γράφει ο Νίκος Κανελλάκης.
Και τώρα μετά την καταστροφή τι ακολουθεί; Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να μη θρηνήσουμε και πάλι θύματα;
Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη, τις παραλείψεις και να δώσουμε λύσεις. Το μεγάλο πρόβλημα στο Μάτι ήταν ο κακός πολεοδομικός σχεδιασμός. Αδιέξοδα, δρόμοι μικρού πλάτους, επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα χωρίς δυνατότητα διαφυγής, δύσκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η πόλη είχε σχεδιαστεί σωστά εξαρχής.
Υπάρχει λύση; Υπάρχει νομικό πλαίσιο; Κατά την άποψη μου υπάρχει λύση που βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Το κύριο θεσμικό πλαίσιο είναι ο Ν949/79 (άρθρα 35-50) όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν1337/83 (άρθρο 10) και Ν2508/97 (άρθρο 23). Πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία σε Αστικό Αναδασμό.
Η διαδικασία μπορεί να είναι εκούσια η υποχρεωτική. Στην πρώτη περίπτωση, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καλούν το κράτος να εκκινήσει τη διαδικασία. Στη δεύτερη, είναι οι αρμόδιες κρατικές αρχές ή ο οικείος Δήμος που εντοπίζουν το πρόβλημα και επιβάλλουν τον αναδασμό, ανεξάρτητα από την προσωπική βούληση των ιδιοκτητών.
Δεν θέλω τώρα να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Το θέμα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσεις και να βελτιώσεις την πόλη ώστε να είναι βιώσιμη και ασφαλής. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση. Χρειάζεται διάλογος με τους πολίτες, δημόσια διαβούλευση. Μπορεί π.χ. μια ιδιοκτησία σε οικόπεδο 300τμ να έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια ιδιοκτησία σε οικόπεδο 400 τ.μ. όσο κι αν δείχνει εξωπραγματικό. Θα απαιτηθεί συνεισφορά σε γη που όμως θα επιστρέψει σε προστιθέμενη αξία για τα ακίνητα καθώς θα βρίσκονται πλέον σε μια ασφαλή και σωστά σχεδιασμένη(και άρα βιώσιμη) πόλη.
Ας προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση. Το κυνήγι των αυθαιρέτων δεν είναι η λύση. Η λύση είναι ο Αστικός Αναδασμός. Ξεκινήστε το διάλογο. Ξεκινήστε τις διαδικασίες. Κάποια στιγμή να τελειώσουμε την κουβέντα για τα λάθη του παρελθόντος και να αρχίσουμε την κουβέντα για το πώς θα τα λύσουμε.
Πρωτεύοντα λόγο και ρόλο πρέπει εκτός της Πολιτείας να παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αναμένουμε λοιπόν και από αυτήν πρωτοβουλίες. Ας μην μείνουμε στα λόγια ! Ας προχωρήσουμε! Μια σωστά σχεδιασμένη πόλη που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία (smart city), που έχει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών και κυρίως ανθρώπους να το υλοποιήσουν (από το Δήμο, την Περιφέρεια και εθελοντικές ομάδες),που μπορεί να συνεργαστεί με το κεντρικό κράτος (αστυνομία,πυροσβεστική, Δήμος, υπουργεία κλπ) θα ήταν η πόλη που πιστεύω όλοι θα θέλαμε να ζούμε. Μακάρι από δω και πέρα να δούμε έργα. Γιατί από λόγια και υποσχέσεις χορτάσαμε…