γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος.
Η ελληνική διπλωματία υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά κατάφερε να δώσει εθνική υπόσταση σε ένα πολυεθνικό κρατίδιο όπως η ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης λόγω εσωτερικών συγκρούσεων. Η Ελλάδα έβαλε υπογραφή σε μια συμφωνία μου είναι ετεροβαρής εναντίον μας. Είναι μια συμφωνία η όποια βάζει ταφόπλακα στην ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Εμείς, οι αρχέγονοι δικαιούχοι του όρου «Μακεδονία», τον εκχωρήσαμε στους Σκοπιανούς άνευ ανταλλάγματος. Μόνο και μόνο πιεζόμενοι από το διεθνή παρόντα και απεμπολώντας το μοναδικό διπλωματικό μας όπλο, το βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Μέχρι το 2018 που ξεκίνησε η τελική διαπραγμάτευση Κοτζιά – Δημητρόφ, καμία λύση δεν είχε γίνει αποδεκτή. Πολλές φορές πλησιάσαμε σε λύση σύνθετης ονομασίας, ποτέ όμως η Ελλάδα δεν υπέγραψε. Άρα δεν είχαμε δώσει τίποτα μέχρι τότε. Οι περίπου 140 χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ήταν άκυρες καθώς η Ελλάδα δεν συναινούσε. Όποτε η ονομασία ήταν ΠΓΔΜ μέχρι να βρεθεί οριστική και τελεσίδικη λύση. Το ότι το όνομα «ΠΓΔΜ» περιείχε τον ορό «Μακεδονία» δεν σήμαινε τίποτε, καθώς ήταν μια προσωρινή ονομασία με το όνομα που είχε όταν ήταν μέρος της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Δεν υπήρχε εθνική υπόσταση για τους Σκοπιανούς. Με την συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίσαμε ιθαγένεια Μακεδονική και όχι Βορειομακεδονική. Επίσης, αναγνωρίσαμε γλώσσα Μακεδονική και όχι Βορειομακεδονική. Μια σλάβικη διάλεκτο την αναβαθμίσαμε σε γλώσσα η οποία θα είναι είναι από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ μετά την ένταξη της στην Ένωση. Δηλαδή επικυρώσαμε τον πυρήνα του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών. Δώσαμε δικαίωμα να εξετάσουν τα βιβλία ιστορίας μας ώστε να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές. Δήλαδη, απαγορευεται να μιλάμε για Μακεδονομάχους και για τον Παύλο Μελά. Να μην μιλάμε για Μακεδονία του Αλεξάνδρου. Δηλαδή δεχθήκαμε ότι οι Σλάβοι είναι και αυτοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήρθαν στη περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή 100 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός μας στην αρχή της διαπραγμάτευσης ότι: «οι Σκοπιανοί δεν είναι οι μόνοι κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία όμως. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1914, η ιστορική Μακεδονία μοιράστηκε στα τρία, το μεγαλύτερο μέρος το πήρε η Ελλάδα και δυο μικρότερα η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία (Πιρίν) αντίστοιχα. Στα Σκοπιά, γεωγραφικά η Αρχαία Μακεδονία εκτείνεται ως το Μοναστήρι ή Μπίτολα. Πιο πάνω ήταν η Αρχαία Παιονία ή Δαρδανία κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το μικρό αυτό κομμάτι που κατέχει η ΠΓΔΜ έδωσε το έρεισμα στον Τίτο να ονομάσει όλα τα Σκοπιά Μακεδονία με απώτερο σκοπό την επεκτατική διείσδυση στη Θεσσαλονίκη και στο Αιγαίο. Ένα γεωγραφικό κομμάτι Μακεδονίας μετατράπηκε σε εθνικό κράτος με συστηματική ιστορική παραχάραξη 50 χρόνων. Με την υπογραφή μας στις Πρέσπες το επιβεβαιώσαμε αυτό. Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να λέγεται Μακεδονία επειδή έχουν ένα μικρό κομμάτι Μακεδονίας που κανονικά ανήκε στην Ελλάδα. Δηλαδή, έπρεπε να διαχωριστεί το έθνος από το κράτος και στο όνομα να φαίνεται ο εθνολογικός διαχωρισμός, π.χ. Σλαβομακεδονία ή Βαλκανική Δημοκρατία με δύο ομόσπονδα κρατίδια, τη Σλαβομακεδονία και την Ιλλυρίδα, καθώς υπάρχουν και οι Αλβανοί των Σκοπίων.
Δυστυχώς εμείς δεν κάναμε διαπραγμάτευση αλλά δεχτήκαμε παθητικά τις ανιστόρητες προτάσεις του Νίμιτς και τώρα πλέον ο Ζάεφ δικαιωματικά διεκδικεί την Μακεδονική ταυτότητα της χώρας του. Με το δημοψήφισμα που αναμένεται να βγει υπέρ τα Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή. Έχοντας τηρήσει τα συμφωνηθέντα οι Σκοπιανοί, μετά η βουλή μας θα αναγκαστέι να επικυρώσει μια εθνική ήττα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Επικυρώνοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσουμε εθνική υπόσταση σε μια ανύπαρκτη κρατική οντότητα με μείγμα πληθυσμών και εθνικοτήτων. Ο αλυτρωτισμός είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Μια μακεδονική μειονότητα εντός Ελλάδας θα δημιουργηθεί και θα ενισχυθεί και από τους ομογενείς Σκοπιανούς που θα ισχυριστούν ότι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στο παρελθόν. Ας ελπίσουμε οι Έλληνες βουλευτές να σκεφθούν τις νέες γενιές πριν ψηφίσουν αυτή την κατάπτυστη συμφωνία. Η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει αν και έχουν ήδη υπάρξει νομικά τετελεσμένα που ίσως δεν ανατρέπονται εύκολα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο http://activenews.gr