε αυτό το παιδί να δω τι θα πείτε που δεν καταλαβαίνει γιατί την μισούν. Αλλά αυτό …δεν είναι δικό σας πρόβλημα, ας είχε γεννηθεί Φιλανδή με Φιλανδικό όνομα. Η κόρη μου. Για την Αιγύπτια πια δεν σας νοιάζει καθόλου. Έτσι λέτε.

Ο Κολοκοτρώνης. ο Θοδωρής. Ο Γέρος του Μοριά! Μωρέ ήθελε ο Μαυρομιχάλης να του δώκει μια κλωτσιά. Ακούς εκεί, ο χτεσινός ο αγωγιάτης που βρώμαγε το χνώτο του κρεμμυδίλα και ήθελε να γίνει και καπετάνιος. Ήθελε μερίδιο κι από το πλιάτσικο. Και τίποτα στη Παναγιά, στο λάβαρο και στο χοντρό παππά που βλόγαγε τα καριοφίλια το πρωί και μέτραγε το βράδυ τις λίρες και τα φλουριά, τον στυλοβάτη της επανάστασης. Στο τέλος τον καταλήξανε σε κελί στο Ναύπλιο. Που λέτε, πολεμούσαν οι χωριάτες να λευτερωθούν και οι άλλοι, οι πατριώτες, οι πιο Έλληνες, φτιάχνανε κόμμα Γαλλικό κι Εγγλέζικο και Ρωσικό, κι όπως λέει ο Μακρυγιάννης (αυτός κι αν είπε) «όλο νόμους και φατρίες διά το καλό της πατρίδος, όλο αυτό πασκίζουν. Όσα έπαθε η πατρίς δια τους «νόμους» και το καλό αυτηνών και όσα παλληκάρια σκοτώθηκαν, δεν τάπαθε η πατρίς εις τον αγώνα των Τούρκων». Έτσι λέει.

Και έχει και παρακάτω ο στρατηγός, «Θεέ, συχώρεσε τους παντίδους, που θέλουν να μας πάρουν τον αγέρα που αναπνέομεν και την τιμήν που με ντουφέκι και γιαταγάνι πήραμε. Εμείς το χρέος, το κατά δύναμιν, επράξαμεν. Και αυτοί βγήκαν σήμερον να προκόψουν την Πατρίδα. Μας γέμισαν φατρία και διχόνοιαν. Και την Πατρίδα δεν την θέλουν Μητέρα κοινή. Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους την θέλουν. Γι’ αυτό περνούν και ρεθίζουν τον κόσμον με τέχνες και καμώματα.». Έτσι είπε. Όχι για το δημοψήφισμα, αλλά το είπε.

Και θέλει ο Κυριάκος να σώσει τη πατρίδα από τον Τσίπρα. Και πως θα τη σώσει. «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο συμπληρωματικό πυλώνα για το ασφαλιστικό, καθώς η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη.» Ιδιωτική ασφάλιση. Αφού με τον σημερινό του αντιπρόεδρο όταν ήταν υπουργοί καταστρέψανε το εθνικό σύστημα υγείας και το ξεπουλήσανε στις φαρμακευτικές και τις ιδιωτικές κλινικές τώρα θέλουν να γίνουν κυβέρνηση και να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε. Ακόμα και τα Αμερικανάκια καταλάβανε πόσο αποτυχημένο είναι το σύστημα με την ιδιωτικοποίηση σε θέματα υγείας και ασφάλισης και φτιάχνουν ΕΣΥ, ο Κυριάκος στο ξεπούλημα. Γιατί; Γιατί φταίει ο Τσίπρας. Πως το είπε ο Μακρυγιάννης; «…την Πατρίδα δεν την θέλουν Μητέρα κοινή. Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους την θέλουν.» Έτσι είπε.

Και για τους σημερινούς κυβερνώντες είχε να πει ο στρατηγός. Μορφή μεγάλη ο στρατηγός και ήρωας του ’21. Που γιορτάζουμε σήμερα. Μεγάλη Παρασκευή εδώ. «Ένας βασιλέας μια φορά είχε πεθάνη και δεν άφησε διάδοχον εις το βασίλειόν του και οι άνθρωποι γύρευαν άνθρωπον μ’ αρετή να τους κυβερνήση. Εκεί ήταν ένας δεσπότης πολλά ενάρετος. Είχε ένα δίχτυ κι’ όταν θα ’τρωγε ψωμί, το πάγαινε ο διάκος και το ’στρωνε, κι’ έτρωγε απάνου στο δίχτυ. Οι άνθρωποι οπού δεν είχαν βασιλέα είδαν αυτόν τον άγιον δεσπότη με τόση αρετή και τον θέλουν διά βασιλέα τους. Πήγε όλος ο κόσμος και τον πήραν και τον θρόνιασαν. Αφού τον κάμαν βασιλέα, τότε το βράδυ ο δυστυχής διάκος παίρνει το δίχτυ να το στρώση να φάγη ο βασιλέας. Τότε το ’χει μίαν κατακεφαλιά του διάκου και του λέγει, ‘Βρε αχρείε, το ψάρι οπού γυρεύαμεν τόσα χρόνια, κι’ αφανιστήκαμεν τρώγοντας εις το δίχτυ, το πιάσαμεν· και τώρα σ’ αυτό μου φέρνεις να φάγω; Φέρε τραπέζια και συγύρια λαμπρά κι’ ο Θεός να μη μας το χρωστάγη να ξαναϊδούμεν το δίχτυ’.» Κι όσοι καταλάβαν, καταλάβαν τι είπε.

Αύριο Μεγάλο Σαββάτο και τα παιδάκια θα ξαμοληθούν στις γειτονιές ψάχνοντας σοκολατένια αυγά και ξορκίζοντας τα κακά τα πνεύματα εδώ. Και την Κυριακή του Πάσχα θα ανάψουν φωτιές σαν του Αη Γιάννη στην Ελλάδα. Για να γιορτάσουν το ερχομό της άνοιξης. Σε μια ήπειρο σκλαβωμένη και σκυμμένη στο φόβο της, παραδομένη σε υστερίες που δεν έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο, μόνο μίσος για το διαφορετικό. Γι’ αυτό που αρνιέται πεισματικά να καταλάβει. Και για τους επαναστάτες του καναπέ. Έτσι λέω.

Αντε καλή ανάσταση και στους δυο μας!

***************************************************

Για άλλη μια Παρασκευή ο Θάνος Ραφτόπουλος σκιτσάρει χιλιάδες λέξεις!

***************************************************

Στη φωτογραφία Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, αυτός που ζωγράφισε και είδε με τα μάτια της καρδιάς του την ελληνική επανάσταση.Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους, έτσι λένε.

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Παρασκευή επαναστατική σήμερα. Παρελάσεις, ομιλίες, ελληνικές σημαίες, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης. Για σας. Για μένα Μεγάλη Παρασκευή. Ημέρα πένθους. Τα μαγαζιά θα κλείσουν το μεσημέρι και καλά θα κάνω να προλάβω το σουπερμάρκετ να πάρω καραμέλες και σοκολάτες για το Μεγάλο Σάββατο. Θα περνάνε όλα τα παιδάκια ντυμένα μάγισσες και μάγοι για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και το έθιμο θέλει να τους δίνεις καραμέλες και σοκολάτες. Έτσι λέει.